Úvodní stránka

Publikováno:
23.2.2023
Autor:
odbor 32100

Dokumenty týkající se Národního plánu obnovy jsou zveřejněny způsobem umožňujícím dálkový přístup na https://www.planobnovycr.cz/dokumenty.


Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 8. února 2023 na žádost, týkající se Národního plánu obnovy


Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadatelce podle § 4 a § 14 odst. 6 písm. c) v souladu s § 4a odst. 2 písm. b) zákona dokument Příloha č. 7- Zpráva o DNSH, dokument Implementační metodika DNSH pro komponentu 2.8., dokument Příloha č. X - Prohlášeni o dodržovaní zásady významné nepoškozovat - DNSH a dokument Metodický pokyn pro uplatňování zásady DNSH pro NPO.

Ministerstvo poskytlo žadatelce podle § 12 zákona doprovodnou informaci ve smyslu § 3 odst. 6 zákona, že veškeré informace pro komponentu 2.8.3 implementace vychází z metodiky zpracované společností Šance pro budovy a příjemci dotace jsou povinni předložit vyplněný formulář – příloha č. 7 výzvy (vizte poskytovanou přílohu). Další informace v rámci Národního plánu obnovy – Výzva programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití – jsou zveřejněny způsobem umožňujícím dálkový přístup na https://www.mpo.cz/cz/podnikani/narodni-plan-obnovy/vyzvy/narodni-plan-obnovy-_-vyzva-programu-regenerace-brownfieldu-pro-podnikatelske-vyuziti--268984/.

Pro komponentu 1.5.1 a 1.5.2 není DHNS relevantní. Žadatelé jsou povinni předložit vyplněné formuláře týkající se DNHS. Bližší informace o výzvě 1.5.1. jsou zveřejněny způsobem umožňujícím dálkový přístup na https://www.mpo.cz/cz/podnikani/digitalni-spolecnost/vyzva-k-podani-zadosti-o-poskytnuti-dotace-pro-narodni-kofinancovani-evropskych-center-digitalnich-inovaci-edihs-v-ramci-programu-digitalni-evropa-i--271633/.

Pro komponentu 5.2. při implementaci vychází výhradně z veřejně dostupných dokumentů, tedy z upřesňujících podmínek prováděcího rozhodnutí Rady o schválení posouzení plánu pro oživení a odolnost Česka (CID) a z Metodického pokynu pro uplatňování zásady DNSH pro Národní plán obnovy na období 2021–2026. Ke každému návrhu projektu je zpracováváno posouzení, zda není porušena DNSH, kromě metodiky připravené Delivery unit žádná jiná metodika neexistuje.

Pro komponentu 1.3 – část rozvoj sítí 5G, tj. Reforma 2, investice 2 až investice 4 příloha prováděcího rozhodnutí Rady o schválení posouzení plánu pro oživení a odolnosti Česka (11047/21 ADD 1) obsahuje pro komponentu následující text:

„Očekává se, že žádné opatření v této komponentě významně nepoškodí environmentální cíle ve smyslu článku 17 nařízení (EU) 2020/852, s přihlédnutím k popisu opatření a zmírňujícím krokům stanoveným         v plánu na podporu oživení a odolnosti v souladu s technickými pokyny k uplatňování zásady ‚významně nepoškozovat‘ (2021/C58/01). V souladu s technickými pokyny k uplatňování zásady ‚významně nepoškozovat‘ (2021/C58/01) bude u všech investic do infrastruktury alespoň 70 % stavebního a demoličního odpadu připraveno k opětovnému použití nebo recyklaci.

(Opatření zejména vyžaduje, aby hospodářské subjekty provádějící stavební práce zajistily, aby nejméně  70 % (hmotnostních) odpadů neklasifikovaných jako nebezpečné (s výjimkou přirozeně se vyskytujících materiálů uvedených v kategorii 17 05 04 na Evropském seznamu odpadů vytvořeném rozhodnutím 2000/532/ES ze dne 3. května 2000, kterým se nahrazuje rozhodnutí 94/3/ES, kterým se stanoví seznam odpadů podle čl. 1 písm. a) směrnice Rady 75/442/EHS o odpadech a rozhodnutí Rady 94/904/ES, kterým se stanoví seznam nebezpečných odpadů ve smyslu čl. 1 odst. 4 směrnice Rady 91/689/EHS o nebezpečných odpadech (oznámeno pod číslem dokumentu K(2000) 1147)) vzniklého na staveništi bude připraveno k opětovnému použití, recyklaci a k jiným druhům materiálového využití, včetně zásypů, při nichž jsou jiné materiály nahrazeny odpadem, v souladu s hierarchií způsobů nakládání s odpady a protokolem EU pro nakládání se stavebním a demoličním odpadem.)“

