Úvodní stránka

Publikováno:
21.9.2006
Autor:
Ing. Aleš Bufka

Souhrnný historický přehled o solárních kolektorech instalovaných v bývalém Československu v letech 1977 až 1992.


Oddělení surovinové a energetické statistiky zpracovává pravidelně statistiku solárních kolektorů osazených v České republice. Provést odhad aktuálně instalované kolektorové plochy je velmi složité, největší nejistotou však zůstávala problematika započítání kolektorů vyráběných v bývalém Československu. Jakkoliv bylo známé, že v socialistickém Československu probíhal rozsáhlý solární program, podrobnosti chyběly. V odborné literatuře se starými solárními systémy zabývaly výhradně články typu "Československá solární historie", kde především ing. Peterka popisoval zajímavé staré instalace. O celkové tehdy osazené ploše byla publikována mnohdy rozdílná data, vždy však bez konkrétních informací. Zvláště pro mladší generaci zájemců o solární energii chyběl ucelený přehled typů starých kolektorů. Odlišná situace na Slovensku, kde jsou dosud v provozu značně velké instalace těchto starých typů kolektorů, vedla k nepodloženým spekulacím, že "tomu tak musí být i v České republice".

Z tohoto důvodu jsme se pokusili shromáždit maximálně historických podkladů a provést zhodnocení skutečného stavu těchto starých solárních systémů. Hlavním účelem této souhrnné zprávy Solání kolektory 1977-92 [pdf, 3922 kB]je soustředění dostupných historických údajů, jako podklad pro standardní statistiku solárních kolektorů, proto se zabývá především počty vyrobených kolektorů podle jednotlivých typů. Ostatními souvislostmi solárních systémů se zabývá pouze okrajově, byť je zřejmé, že kolektory jsou jen částí těchto systémů. Práce se také jen okrajově zabývá solárními systémy pro ohřev vzduchu. Zde je ponechán prostor pro další badatele.

Při shromažďování podkladů bylo možno využívat z větší části pouze sekundárních informací, tedy článků v odborné literatuře a textů přednášek ze soudobých seminářů. Data o produkci kolektorů a jejich instalované ploše užitá v textu, jsou mnohdy tehdejší odhady založené pouze na domněnkách, které nebylo možno zpětně konfrontovat se skutečností. Někdy není zřejmé, zda autor míní celou ČSSR, či pouze ČSR. Z toho ale vyplývá, že již tenkrát nebyly k dispozici jednotné souhrnné podklady. Archivní fondy bývalých českých výrobců a orgánů koordinujících čs. solární program jsou v současné době nepřístupné. Významným zdrojem dat však byly vzpomínky odborníků, kteří se v 80. letech na rozvoji solární energetiky podíleli (pánové Peterka, Michalička, Haš, Brož, Bouček, Ogoun, Stružka, Sum). Nezbytné bylo také prověření zjištěných solárních systémů in situ. Řada informací byla zjištěna v rámci statistického šetření MPO.

Text zprávy je členěn na chronologický přehled a kapitoly, které se věnují jednotlivým hlavním výrobcům. Z tohoto důvodu se některé důležité informace v obou částech opakují. Vzhledem k rozsahu předkládaných informací však tento přístup zpřehledňuje celý text. V závěru zprávy je provedeno zhodnocení dostupných dat a je předložen návrh jejich využití pro dnešní energetickou statistiku.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/energetika/statistika/obnovitelne-zdroje-energie/solarni-kolektory-pro-ohrev-vody-v-byvale...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V