Úvodní stránka

Publikováno:
25.11.2021
Autor:
Odbor komunikace

Opětovné spuštění dotačních programů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a kompenzačního bonusu Ministerstva financí, ceny energií i informace týkající se Národního plánu obnovy (NPO). Na Ministerstvu průmyslu a obchodu zasedala Podnikatelská rada.


„Několikátá covidová vlna napříč Evropou dostává řadu podnikatelů do kritické situace. Proto jsme nově umožnili čerpat podpůrné programy dotčeným firmám a živnostníkům, jejichž tržby klesly již o 30 % a více. Na jaře byla přitom hranice poklesu 50 %,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: V souladu s pravidly požádáme Evropskou komisi o notifikaci programů do 30. června 2022. Žádat o podporu za listopad a prosinec budou podnikatelé moci během ledna.

Výše podpory v programu COVID 2021 činí 300 Kč na zaměstnance a den.  Předpokladem kompenzace z programu COVID – Nepokryté náklady bude také pokles tržeb alespoň o 30 % oproti stejnému období roku 2019 a to, že podnikatel v dané době bude ve ztrátě. Podpora bude činit 40 % nepokrytých nákladů s limitem 20 milionů korun na žadatele, rozhodné období bude stejné jako u programu COVID – 2021, listopad a prosinec 2021. Půjde – obdobně jako dřív – o dva vzájemně alternativní programy, kdy bude na jednotlivých podnikatelích, z kterého o podporu požádají. Oba tyto programy v gesci MPO doplňuje, tak jako v minulosti, Kompenzační bonus Ministerstva financí, kde budou moci podnikatelé také žádat. 

Podnikatelé budou žádat v systému AIS, který už dobře znají. Nebudou už tedy muset vyplňovat to, co už vyplněné mají z dřívějška a podání žádostí se tak výrazně zrychlí a usnadní,říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková. Spolu s podporou resort průběžně aktualizuje také web MPO, kde je mimo jiné k dispozici informační rozcestník ke koronaviru.

Rada jednala i o cenách energií. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem průběžně zveřejňuje rady a informace včetně aktualizovaných nejčastějších otázek a odpovědí a videonávodu. Poradit se, jak dál postupovat, když dodavatel energií ukončil činnost, mohou zákazníci i na lince 1212. Informační rozcestník k energiím je zde.

O Národním plánu obnovy mluvil na jednání náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha: „Ještě do konce tohoto roku plánujeme vyhlásit výzvu k podpoře instalace fotovoltaických elektráren v podnikatelských budovách ve variantách „s“ a „bez“ akumulace, žádat budou moci firmy všech velikostí z celé ČR včetně Prahy.“ V prvním čtvrtletí příštího roku budou z NPO dále vypsány například výzvy na výstavbu sítí vysokorychlostního internetu a na podporu elektromobility.

Podnikatelská rada je poradním orgánem meziresortního charakteru v oblasti zlepšování podnikatelského prostředí v České republice. Předsedou je ministr průmyslu a obchodu, nejvyšším orgánem Rady je plénum, které je tvořeno zástupci veřejného i soukromého sektoru. Svého zástupce má v plénu i Českomoravská konfederace odborových svazů. V současné době má Rada 29 členů.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/kompenzacni-programy-i-narodni-plan-obnovy--jednala-po...

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V