Úvodní stránka

Publikováno:
20.10.2023
Autor:
odbor 11200

Odbor 61400 – digitalizace a internetu je organizačně členěn na sedm oddělení.


Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 6. října 2023 na žádost, týkající se sdělení veškerých konkrétních pracovních úkolů a pracovní náplně odboru digitalizace a internetu ministerstva


Ministerstvo po posouzení žádosti poskytuje žadateli podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci následujícím sdělením. Odbor 61400 – digitalizace a internetu je organizačně členěn na sedm oddělení: 61410 – oddělení Průmyslu 4.0, 61420 – oddělení podpory MSP a start-upů, 61430 – oddělení digitalizace, 61440 – oddělení rozvoje internetu a digitální infrastruktury, 61450 – oddělení výzkumu, 61460 – oddělení infrastruktury VaV a 61470 – oddělení inovací. Veškeré úkoly, které se v odboru a jeho jednotlivých odděleních provádějí jsou uvedeny níže.

61400 – odbor digitalizace a internetu, působnost

(1) Implementuje Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK) v oblasti prioritní osy 2 (PO2) určené malým a středním podnikatelům a 4 (PO4). Implementuje operační program Podnikání a inovace (OPPI) na úrovni programů relevantních pro jednotlivá oddělení dle jejich věcného obsahu a spolupracuje na monitorování ISOP. Spolupracuje na přípravě a implementaci nového Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OPTAK).

(2) Zabezpečuje řádný proces schvalování doporučených projektů OPPIK v PO2 a PO4 a navazujícího OP, na základě zásad stanovených vedením ministerstva, ředitel případně jeho zástupce podepisuje vydaná rozhodnutí o poskytnutí dotace.

(3) Předává informace o schválených žádostech o platbu v rámci PO2, a PO4 OPPIK a navazujícího OP a ve spolupráci s oddělením autorizace plateb žádá odbor rozpočtu a financování, o převod prostředků ze SF a státního rozpočtu na účty příjemců.

(4) Podílí se na přípravě dokumentů pro vyjednávání věcných změn zaměření prioritních os OPPIK a navazujícího OP s EK.

(5) Po schválení OPPIK nebo jeho změn ze strany EK rozpracovává svěřené prioritní osy OP do detailnějších intervencí (programů podpory) a zajišťuje jejich řádné vnitřní i vnější projednání, v úzké součinnosti s hospodářskými a sociálními partnery.

(6) Zajišťuje operativní činnost při implementaci OPPIK a navazujícího OP, a to v etapě hodnocení projektů, přiznávání dotací a zajišťování řádných plateb z prostředků SF a státního rozpočtu.

(7) Odpovídá za sestavení rozpočtu pro implementaci OPPIK v PO2 a PO4 a navazujícího OP a za správu narozpočtovaných prostředků ze SF a rozpočtu MPO v rozsahu stanoveném pro využívání prostředků SF Pravidly pro hospodaření MPO.

(8) Zajišťuje synergické a komplementární vazby OPPIK na vybrané komunitární programy EU v oblasti VaVaI zejména HORIZON a COSME a dalších oblastí, kde je potenciál mezinárodní spolupráce a komercializace výsledků.

(9) Podílí se v rámci své kompetence na schvalování žádostí o platbu v rámci dotčených PO OPPIK a navazujících OP.

(10) Zpracovává programy podpory VaVaI a navazující dokumenty v rámci OPPIK a navazujících OP.

(11) Zajišťuje implementaci programů podpory VaVaI v rámci OPPIK a navazujících OP.

61410 – oddělení Průmyslu 4.0

(1) V rámci implementace OPPIK a navazujícího OP pro podporu MSP s celorepublikovou působností vykonává činnosti vymezené Manuálem sekce fondů EU související s tvorbou a realizací programů podpory a jejich následných změn.

