Úvodní stránka

Publikováno:
19.5.2020
Autor:
Odbor komunikace a odbor bezpečnosti a krizového řízení

AKTUALIZOVÁNO 9. 6. 2020 - MPO zveřejňuje specifikaci osobních ochranných prostředků a zdravotnických prostředků, a to na základě usnesení vlády v kontextu s vytvořením státních hmotných rezerv pro krizové stavy. A také požadavky všech ministerstev, jiných ústředních správních úřadů, nezávislých státních institucí, zpravodajských služeb a krajů. Pro možnou další koronavirovou krizi ministři schválili nákup ochranných zdravotnických pomůcek a materiálu za 3,7 mld. Kč prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Zásoby určené pro nezbytné složky státu a vybranou kritickou infrastrukturu nutnou pro fungování státu by měly vydržet a být na dva měsíce.


Nakoupené ochranné pomůcky a materiál budou součástí státních hmotných rezerv a budou sloužit jako rezerva tak, aby v případě vyhlášení nouzového stavu byly okamžitě k dispozici tam, kde jsou naprosto nezbytné,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Tyto pomůcky a materiál by tak nebylo možné využít mimo vyhlášený nouzový nebo jiný krizový stav.“

Pořídit by se podle schváleného návrhu měly pohotovostní osobní ochranné prostředky, dezinfekce a zdravotnické ochranné prostředky ve 13 kategoriích. Mimo jiné půjde o respirátory typu FFP2 a FFP3, roušky, ochranné brýle a obleky, výtěrové sety nebo suroviny pro výrobu dezinfekce.

 „V této fázi navrhujeme do státních hmotných rezerv pořídit 50 % celkově požadovaného množství, abychom vytvořili „železnou zásobu“ ochranných pomůcek. Vyšlo by to zhruba na 1,5 mld. Kč bez DPH, tedy 1,8 mld. Kč včetně DPH,“ říká vicepremiér Havlíček a dodává: U druhé poloviny chceme zanalyzovat možnosti českých výrobců tak, abychom mohli zajistit potřebné z domácích zdrojů. Na základě výsledků šetření chceme předložit vládě materiál, který stanoví minimální limity a orientační cílový stav pro vytvoření hmotných rezerv, tedy základní vstupní suroviny pro zajištění výroby osobních ochranných prostředků. Analýza by měla být hotová do konce června.“

Poté vláda rozhodne, jak se zajistí zbývajících 50 % požadovaných osobních ochranných a zdravotnických prostředků. Konkrétně to, zda je reálné vytvořit zásoby vstupních surovin u výrobců, nebo zda se nakoupí už hotové hmotné rezervy, tedy ochranné pomůcky.

V této souvislosti Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem vnitra a Ministerstvem práce a sociálních věcí níže zveřejňuje specifikaci osobních ochranných prostředků a zdravotnických prostředků a požadavky všech ministerstev, jiných ústředních správních úřadů, nezávislých státních institucí, zpravodajských služeb a krajů. Zpracována byla na základě bodu III/4. usnesení vlády č. 549 z 18. května 2020 č. 549 a č. 349 o změně usnesení vlády ze 30. března 2020. 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/sshr-nakoupi-do-statnich-rezerv-ochranne-pomucky-pro-p...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V