Úvodní stránka

Publikováno:
8.11.2023
Autor:
21200

Metodický pokyn byl vydán dne 31. října 2023.


Metodický pokyn Ministerstva průmyslu a obchodu č. 2/2023

k aplikaci zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu jakožto gestor zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů (dále též jen zákon o státním podniku, či ZSP), průběžně vydává stanoviska            k dotazům, týkajícím se problematiky státních podniků.

  1. Stanovisko k dotazu, co vše jsou dispozice s určeným majetkem a co vše je nakládání s určeným majetkem, podléhajícím schválení zakladatele, dále uvedení výjimek, které se týkají určeného majetku, ale nespadají do okruhu případů schvalovaných zakladatelem.

Majetkoprávními dispozicemi s určeným majetkem se rozumí zejména převody takového majetku, pronájmy, propachtování, zřízení služebnosti, reálných břemen, zástavního práva, práva stavby, fyzická likvidace. V praxi se mohou vyskytnout i jiné, méně obvyklé případy nakládání s majetkem.

Dle ustanovení §17 odst. 2 zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, může státní podnik s určeným majetkem nakládat pouze s předchozím schválením zakladatele. Zákon žádné výjimky z tohoto ustanovení neuvádí, tzn., že ke všem shora uvedeným způsobům nakládání s určeným majetkem je nezbytné předchozí schválení zakladatele.

  1. Stanovisko k dotazu, zda je třeba v případě převodu práva hospodařit s nemovitou věcí z jednoho podniku na jiný státní podnik ve smyslu §17 e zákona o státním podniku aplikovat pravidlo vymezené v §17 odst. 1 věty první ZSP, tj. povinnost sjednat při převodu nemovité věci předem určenému nabyvateli cenu nejméně ve výši ceny obvyklé nebo je zcela na uvážení státních podniků, jakou cenu si při převodu práva hospodařit s nemovitou věcí sjednají (při zohlednění povinnosti zajistit soulad s pravidly veřejné podpory a  při dodržování zásady péče řádného hospodáře).

Ustanovení §17 e zákona o státním podniku upravuje převody majetku do práva hospodařit jiných státních podniků nebo do příslušnosti hospodařit organizačních složek státu či jiných státních organizací. Tyto převody jsou umožněny za předpokladu, že přejímající podnik potřebuje převáděný majetek k provozování své podnikatelské činnosti, přejímající organizační složka státu nebo jiná státní organizace k plnění svých úkolů.

Při úplatném převodu práva hospodařit mezi dvěma státními podniku, či převodu do příslušnosti hospodařit organizační složky státu nebo jiné státní organizace, jsou státní podniky vázány ustanoveními §17 d zákona, což znamená, že cena může být sjednána nejméně ve výši ceny obvyklé. Nižší cenu může podnik sjednat jen po předchozím schválení zakladatele, za podmínky doložení zajištění souladu s pravidly veřejné podpory.

  1. Stanovisko k dotazu, jak řešit situaci, kdy státní podnik v souladu s ustanovením §17 c zákona o státním podniku zveřejnil nepotřebný majetek na Portálu veřejné správy, oprávněný subjekt projevil zájem, avšak přes další vyjednávání nedošlo k dohodě ohledně převodu nemovitých věcí z důvodu odlišných stanovisek na formu převodu (úplatný či bezúplatný převod). Jak se má státní podnik vypořádat s projeveným zájmem organizační složky státu či jiné státní organizace, když k dohodě o převodu ani v přiměřené době nedošlo a zda je možné pokračovat bez dalšího v převodu nemovitých věcí, či zda je nutné znovu uveřejnit nepotřebné nemovité věci na portálu veřejné správy.