(2) Zajišťuje sestavení a realizaci případných úprav programu podpory a jednotlivých výzev v rámci OPPIK a navazujícího OP ve své působnosti, včetně monitorovacích indikátorů, výběrových kritérií, definice konečných příjemců, finančního plánu pro každé opatření.

(3) Navrhuje vyhlášení, popř. zastavení výzev programu podporovaných v rámci OPPIK a navazujícího OP ve své působnosti a alokace pro jednotlivé výzvy, podílí se na obsahovém vymezení výzev.

(4) Řídí pracovní skupinu programu Technologie v OPPIK a navazujícího OP. Podílí se na hodnocení příslušných projektů. Zajišťuje odborné posudky projektů předložených v rámci vyhlášených výzev programu Technologie OPPIK a navazujícího OP.

(5) Spolupracuje na vypracování postupů upravujících monitorování projektů prostřednictvím ISOP a MS2014+.

(6) Posuzuje návrhy rozhodnutí, které připraví zprostředkující subjekt, a doporučuje je ke schválení nebo k dalším nezbytným opatřením před jejich podpisem.

(7) Pravidelně monitoruje realizace schválených projektů, se speciálním zaměřením na rizikovější projekty z hlediska časového naplnění schválených etap realizace a zajišťuje plynulé čerpání prostředků SF pro splnění pravidla N+3. Podílí se na auditních (kontrolních) akcích, včetně kontrol projektů na místě, spadajících do působnosti oddělení.

(8) Zpracovává věcné podklady pro monitorovací zprávy a výroční zprávy (závěrečnou zprávu) o realizaci OPPI a OPPIK a navazujícího OP, včetně sběru dat pro sledování plnění indikátorů.

(9) Úzce spolupracuje s odbornými útvary ministerstva. Účastní se hodnotícího procesu programů podpory. Spolupracuje na sestavení výběrových komisí programu Technologie.

(10)  Spolupracuje s oddělením OP, veřejné podpory a evaluace v otázce komplementarit a synergií s dalšími programy ESIF a národními či komunitárními programy.

(11) Podílí se na přípravě relevantních opatření a programů v OPTAK 2021-2027.

(12) Zajištuje realizaci podpory a aktivit v rámci svěřených aktivit Národního plánu obnovy.

61420 – oddělení podpory MSP a start-upů

(1) V rámci implementace OPPIK a navazujícího OP pro podporu MSP s celorepublikovou působností vykonává činnosti vymezené Manuálem sekce fondů EU související s tvorbou a realizací programů podpory ve své působnosti a jejich následných změn.

(2) Zaměřuje se na rozvoj malých a středních podniků v ČR v souladu se zákonem č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání v oblasti podpory internacionalizace a konkurenceschopnosti.

(3) Zajišťuje hodnocení projektů na podporu malých a středních podnikatelů v rámci vyhlášených výzev programů ve své působnosti.

(4) Navrhuje vyhlášení, popř. zastavení jednotlivých výzev programů ve své působnosti v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a navazujícího OP, podílí se na obsahovém vymezení výzev a navrhuje alokace pro jednotlivé výzvy (programy Marketing, Poradenství, aktivity na podporu internacionalizace a konkurenceschopnosti MSP). Úzce spolupracuje s odbornými útvary ministerstva.

(5) Navrhuje vyhlášení, popř. zastavení výzev pro projekty podřízených agentur CzechInvest a CzechTrade v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a navazujícího OP, podílí se na obsahovém vymezení výzev a navrhuje alokace pro jednotlivé výzvy.

(6) Řídí pracovní skupiny programů ve své působnosti v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a navazujícího OP a řídí řídící výbory pro projekty podřízených agentur CzechInvest a CzechTrade.

(7) Administruje projekty malých a středních podniků a projektů podřízených agentur CzechInvest a CzechTrade v monitorovacím systému MS2014+.

