Na MPO zasedal Řídící výbor pro exportní strategii ČR

Publikováno:
16.4.2016, (archivovaná zpráva)
Autor:
dobor 10500

Zpráva o plnění Exportní strategie za uplynulý rok 2015 se opírá zejména o rekordní hodnoty českého zahraničního obchodu dosažené v loňském roce a opatření, která i do budoucna maximálně podpoří český export.

Na MPO zasedal Řídící výbor pro exportní strategii ČR

Plnění Exportní strategie ČR za rok 2015 a její aktualizace byly hlavními tématy řádného zasedání Řídícího výboru pro implementaci exportní strategie České republiky pro období let 2012 — 2020, které se konalo 15. dubna 2016 na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

Dvaatřicetičlenné kolegium vedené ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, za účasti tří náměstků MPO, klíčových představitelů podnikatelských reprezentací (Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářskou komoru ČR, Asociaci malých a středních podniků a další), zástupců vládních resortů (MZV, MO, MZe, MF, MMR) a odborových organizací (ČMKOS, KZPS a dalších), se zabývalo aktuálními otázkami podpory exportu, obchodní politiky a ekonomické diplomacie.

Zpráva o plnění Exportní strategie za uplynulý rok 2015 se opírá zejména o rekordní hodnoty českého zahraničního obchodu dosažené v loňském roce a opatření, která i do budoucna maximálně podpoří český export. Akcentuje podpůrnou roli služeb státu a jejich úlohu při prosazování ekonomických cílů českých podniků na zahraničních trzích.

Dalším klíčovým tématem byl návrh Aktualizace Exportní strategie ČR předložený Ministerstvem průmyslu a obchodu, jehož úloha spočívá v dalším zkvalitnění služeb poskytovaných exportérům a nastavení vetší flexibility státního aparátu tak, aby efektivně reagoval na měnící se světové geopolitické a ekonomické podmínky.

Na pátečním zasedání Řídícího výboru ministr Mládek ohlásil obnovení činnosti tzv. Rady CzechTrade, jako užšího, operativního orgánu, jehož hlavním cílem bude průběžné přenášení aktuálních požadavků a zpětné vazby od samotných exportérů k poskytovateli služeb, agentuře CzechTrade.

Členové řídícího výboru podpořili účast České republiky na připravované výstavě EXPO 2017 v kazašské Astaně jako vhodné příležitosti pro prezentaci našeho státu. Ocenili dobře nastavenou spolupráci resortů průmyslu a zahraničí v podobě komplementárně pracující Jednotné zahraniční sítě a Katalogu služeb. Rovněž se však shodli na tom, že současná ekonomická konjunktura není samozřejmá, zahraničí obchod se nemůže spolehnout pouze na současný nadbytek zakázek, ale příležitosti je třeba systematicky připravovat i do budoucna, řešit aktuální situaci nedostatku technických pracovníků, nebo zachovat výhodné financování a pojišťování exportu tak, aby podpořilo konkurenceschopnost českých firem v zahraničí.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/na-mpo-zasedal-ridici-vybor-pro-exportni-strategii-cr-...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.