Podle ustanovení § 17 c zákona o státním podniku platí, že má-li podnik ve svém majetku nepotřebnou nemovitou věc, zveřejní tuto skutečnost na Portálu veřejné správy za účelem informovanosti organizačních složek státu (dále jen OSS) a jiných státních organizací (dále jen JSO) o možnostech převzít takovou nemovitou věc do jejich příslušnosti hospodařit. Projeví-li OSS nebo JSO o převzetí dotčené nemovité věci zájem, uskuteční státní podnik převod nemovité věci do příslušnosti hospodařit OSS nebo JSO za cenu obvyklou. Bezúplatně může státní podnik převést nemovitou věc do příslušnosti hospodařit OSS nebo JSO pouze po předchozím souhlasu vlády vydaném na návrh zakladatele nebo jiného ministerstva.

Z výše uvedeného ustanovení zákona vyplývá, že pokud OSS nebo JSO projeví o převzetí nabízené nepotřebné nemovité věci zájem, je státní podnik, který k ní má právo hospodařit, povinen takovou nemovitou věc příslušné OSS nebo JSO převést do příslušnosti hospodařit. Ustanovení §17c zákona sleduje také ekonomický zájem státního podniku, který informaci o nepotřebné nemovité věcí předepsaným způsobem zveřejní. Tento ekonomický zájem spočívá v tom, že podmínkou pro uskutečnění takové dispozice je, že OSS nebo JSO musí státnímu podniku uhradit kupní cenu rovnající se ceně obvyklé. Požadavkem na zaplacení kupní ceny za převzatou nemovitou věc je zajišťována rovnováha daného smluvního vztahu, neboť převádějící státní podnik obdrží finanční ekvivalent hodnoty převedené nemovité věci stejně jako kdyby tuto nemovitou věc realizoval na volném trhu.

 

Pouze ve výjimečných a odůvodněných případech může být nepotřebná nemovitá věc z majetku podniku převedena do příslušnosti hospodařit OSS nebo JSO bezúplatně. K takovému způsobu naložení s nemovitou věcí je však nutný předchozí souhlas vlády, který vláda vydá buď na návrh zakladatele převádějícího státního podniku, nebo na návrh jiného ministerstva, tedy zejména toho ministerstva, které je zřizovatelem organizační složky státu nebo jiné státní organizace, do jejichž příslušnosti hospodařit má být nemovitá věc převedena.

V této souvislosti je třeba uvést, že zákon zakladateli ukládá při dohledu na řádný výkon práva hospodařit s majetkem státu jednat s péčí řádného hospodáře. Pokud zakladatel vyhodnotí, že bezúplatný převod by byl v rozporu s péčí řádného hospodáře a vládě návrh nepodá, možnost požádat vládu o souhlas s bezúplatným převodem má ministerstvo, které je zřizovatelem OSS nebo JSO, která projevila o nemovitou věc zájem. Rozhodnutí o tom, zda lze nemovitou věc převést do příslušnosti hospodařit OSS nebo JSO bezúplatně, by poté záviselo na usnesení vlády.

Pokud zúčastněné strany nedojdou ke shodě, ba ani k vyjasnění stanoviska tak, aby mohlo být s majetkem dále nakládáno, pak by s ohledem na zajištění péče řádného hospodáře bylo vhodné oslovit zřizovatele druhé zúčastněné strany s přímým dotazem, zda hodlá vládě předložit návrh na bezúplatný převod, či zda bude akceptován úplatný převod za cenu v místě a čase obvyklou, případně zda JSO/OSS od svého záměru převzít dotčenou nemovitou věc upustila. K eliminaci nepřiměřených prodlev při nakládání s dotčeným majetkem by zároveň bylo vhodné stanovit přiměřený termín pro vyjádření stanoviska protistrany, s upřesněním, že po marném uplynutí stanoveného termínu se bude mít za to, že příslušná OSS/JSO od svého zájmu o převzetí majetku upustila. Následně by bylo možné pokračovat v realizaci nepotřebného majetku, a to bez nového zveřejnění na PVS, neboť tuto zákonnou povinnost státní podnik již v minulosti splnil.

 

Ing- Lukáš Trsek, ředitel odboru řízení resortních organizací

 

 

 

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/o-ministerstvu/aplikace-zakona-c-77-1997-sb/metodicky-pokyn-minist...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V