Úvodní stránka

Publikováno:
29.5.2017
Autor:
Odbor komunikace a marketingu 10500

V Bruselu se v pondělí 29. května 2017 uskutečnilo jednání Rady EU pro konkurenceschopnost, na kterém ČR zastupoval náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. Ministři schválili obecný přístup k návrhu nařízení o typovém schvalování motorových vozidel a také pozici Rady k návrhu směrnice o testu přiměřenosti a k návrhu tzv. notifikační směrnice v oblasti služeb (a umožnili tak zahájení jednání s Evropským parlamentem). Zhodnotili též pokrok v naplňování Strategie pro vnitřní trh a Strategie pro jednotný digitální trh a přijali závěry Rady k průmyslové politice. 


Během zasedání Rady pro konkurenceschopnost dne 29. května 2017 v Bruselu ministři po předchozích intenzivních jednáních schválili obecný přístup k návrhu nařízení o typovém schvalování motorových vozidel a o dozoru nad trhem s nimi. „Schválená pozice Rady představuje křehký kompromis v několika oblastech důležitých pro Českou republiku i její automobilový průmysl, uvedl náměstek Bärtl, který také apeloval na respektování obecného přístupu v dalších jednáních s Evropským parlamentem.

Ministři rovněž podpořili obecný přístup Rady k návrhu směrnice o službách na vnitřním trhu (tzv. notifikační směrnice), který dle náměstka Bärtla představuje krok směrem k prohloubení vnitřního trhu a odstranění překážek v obchodu se službami. Česká republika též podpořila přijetí obecného přístupu ke směrnici o testu přiměřenosti (neboli proporcionality), neboť tento předpis zlepší regulatorní prostředí v oblasti povolání v rámci celé EU. „Z mobility profesionálů profitují všichni, bez ohledu na to, je-li dotyčný členský stát příjemcem nebo zdrojem odborných služeb. Usnadnění pohybu a práce profesionálů napříč EU proto musí být naším prvořadým cílem,“ zdůraznil náměstek Bärtl.

Ministři dále zhodnotili pokrok v implementaci Strategie pro vnitřní trh a Strategie pro jednotný digitální trh. „Opakovaně jsme se zavázali k vytvoření skutečného vnitřního trhu bez bariér, ze kterého mohou profitovat všichni občané i podnikatelé. Ambiciózní naplnění strategií pro vnitřní a digitální vnitřní trh tomu přispějí“, apeloval ve svém vystoupení náměstek Bärtl. ČR pokládá zejména volný tok a dostupnost dat za základní předpoklad využití ekonomického potenciálu digitálního trhu a vítá proto, že se Komise zavázala k přípravě legislativního návrhu v této oblasti.

Komisařka Věra Jourová představila na zasedání Rady analýzu spotřebitelského a marketingového práva EU. Z pohledu ČR se jedná o velmi důležitou aktivitu, neboť od přijetí dotčené legislativy došlo k podstatnému vývoji na spotřebitelských trzích i změnám v chování spotřebitelů a její výstupy mohou napomoci zjednodušení a zpřehlednění pravidel.  ČR také podpořila závěry Rady k průmyslové politice EU a společně s dalšími členskými státy apelovala na předložení strategie pro konkurenceschopný evropský průmysl ze strany Komise.

Tématem jednání pracovního oběda byla digitalizace průmyslu EU. ČR podporuje cíle sdělení „Digitalizace evropského průmyslu“, s cílem posílit konkurenceschopnost EU v digitálních technologiích a zajistit, aby EU mohla v plné míře těžit z digitálních inovací. 


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/rada-pro-konkurenceschopnost--29--05--2017--brusel--22...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.