Úvodní stránka

Publikováno:
22.1.2024
Autor:
Odbor energetické účinnosti a úspor 41300


Bezplatné poradenství o energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu zajišťuje pro širokou veřejnost bezplatné energetické poradenství již 15 let, za tu dobu bylo poskytnuto přes 140 000 konzultací. Služba je poskytována pro širokou veřejnost, podnikatele a firmy, zástupce obcí, měst a krajů. Informační a poradenský servis má za cíl informovat veřejnost o možnostech úspor energií, využívání obnovitelných zdrojů, o dotačních programech a prostřednictvím on-line poradny nabídnout energetické poradenství.

Vyhledání energetického poradenství

EKIS – Energetická konzultační a informační střediska

Energetičtí specialisté a poradci sdružení v síti EKIS jsou odborníci na energetiku, stavebnictví, projektanti, architekti a další profese, které mají co nabídnout v oblasti úspor energie. Kvalifikovaně vám poradí v širokém spektru témat od vytápění a zateplování, přes obnovitelné zdroje a nízkoenergetické domy až po dotační příležitosti v oblasti úspor energie. Za jejich odbornost ručí MPO, které EKIS dotuje prostřednictvím Programu EFEKT a Národního plánu obnovy.

Poradny v síti EKIS jsou připraveny osobně přivítat klienty vždy v pondělí a ve středu od 13 do 17 hodin.

Podporované činnosti v rámci bezplatného poradenství:

  • Konzultace pro širokou veřejnost, zástupce obcí
  • i-EKIS konzultace
  • Dotační asistence
  • Návrh energetických opatření na rodinném nebo bytovém domě (NEO).

M-EKIS

Druhým pilířem bezplatného energetického poradenství jsou mobilní EKIS, tzv. M-EKIS, jejichž specialisté mohou přijet za vámi. Ve spolupráci s místní samosprávou jsou připraveni předat informace o úsporách energie většímu počtu zájemců. Podporované činnosti jsou shodné jako v případě středisek EKIS. V případě zájmu provedou individuální konzultace přímo na vaší nemovitosti.

Energetičtí koordinátoři MAS – EnKo MAS

V roce 2022 doplnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu síť odborných energetických poraden EKIS a M-EKIS o další typ bezplatného poradenství v oblasti šetření energií a informačně koordinační práci v rovině úspor energie. Toto poradenství vykonávají energetičtí koordinátoři, což je nová posila v energeticko-informační síti s názvem Energetičtí koordinátoři Místních akčních skupin.

Stěžejním úkolem koordinátora je informování zájemců o existujících energetických opatřeních a finančních / dotačních podporách pro realizování úsporných projektů, podpora komunitní energetiky a koordinace projektů v přípravné fázi.

Poradenství v komunitní energetice

Poradci EnKo MAS poskytují informace pro zájemce o vytvoření energetického společenství (dále jen „ES“), pro zájemce o realizaci projektů sdílení elektřiny z komunitní střešní FVE v bytovém domě nebo jiných projektů sdílení elektřiny a v rámci poradenství budou zpracovány stanovené výstupy včetně vyhodnocení vstupních informací z technického hlediska příslušných vždy k danému dokumentu, zda pro danou komunitu je vhodným řešením založení ES a realizování projektu komunitní energetiky. Poradce uvede zájemce o zakládání ES (klienta) do problematiky komunitní energetiky. Úvodem seznámí s podstatou zakládání ES, možnou podobou jednotlivých typů ES a rozsahem potenciálního začlenění zájemců o vstup do budoucího ES. Poradce pomůže stanovit obsah a rozsah vstupních údajů, informací a dat, které je potřeba klientem shromáždit jako podklad pro další činnosti. Po domluvě poradce a klienta může dojít k projednání záměru se všemi potenciálně budoucími členy vznikající komunity. Poradce upozorní klienta na význam a účel pozice koordinátora zakládání ES v souvislosti s programem podpory zakládání ES z Národního plánu obnovy.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/energetika/uspory-energie/dotace-a-setreni-energie/poradenstvi/poradenstvi--279353
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V