Úvodní stránka

Publikováno:
28.2.2024
Autor:
odbor 11200

Z dostupných analýz, monitoringu a stanovisek Státního zdravotního ústavu jednoznačně vyplývá, že k rizikovým dopadům na obyvatelstvo nedochází.


Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 15. února 2024 na žádost, týkající se stanovisek Ministerstva průmyslu a obchodu k aktuální situaci na odvale Heřmanice ve Slezské Ostravě


Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadatelce podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informaci požadované pod písmenem a. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že z dostupných analýz, monitoringu a stanovisek Státního zdravotního ústavu jednoznačně vyplývá, že k rizikovým dopadům na obyvatelstvo nedochází. V případě nebezpečného přiblížení termické aktivity ke skládce je DIAMO, státní podnik, připraven okamžitě zasáhnout, neboť disponuje potřebnou personální i technickou kapacitou.

Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadatelce podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informaci požadované pod písmenem b. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že v současné době Ministerstvo průmyslu a obchodu nedisponuje harmonogramem prací, protože DIAMO, státní podnik, zadal zpracování studie proveditelnosti, která bude obsahovat technické podmínky řešení zdárného ukončení sanace odvalu Heřmanice a dále zpracování multikriteriální analýzy, která bude obsahovat jak nákladovou položku dokončení sanace, tak i harmonogram činností. Ministerstvo průmyslu a obchodu bude dohlížet na to, aby se termín zpracování této dokumentace dodržel. Ovšem limitujícím faktorem pro stanovení dalšího postupu sanace budou závěry šetření České inspekce životního prostředí. Teprve pak bude možné stanovit finální postup a harmonogram prací.

Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadatelce podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informaci požadované pod písmenem c. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že v současné době jsou sanační práce DIAMO, státním podnikem, na termicky aktivním odvalu Heřmanice pozastaveny nejen z důvodů sporů se zhotovitelem prací – subjektem RIDERA Bohemia, a. s., který měl v požadované kvalitě zrealizovat opatření (výstavbou oddělovací vzdušné stěny) proti šíření termické aktivity odvalu směrem k existující skládce chemických odpadů, ale především z důvodů změny majetkových poměrů a nejasnosti právního statutu jednotlivých materiálů na odvalu. Bez zajištění přístupu na pozemky za rozumných podmínek a bez rozhodnutí České inspekce životního prostředí, které materiály jsou odpady a které ne, nelze při dodržování zákonných povinností a péče řádného hospodáře postup objektivně stanovit. Postup sanace musí probíhat dle rozhodnutí báňského úřadu a v souladu se schváleným plánem nakládání s těžebním dopadem. Vzhledem k tomu, že Obvodní báňský úřad v Ostravě vyzval DIAMO, státní podnik, k předložení nového plánu nakládání s těžebním odpadem do 30. června 2024, nelze nyní objektivně stanovit, zda postup sanace po 30. červnu 2024 bude odpovídat ‚Projektu komplexního řešení sanace a rekultivace ÚMTO – odval Heřmanice‘.

Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadatelce podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informaci požadované pod písmenem d. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informaci sdělením, že Ministerstvo průmyslu a obchodu žádné povolení ohledně výstavby oddělovacích vzdušných stěn neuděluje, proto se ani nevyjadřuje k jejich porušení. Tato činnost spadá do působnosti státní báňské správy a aktuálně i Policie České republiky na základě trestního oznámení podaného DIAMO, státním podnikem, na neznámého pachatele.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/aplikace-zakona-c-106-1999-sb/informace-zverejnovane-podle-paragra...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V