Úvodní stránka

Publikováno:
1.3.2023, (archivovaná zpráva)
Autor:
Odbor kontroly a interního auditu 01200

V souladu s ustanovením § 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), zveřejňuje Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen „MPO“) požadované obecné informace o výsledcích kontrol provedených v roce 2022.


Informace reflektuje výsledky veřejnosprávních kontrol hospodaření s veřejnými prostředky, včetně veřejné finanční podpory u kontrolovaných osob. Kontroly byly realizovány u následujících typů kontrolovaných subjektů: organizační složka státu, státní příspěvková organizace, územní samosprávný celek, právnická osoba a OSVČ.


V souladu s úkoly uloženými usnesením vlády České republiky č. 524/2019 byla pozornost při výkonu veřejnosprávních kontrol zaměřena i na dodržování zákona o zadávání veřejných zakázek, odhalování porušení rozpočtové kázně, odhalování skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu při hospodaření s finančními prostředky a majetkem (zejména nemovitým), dodržování právních předpisů v oblasti účetnictví a evidenci a vymáhání pohledávek. Ve smyslu „Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021-2025“ je v rámci kontrol ověřováno, zda je dodržován princip rovnosti a nediskriminace pracujících osob se zdravotním postižením. Přímá ani nepřímá diskriminace osob se zdravotním postižením nebyla zjištěna.

Cílem veřejnosprávních kontrol provedených v roce 2022 bylo prověřit hospodaření vybraných příjemců s finančními prostředky ze státního rozpočtu a zjistit, zda tyto finanční prostředky byly čerpány účelně, hospodárně, efektivně a v souladu s platnými obecně závaznými právními předpisy a stanovenými podmínkami. Celkem bylo kontrolními orgány MPO provedeno 215 veřejnosprávních kontrol na místě, kterými byly zkontrolovány prostředky ve výši přesahující 39,2 mld. Kč. Hlavní oblastí pochybení bylo nedodržení podmínek čerpání dotace. V procesu zadávání veřejných zakázek byla zjištěna pochybení v oblasti střetu zájmů a nedodržení termínů, dále bylo při kontrolách MPO podpořených projektů identifikováno nárokování nezpůsobilých výdajů a neoprávněné zadržení prostředků státního rozpočtu. Nadále přetrvávají dílčí nedostatky v oblasti vedení evidence autoprovozu a ve vykazování pracovních cest. Formální závady byly odstraňovány již v průběhu kontrol. Kontroly identifikovaly 23 případů podezření na porušení rozpočtové kázně u příjemců prostředků poskytnutých MPO na účelovou a institucionální podporu řešení projektů výzkumu a vývoje a u příjemců prostředků na podporu projektů programů v rámci OP PIK. Z toho 4 případy, v celkové výši více než 41,6 mil. Kč, byly předány k dořešení místně příslušným Finančním úřadům a 19 případů nebylo z úrovně MPO předáno, neboť dotčené subjekty vyžily možnost nápravy ve smyslu ustanovení § 14f, bod 3 rozpočtových pravidel.

Samostatnou oblastí kontrolní činnosti jsou kontroly vykonávané MPO jako ústředním správním úřadem pro věci živností (zákon č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů), kdy MPO vykonává (v působnosti Živnostenského úřadu České republiky) řídící, koordinační, kontrolní a metodickou činnost vůči krajským živnostenským úřadům. Z hlediska kontrolní činnosti MPO se jedná o kontrolu výkonu státní správy v přenesené působnosti v oblasti živnostenského podnikání u 14 správních orgánů - krajských živnostenských úřadů, jimiž jsou příslušné odbory krajských úřadů, a na území hlavního města Prahy odbor živnostenský a občanskosprávní Magistrátu hlavního města Prahy.

V roce 2022 MPO vykonalo (v souladu s Plánem kontrol Ministerstva vnitra) 6 kontrol u krajských živnostenských úřadů. Zásadní, resp. systémové nedostatky, nebyly zjištěny. Souhrnně lze konstatovat, že kontrolami bylo potvrzeno, že výkon státní správy v oblasti přenesené působnosti na úseku živnostenského podnikání je na potřebné úrovni odpovídající požadavkům kladeným na zajištění řádného výkonu státní správy v dané oblasti.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/o-ministerstvu/informace-o-vysledcich-kontrol-vykonanych-ministers...

Výsledky firem - tržby, zisk

dnes 11:38 Photon zveřejnil kvartální výsledky (Česká spořitelna) Akcie v ČR
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V