Úvodní stránka

Publikováno:
2.3.2023
Autor:
odbor 32100

Evidence požadovaných údajů není Informačním systémem Registru živnostenského podnikání sledována.


Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), informaci poskytnutou dne 15. února 2023 na žádost, týkající se stanoviska týkajícího se soustavné činnosti na služby hlídání dětí a dalších souvisejících informací s touto činností


Ministerstvo po posouzení žádosti poskytlo žadatelce podle § 4 a § 14 odst. 5 písm. d) zákona k informacím požadovaným pod bodem 1. a pod bodem 3. žádosti v souladu s § 4a odst. 2 písm. a) zákona informace sdělením, že příležitostné hlídání dětí lze za předpokladu naplnění všech znaků živnosti ve smyslu § 2 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen ‚živnostenský zákon‘), provozovat na základě živnostenského oprávnění pro živnost volnou s předmětem podnikání ‚Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona‘, obor činnosti 79. ‚Poskytování služeb pro rodinu a domácnost‘.  V rámci tohoto oboru lze mimo jiné poskytovat služby spočívající v příležitostném krátkodobém hlídání dětí (včetně dětí do tří let věku). Závěry uvedené v předmětné informaci lze, co se týká pojmu ‚soustavná činnost‘, obdobně použít též pro příležitostné krátkodobé hlídání dětí. Důležitá je zejména skutečnost, že subjekt má v úmyslu svoji činnost vykonávat opakovaně a nejedná se tedy o činnost nahodilou. Posouzení každého konkrétního případu však spadá do kompetence příslušného obecního živnostenského úřadu. Příslušné živnostenské oprávnění je třeba vlastnit za předpokladu naplnění všech znaků živnosti. Zaměstnavatel, který zajišťuje hlídání dětí pro třetí osobu (opět za předpokladu naplnění znaků živnosti) prostřednictvím svých zaměstnanců, by měl disponovat výše uvedeným živnostenským oprávněním, popř. živnostenským oprávněním pro vázanou živnost ‚Péče o dítě do 3 let věku v denním režimu‘.

Ministerstvo po posouzení žádosti sdělilo žadatelce k informacím požadovaným pod bodem 2. a pod bodem 4. žádosti, že požadované údaje nejsou živnostenskými úřady ani ministerstvem sledovány. Evidence těchto údajů není Informačním systémem Registru živnostenského podnikání sledována.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/aplikace-zakona-c-106-1999-sb/informace-zverejnovane-podle-paragra...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V