Úvodní stránka

Publikováno:
23.3.2017
Autor:
10300

Metodický pokyn byl vydán dne 10. ledna 2017.


logo MPO

JUDr. Igor Fojtík
ředitel odboru
zakladatelských činností a majetkových účastí

 

V Praze dne 10. ledna 2017
čj. MPO 3229/2017
PID: MIPOX023Y207

 

Metodický pokyn Ministerstva průmyslu a obchodu č. 1/2017 k aplikaci novely zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů

 

Dnem 1. ledna 2017 nabyl účinnosti zákon č.  253/2016 Sb., který novelizoval zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZSP). Touto novelou vznikla státním podnikům při hospodaření a nakládání s majetkem státu nová povinnost, a to zveřejňovat nepotřebné nemovité věci na „Portálu veřejné správy“ (dále jen PVS) za účelem informovanosti organizačních složek státu (dále jen OSS) a jiných státních organizací (dále jen JSO) o možnosti převzít takovou nemovitou věc do jejich příslušnosti hospodařit. Cílem této nové právní úpravy nakládání s nepotřebnými nemovitými věcmi je vytvoření dostatečného prostoru k tomu, aby s takovými nemovitými věcmi v majetku podniku bylo přednostně nakládáno v rámci státního vlastnictví. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s gestorem ZSP Ministerstvem průmyslu a obchodu vytvořilo na PVS nový rejstřík nazvaný „Nepotřebné nemovité věci“ (fungování PVS je upraveno zákonem č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů).

 Aby nabídka nemovité věci na PVS plnila svůj účel, musí obsahovat dostatek informací o nabízené nemovité věci. Musí z ní být zřejmé, který státní podnik nemovitou věc nabízí, které ministerstvo je jeho zakladatelem, kde se nemovitá věc nachází a jaká je její charakteristika. V nabídce tedy musí být uvedeny údaje identifikující nemovitou věc podle údajů zapsaných v katastru nemovitostí a nemovitá věc musí být popsána z hlediska její polohy a z hlediska jejího stavebně technického stavu, popřípadě též z hlediska účelu, ke kterému byla nebo může být využívána. V nabídce musí být uvedena také požadovaná kupní cena za nemovitou věc a časové údaje o tom, kdy byla nabídka zveřejněna a do kdy platí (lhůta pro projevení zájmu OSS a JSO o převzetí zveřejněného nepotřebného nemovitého majetku je zákonem stanovena na 1 měsíc).

Nabídka zveřejněných nemovitých věci na PVS není v této fázi určena státním podnikům, ale pouze shora uvedeným OSS a JSO. Státní podniky spolu s dalšími právnickými nebo i fyzickými osobami se mohou stát zájemci o nabízené nepotřebné nemovité věci až po uplynutí 1měsíční lhůty zveřejnění na PVS.

Z kontextu ustanovení ZSP  vyplývá, že zveřejnění nemovitých věci na PVS ve smyslu ustanovení § 17c ZSP není pouhou informací o nepotřebném nemovitém majetku, ale je současně nabídkou zveřejněného majetku k převodu. Projeví-li OSS nebo JSO o převzetí nemovité věci zájem, uskuteční podnik převod nemovité věci do příslušnosti hospodařit této OSS či JSO za kupní cenu odpovídající ceně dané nemovité věci v místě a čase obvyklé.

V současné době jsme zaznamenali, že státní podnik Lesy České republiky, s. p. zveřejňuje na PVS údaje o nabízených nemovitých věcech bez uvedení požadované kupní ceny, což je v rozporu s povinností využívat majetek podniku hospodárně a efektivně, jak ukládá ustanovení § 17b odst. 1 ZSP.

V případě státního podniku Lesy České republiky, s. p. však dle informace tohoto podniku dochází ke specifické situaci, kdy je u nabízených nemovitých věcí cena zjištěná zpravidla vyšší než cena obvyklá a cena zjištěná je zpravidla používána jako minimální nabídková cena pro výběrová řízení na nejvhodnějšího zájemce o jejich koupi. S ohledem na dodržování povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře, kdy by bylo nezbytné již ve fázi nabídky pro OSS a JSO oceňovat nepotřebný majetek i cenou obvyklou, přestože není předpokládán zájem OSS a JSO o takovýto majetek, je proto možné v případě, kdy je zřejmé, že cena zjištěná bude vyšší než cena obvyklá, zveřejňovat na PVS jako požadovanou kupní cenu cenu zjištěnou a znalecký posudek za účelem zjištění ceny obvykle vypracovávat až v případě zájmu konkrétní OSS nebo JSO o převod nabízené nemovité věci. Jinak je však třeba uvádět u nabízených nepotřebných nemovitých věcí na PVS vždy cenu obvyklou.

Nabízet nemovitý majetek na PVS bez uvedení požadované kupní ceny je nepřijatelné a v rozporu s povinností státního podniku jednat s péčí řádného hospodáře, jak ukládá řediteli podniku ustanovení § 12a ZSP. Bezúplatně by bylo možné nemovitou věc převést pouze po předchozím souhlasu vlády vydaném na návrh zakladatele nebo jiného ministerstva, tedy obvykle ministerstva, které je zřizovatelem OSS nebo JSO.

Tato situace, kdy u nemovitých věcí, se kterými hospodaří státní podnik Lesy České republiky, s. p., je zpravidla cena zjištěná vyšší než cena obvyklá, nebyla v rámci mezirezortního připomínkového řízení k novele zákona o státním podniku zakladatelem dotčeného státního podniku uplatněna.

Závěr:

Ministerstvo průmyslu a obchodu jako gestor zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, důrazně upozorňuje na povinnost uvádět na Portálu veřejné správy v rejstříku „Nepotřebné nemovité věci“ u nabízených nepotřebných nemovitých věcí požadovanou kupní cenu za tyto nemovité věci.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/ministerstvo/o-ministerstvu/statni-podniky/metodicky-pokyn-ministerstva-prumysl...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V