Úvodní stránka

Publikováno:
7.4.2021
Autor:
Odbor komunikace

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo příjem žádostí ve výzvě z programu COVID – Veletrhy/kongresy. Pomůže podnikatelům ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu kompenzovat až 60 procent ztráty. Ohlasy podnikatelské veřejnosti od zveřejnění dané výzvy jsou veskrze pozitivní.


„Uvědomujeme si význam veletrhů a kongresů pro tuzemskou ekonomiku. Proto jsme vyšli vstříc požadavkům odborníků z oboru a připravili tento speciální program,“ říká vicepremiér a ministra průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Máme připraveno 600 milionů korun.“

„Nový program není jedinou aktivitou Ministerstva průmyslu a obchodu. Celoročně, i v této nelehké době, mimo jiné aktivně pomáháme tuzemským podnikatelům s účastí na zahraničních veletrzích,“ doplňuje náměstkyně ministra pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová.

Vyhlášení programu COVID – Veletrhy/kongresy uvítal například mluvčí společnosti Veletrhy Brno Jaroslav Bílek: „Do programu se zapojíme a budeme žádat o maximální možnou podporu. Měli bychom dosáhnout na limitní částku 20 milionů, takže je jedno, že nám nebude stát kompenzovat 60 procent.“  Veletrhy Brno od začátku loňského roku v souvislosti s koronavirovou pandemií musely zrušit téměř všechny akce. Tržby klesly o 90 procent a ztráty se pohybují mezi 250 až 280 miliony korun. Společnost propustila desítky zaměstnanců a žije z pětiletých úspor, které měly původně sloužit na rozvoj.

O podporu z programu požádá i Výstaviště České Budějovice. „Výstavy a veletrhy byly současnou situací poškozené jako první a budou jako poslední nastartovány. Otázkou je, kdy to nastartování, z pohledu hromadných akcí vlastně bude. Pomoc z tohoto programu nám velmi pomůže a dost jsme na ni čekali,“ říká předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin s tím, že až se firma seznámí s konkrétními podmínkami, ve stanoveném termínu žádost podá. Řádově půjde podle něj o jednotky milionů korun. Výstaviště muselo loni kvůli koronaviru zrušit většinu akcí včetně agrosalonu Země živitelka.

Kongresová sezona měla být loni v Praze, kde se koná nejvíce akcí tohoto typu v ČR, podle společnosti Prague Convention Bureau rekordní. Zasáhla do ní ale pandemie a přinesla drastické ztráty. „Nový podpůrný program COVID – veletrhy/kongresy, který připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, by měl firmám z veletržního, kongresového a eventového průmyslu pomoci krizi překonat, nahradit vzniklý propad a v ideálním případě se i připravit na dobu, kdy bude možné akce znovu pořádat,“ potvrzuje Roman Muška, ředitel neziskové společnosti Prague Convention Bureau, která reprezentuje Prahu v kongresovém průmyslu.

Spuštění programu COVID – Veletrhy/kongresy vítá také generální ředitelka Kongresové centrum Praha Lenka Žlebková. „Na jeho konkrétní podobě jsme s ostatními kongresovými subjekty a MPO úzce spolupracovali. Proto věříme, že bude mít reálný přínos. Kongresové centrum Praha připravuje podklady pro podání žádosti o dotaci v rámci tohoto programu, protože naše ztráty v kongresovém segmentu za loňský rok budou více než 80 procent,“ říká Žlebková.

Prostřednictvím programu COVID – Veletrhy/kongresy, který MPO připravilo ve spolupráci se zástupci z oboru, bude stát firmám kompenzovat 60 procent ztrát za období od března do října loňského roku. Společnosti s majetkovou účastí s majetkovou účastí státu, kraje či města budou mít nárok na náhradu 40 procent ztrát. Jeden žadatel bude moci získat nejvýše 20 milionů korun.

Zájemci o dotaci budou muset doložit pokles obratu za loňský březen až říjen minimálně o 30 procent. Ztrátu přitom budou muset snížit o získané peníze z dalších podpůrných programů, které vláda připravila v souvislosti s pandemií. Na program COVID veletrhy je vyčleněno 600 milionů korun. Příjem žádosti MPO začal 6. dubna, podnikatelé budou moci žádosti posílat do 31. května.

Z dostupných zdrojů vyplývá, že kongresový průmysl měl loni v Praze vytvořit 14 400 plných pracovních úvazků. Spotřeba v odvětví se měla pohybovat kolem 13,5 miliardy korun a následné tržby se započtením služeb navázaných na toto odvětví měly přesáhnout 27,1 miliardy korun. Do veřejných rozpočtů by se tak dostalo 5,4 miliardy korun, pro hlavní město by to znamenalo přínos 241 milionů korun.

Zdroj: MPO a ČTK



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/program-covid-_-veletrhy-kongresy-podnikatele-vitaji--...

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V