(8) Zajišťuje zpracování a realizaci případných úprav programů ve své působnosti a jejich jednotlivých výzev v rámci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a navazujícího OP včetně monitorovacích indikátorů, kritérií pro hodnocení, definice konečných příjemců.

(9) Posuzuje návrhy rozhodnutí, které připraví zprostředkující subjekt, a doporučuje je ke schválení nebo k dalším nezbytným opatřením před jejich podpisem.

(10) Pravidelně monitoruje realizace schválených projektů se speciálním zaměřením na rizikovější projekty z hlediska časového naplnění schválených etap realizace a zajišťuje plynulé čerpání prostředků SF pro splnění pravidla N+3. Podílí se na auditních (kontrolních) akcích, včetně kontrol projektů na místě, spadajících do působnosti oddělení.

(11) Zpracovává věcné podklady pro monitorovací zprávy a výroční zprávy o realizaci Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a navazujícího OP za programy ve své působnosti.

(12) Spolupracuje s oddělením OP, veřejné podpory a evaluace v otázce komplementarit a synergií s dalšími programy ESIF a národními či komunitárními programy.

(13) Podílí se na přípravě relevantních opatření a programů v OPTAK 2021-2027.

(14) Zajištuje realizaci podpory a aktivit v rámci svěřených aktivit Národního plánu obnovy.

61430 – oddělení digitalizace

(1) V rámci implementace OPPIK pro podporu IT infrastruktury a ICT s celorepublikovou působností vykonává činnosti vymezené Manuálem sekce fondů EU, související s tvorbou a realizací programů podpory a jejich následných změn.

(2) Spolupracuje s odbornými útvary ministerstva pro příslušnou osu OPPIK a navazujícího OP pro podporu infrastruktury a ICT a rovněž navrhuje vyhlášení a zastavení jednotlivých programů a alokací pro jednotlivé výzvy ve své působnosti.

(3) Řídí pracovní skupiny programů v gesci působnosti oddělení.

(4) Zajišťuje hodnocení příslušných projektů předložených v rámci vyhlášených výzev programů ve své působnosti.

(5) Navrhuje vyhlášení, popř. zastavení výzev jednotlivých programů podporovaných v rámci OPPIK a navazujícího OP ve své působnosti a alokace pro jednotlivé výzvy, podílí se na obsahovém vymezení výzev.

(6) Posuzuje návrhy rozhodnutí, které připraví zprostředkující subjekt, a doporučuje je ke schválení nebo k dalším nezbytným opatřením před jejich podpisem.

(7) Pravidelně monitoruje realizace schválených projektů, se speciálním zaměřením na rizikovější projekty z hlediska časového naplnění schválených etap realizace a zajišťuje plynulé čerpání prostředků SF pro splnění pravidla N+3. Podílí se na auditních (kontrolních) akcích, včetně kontrol projektů na místě, spadajících do působnosti oddělení.

(8) Zpracovává věcné podklady pro monitorovací zprávy a výroční zprávy (závěrečnou zprávu) OPPIK pro podporu infrastruktury ICT a sbírá data pro sledování plnění indikátorů.

(9) Ve spolupráci s odborem digitalizace a internetu se na vyžádání účastní kontroly projektů na místě.

(10) Spolupracuje s oddělením OP, veřejné podpory a evaluace v otázce komplementarit a synergií s dalšími programy ESIF a národními či komunitárními programy. Vede evidenci komplementarit a synergií na úrovni jednotlivých projektů.

(11) Podílí se na přípravě relevantních opatření a programů v OPTAK 2021-2027.

(12) Zajištuje realizaci podpory a aktivit v rámci svěřených aktivit Národního plánu obnovy.

61440 – oddělení rozvoje internetu a digitální infrastruktury

(1) V rámci implementace OPPIK a navazujícího OP pro podporu budování sítí elektronických komunikací s celorepublikovou působností vykonává činnosti vymezené Manuálem sekce fondů EU, související s tvorbou a realizací programů podpory a jejich následných změn.