Pro komponentu 1.3 část rozvoj 5G MPO nevydalo žádnou metodiku, výkladový materiál, neposlalo žádný dopis a nemá žádné interní dokumenty apod. Tento postup vychází ze skutečnosti, že investiční výstavba mobilních sítí 5. generace v České republice probíhá již zhruba druhým rokem a hlavně neodlišuje se od investiční výstavby ostatních generací mobilních sítí. Podotýkáme, že v současné době v ČR je již takto vybudováno a provozováno pro mobilní komunikace více než 10 tisíc ks základnových stanic (tzv. BTS) a z prostředků Národního plánu obnovy se plánuje vybudovat maximálně 135 (!) ks BTS.

Kromě toho je potřeba zohlednit následující skutečnosti:

  • V České republice každý stavební úřad má své pravidla na ochranu životného prostředí, které uplatňuje při stavebním řízení (výstavba BTS), přičemž tyto pravidla se výrazně liší.
  • Výstavba každé BTS představuje specifickou stavební činnost, jež spočívá:
  • v instalaci zpravidla železných věží, stožárů nebo rooftopů,
  • v pokládce optických kabelů,
  • v instalaci radioelektronického zařízení obvykle do standardních kontejnerů.  

Likvidace uvedených materiálů/předmětů probíhá následovně:

  • železné věže/stožáry/rooftopy, kabely a kontejnery jsou prodávány/odváženy do sběrny druhotných materiálů,
  • radioelektronické zařízení je likvidováno v specializovaných firmách v souladu s legislativou.

V současnosti vrcholí práce na přípravě vyhlášení souvisejících výzev. Text těchto dokumentů obsahuje výše uvedený požadavek, který ukládá alespoň 70 % stavebního a demoličního odpadu připravit k opětovnému použití nebo recyklaci.

Pro administrované aktivity – certifikace, internacionalizace i podnikavost (v gesci Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest) jsou DNHS neutrální. I přes tuto skutečnost je nachystaný formulář pro budoucí žadatele, který bude pravděpodobně součást žádosti o dotaci (vizte poskytovanou přílohu). Počítá s aplikací aktuální verze Metodického pokynu pro uplatňování zásady DNSH pro NPO, které vydává MPO-DU.

Ministerstvo poskytlo žadatelce podle § 12 zákona doprovodnou informaci ve smyslu § 3 odst. 6 zákona, že dne 19. února 2021 vstoupilo v platnost nařízení 2021/241, kterým Evropská unie vytvořila nástroj pro oživení a odolnost (dále jen ‚nástroj‘) s cílem pomoci členským státům zotavit se z negativních hospodářských a sociálních následků pandemie onemocnění COVID-19 a zajistit realizaci zelené a digitální transformace evropské ekonomiky. Získání finančního příspěvku z nástroje je podmíněno naplňováním zásady ‚významně nepoškozovat‘ (do no significant harm; dále jen ‚DNSH‘), přijaté v rámci nařízení o taxonomii za účelem podpory dosažení cílů stanovených v rámci tzv. Zelené dohody pro Evropu (Green Deal for Europe).

V současné době k zásadě DNSH a její praktické aplikaci na národní úrovni neexistuje právně závazný výklad ani praktická metodika, kterou by mohlo ministerstvo poskytnout. Za jediný relevantní dokument vztahující se k zásadě DNSH lze v současnosti považovat oznámení Evropské komise č. 2021/C 58/01 s názvem „Technické pokyny k uplatnění zásady ‚významně nepoškozovat‘ podle nařízení o nástroji pro oživení a odolnost“ (dále jen ‚technické pokyny‘).

V návaznosti na obsah technických pokynů, připravil a vypracoval odbor koordinace Národního plánu obnovy ‚Metodický pokyn pro uplatňování pro Národní plán obnovy na období 2021–2026‘ (vizte poskytovanou přílohu), jehož hlavním cílem je nastavit proces pro prokázání podmínek DNSH dle Prováděcího rozhodnutí Rady pro všechny vlastníky komponent v Národním plánu obnovy, resp. jimi pověřenými subjekty implementace NPO.

Ministerstvo sdělilo, že dokumenty týkající se Národního plánu obnovy jsou zveřejněny způsobem umožňujícím dálkový přístup na https://www.planobnovycr.cz/dokumenty.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/aplikace-zakona-c-106-1999-sb/informace-zverejnovane-podle-paragra...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V