(2) Spolupracuje s odbornými útvary ministerstva pro příslušnou osu OPPIK a navazujícího OP pro podporu budování sítí elektronických komunikací a rovněž navrhuje vyhlášení a zastavení jednotlivých programů podporovaných v rámci OPPIK a alokací pro jednotlivé výzvy ve své působnosti.

(3) Řídí pracovní skupiny programů v gesci působnosti oddělení.

(4) Zajišťuje hodnocení příslušných projektů předložených v rámci vyhlášených výzev programů ve své působnosti.

(5) Navrhuje vyhlášení, popř. zastavení výzev jednotlivých programů podporovaných v rámci OPPIK a navazujícího OP ve své působnosti a alokace pro jednotlivé výzvy, podílí se na obsahovém vymezení výzev.

6) Posuzuje návrhy rozhodnutí, které připraví zprostředkující subjekt, a doporučuje je ke schválení nebo k dalším nezbytným opatřením před jejich podpisem.

(7) Pravidelně monitoruje realizace schválených projektů, se speciálním zaměřením na rizikovější projekty z hlediska časového naplnění schválených etap realizace a zajišťuje plynulé čerpání prostředků SF pro splnění pravidla N+3. Podílí se na auditních (kontrolních) akcích, včetně kontrol projektů na místě, spadajících do působnosti oddělení.

(8) Zpracovává věcné podklady pro monitorovací zprávy a výroční zprávy (závěrečnou zprávu) OPPIK a navazujícího OP pro podporu budování sítí elektronických komunikací a sbírá data pro sledování plnění indikátorů.

(9) Ve spolupráci s odborem kontroly se na vyžádání účastní kontroly projektů na místě.

(10) Spolupracuje s oddělením OP, veřejné podpory a evaluace v otázce komplementarit a synergií s dalšími programy ESIF a národními či komunitárními programy. Vede evidenci komplementarit a synergií na úrovni jednotlivých projektů.

(11) Podílí se na přípravě relevantních opatření a programů v OPTAK 2021-2027.

(12) Úzce spolupracuje s odborným útvarem ministerstva pro elektronické komunikace.

61450 – oddělení výzkumu

(1) V rámci implementace OPPIK a navazujícího OP v oblasti podpory aktivit výzkumu a vývoje vykonává činnosti vymezené Manuálem sekce fondů EU související s tvorbou a realizací programů podpory a jejich následných změn.

(2) Ve spolupráci s odbornými útvary a příspěvkovými organizacemi ministerstva zabezpečuje administraci delegovaných programů a projektů PO1 OPPIK a navazujícího OP pro podporu VaVaI a podílí se na nastavení, věcném zaměření a přípravě vyhlášení jednotlivých výzev. Podílí se na přípravě dokumentů pro vyjednávání věcných změn zaměření prioritních os OPPIK a navazujícího OP s EK.

(3) Monitoruje vývoj alokací, predikcí čerpání v programech v PO1 OPPIK, (oddělení výzkumu) a navazujícího OP a podílí se na přípravě statistických podkladů pro vedení sekce fondů EU.

(4) Zabezpečuje administraci hodnocení projektů podpory výzkumu a vývoje v rámci programů PO1 OPPIK a navazujícího OP. Zajišťuje zadávání externích posudků. Dohlíží nad způsobem sestavení výběrových komisí a zúčastňuje se jejich jednání. Zajišťuje podklady pro jednání přezkumných komisí. Administruje návrhy rozhodnutí připravené zprostředkujícím subjektem, doporučuje je ke schválení nebo dalším nezbytným opatřením před jejich podpisem vč. zajištění evidence dokladů v rámci příslušných programů.

(5) Spolupracuje na realizaci posuzování a schvalování žádostí o změnu jednotlivých schválených projektů, se speciálním zaměřením na rizikovější projekty z hlediska časového naplnění schválených etap realizace.

(6) Vykonává činnosti spojené s realizací oponentních řízení pro projekty PO1 OPPIK a navazujícího OP dle požadavků poskytovatele.

(7) Ve spolupráci s dalšími odděleními zajišťuje vkládání dat do centrálního monitorovacího systému MS2014+, Registru de minimis, Evidenčního dotačního systému (EDS), a dalších informačních systémů využívaných v implementační struktuře PO1 OPPIK a navazujícího OP (VaVeR, CEP, RIV aj.).

(8) Pravidelně monitoruje realizaci schválených projektů, se speciálním zaměřením na rizikovější projekty z hlediska časového naplnění schválených etap realizace a zajišťuje plynulé čerpání prostředků SF pro splnění pravidla N+3.

(9) Zpracovává věcné podklady pro monitorovací zprávy a výroční zprávy (závěrečnou zprávu) o realizaci OPPIK a navazujícího OP pro podporu VaVaI a sbírá data pro sledování plnění indikátorů.

10) Poskytuje součinnost při auditních akcích, kontrolách realizace a udržitelnosti projektů.

(11) Shromažďuje a vyhodnocuje materiály vztahující se k problematice administrace strukturálních fondů a navrhuje konkrétní kroky k promítnutí zkušeností do programů podpory PO1 OPPIK a navazujícího OP.

(12) Zpracovává podkladové materiály vyžadované jak státními orgány ČR, tak orgány EU v oblasti problematiky věcného obsahu, administrace a implementace PO1 OPPIK a navazujícího OP.

61460 – oddělení infrastruktury VaV

(1) V rámci implementace OPPIK v oblasti podpory infrastruktury pro průmyslový výzkum a vývoj vykonává činnosti vymezené Manuálem sekce fondů EU, VaVaI související s tvorbou a realizací programů podpory a jejich následných změn.

(2) Ve spolupráci s odbornými útvary a příspěvkovými organizacemi ministerstva zabezpečuje administraci delegovaných programů a projektů PO1 OPPIK pro podporu VaVaI a jejich infrastruktury a podílí se na nastavení, věcném zaměření a přípravě vyhlášení jednotlivých výzev. Podílí se na přípravě dokumentů pro vyjednávání věcných změn zaměření prioritních os OPPIK s EK.

(3) Zabezpečuje administraci hodnocení projektů podpory výzkumu a vývoje v rámci programů PO1 OPPIK. Zajišťuje zadávání externích posudků. Dohlíží nad způsobem sestavení výběrových komisí a zúčastňuje se jejich jednání. Zajišťuje podklady pro jednání přezkumných komisí.

(4) Administruje návrhy rozhodnutí připravené zprostředkujícím subjektem, doporučuje je ke schválení nebo dalším nezbytným opatřením před jejich podpisem vč. zajištění evidence dokladů v rámci příslušných programů.

(5) Ve spolupráci s dalšími odděleními zajišťuje vkládání dat do centrálního monitorovacího systému MS2014+, Registru de minimis, Evidenčního dotačního systému (EDS), a dalších informačních systémů využívaných v implementační struktuře PO1 OPPIK (VaVeR, CEP, RIV aj.).

(6) Spolupracuje při realizaci oponentních řízení pro projekty OPPIK dle požadavků poskytovatele.

(7) Pravidelně monitoruje realizaci schválených projektů, se speciálním zaměřením na rizikovější projekty z hlediska časového naplnění schválených etap realizace a zajišťuje plynulé čerpání prostředků SF pro splnění pravidla N+3.

(8) Zpracovává věcné podklady pro monitorovací zprávy a výroční zprávy (závěrečnou zprávu) o realizaci OPPIK pro podporu VaVaI a jejich infrastruktury a sbírá data pro sledování plnění indikátorů.

(9) Řídí pracovní skupiny podle jednotlivých programů PO1 OPPIK.

(10) Spolupracuje s oddělením OP, veřejné podpory a evaluace v otázce komplementarit a synergií s dalšími programy ESIF a národními či komunitárními programy.

(11) Poskytuje součinnost při auditních akcích, kontrolách realizace a udržitelnosti projektů.

(12) Shromažďuje a vyhodnocuje materiály vztahující se k problematice administrace strukturálních fondů a navrhuje konkrétní kroky k promítnutí zkušeností do programů podpory PO1 OPPIK.

(13) Zpracovává podkladové materiály vyžadované jak státními orgány ČR, tak orgány EU v oblasti problematiky věcného obsahu, administrace a implementace PO1 OPPIK.

(14) Zajišťuje koordinaci přeshraničních aktivit v oblasti VaVaI.

(15) Podílí se na přípravě analytických podkladů a zaměření oblastí podpory v oblasti VaVaI pro další programovací období.

61470 – oddělení inovací

(1) V rámci implementace OPPIK a navazujícího OP v oblasti podpory inovací vykonává oddělení činnosti vymezené Manuálem sekce fondů EU, které souvisí s tvorbou a realizací programů podpory a jejich následných změn.

(2) Ve spolupráci s odbornými útvary a příspěvkovými organizacemi ministerstva zabezpečuje administraci delegovaných programů a projektů PO1 OPPIK a navazujícího OP pro podporu VaVaI a podílí se na nastavení, věcném zaměření a přípravě vyhlášení jednotlivých výzev. Podílí se na přípravě dokumentů pro vyjednávání věcných změn zaměření prioritních os OPPIK a navazujícího OP s EK.

(3) Zabezpečuje administraci hodnocení projektů na podporu inovací v rámci programů PO1 OPPIK a navazujícího OP. Zajišťuje zadávání externích posudků. Dohlíží nad způsobem sestavení výběrových komisí a zúčastňuje se jejich jednání. Zajišťuje podklady pro přezkumnou komisi. Administruje návrhy rozhodnutí připravené zprostředkujícím subjektem, doporučuje je ke schválení nebo dalším nezbytným opatřením před jejich podpisem vč. zajištění evidence dokladů v rámci příslušných programů.

(4) Spolupracuje na realizaci posuzování a schvalování Žádostí o změnu jednotlivých schválených projektů, se speciálním zaměřením na rizikovější projekty z hlediska časového naplnění schválených etap realizace.

(5) Spolupracuje při realizaci oponentních řízení pro projekty OPPIK a navazujícího OP dle požadavků poskytovatele.

(6) Ve spolupráci s dalšími odděleními zajišťuje vkládání dat do centrálního monitorovacího systému MS2014+, Registru de minimis, Evidenčního dotačního systému (EDS), a dalších informačních systémů využívaných v implementační struktuře PO1 OPPIK (VaVeR, CEP, RIV aj.).

(7) Pravidelně monitoruje realizaci schválených projektů z hlediska časového naplnění schválených etap realizace a zajišťuje plynulé čerpání prostředků SF pro splnění pravidla N+3.

(8) Zpracovává věcné podklady pro monitorovací zprávy a výroční zprávy (závěrečnou zprávu) o realizaci OPPIK pro podporu inovací.

(9) Poskytuje součinnost při auditních akcích, kontrolách realizace a udržitelnosti projektů.

(10) Shromažďuje a vyhodnocuje materiály vztahující se k problematice administrace strukturálních fondů a navrhuje konkrétní kroky k promítnutí zkušeností do programů podpory PO1 OPPIK a navazujícího OP.

(11) Zpracovává podkladové materiály vyžadované jak státními orgány ČR, tak orgány EU v oblasti problematiky věcného obsahu, administrace a implementace PO1 OPPIK.

(12) Zajištuje realizaci podpory a aktivit v rámci svěřených aktivit Národního plánu obnovy.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/aplikace-zakona-c-106-1999-sb/informace-zverejnovane-podle-paragra...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V