Úvodní stránka

Publikováno:
5.7.2019
Autor:
Odbor komunikace 01400

Udržitelný růst. Hlavní téma neformálního pracovního setkání Rady Evropské unie pro konkurenceschopnost, kterou tvoří ministři hospodářství členských zemí. Dva dny jednala ve finských Helsinkách, hlavním městě stávajícího předsednictví v Radě EU. Finsko klade důraz na propojování různých evropských politik. Správně uchopené propojování sektorů zboží a služeb může být podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka velkou příležitostí.  


Oblasti, které spolu úzce souvisejí a je vhodné je propojovat, jsou vnitřní trh, průmyslová nebo energeticko-klimatická politika či ochrana hospodářské soutěže. „Při posílení konkurenceschopnosti Evropské unie hraje klíčovou roli několik faktorů. Udržení průmyslu, volný pohyb služeb, podpora malých a středních podniků nikoliv přes dotace, ale přes snížení byrokracie, posílení mobility studentů či společný výzkum s otevřeným přístupem k datům,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Právě řešení, která udrží konkurenceschopnost Evropské unie a povedou k evropskému hospodářskému růstu, jsou cílem finského předsednictví v Radě.„V dnešní ekonomice už není možné oddělovat zboží a služby. Služby, které souvisejí s prodejem zboží, totiž výrazně ovlivňují výslednou cenu zboží. Proto je třeba v rámci Evropské unie společně zapracovat právě na dobudování vnitřního evropského trhu v oblasti služeb,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: “Pokud se servitizace, tedy propojování sektorů zboží a služeb, správně uchopí, je velkou příležitostí. Nezbytné přitom je odstranit překážky na vnitřním trhu služeb, které tvrdě dopadají zejména na malé a střední podniky.“

Ministři diskutovali také o udržitelném růstu v souvislosti s energeticko-klimatickou politikou. „Abychom dosáhli klimatickou neutralitu, potřebujeme silnou nejen ekonomickou, ale také technologickou základnu. Musíme si zachovat konkurenceschopnost, jinak našich klimatických cílů nedosáhneme,“ zdůrazňuje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Předpokladem, jak toho dosáhnout, jsou podle České republiky například větší investice do výzkumu a vývoje v rámci nového Víceletého finančního rámce EU. Evropský energeticko-klimatický rámec přitom musí respektovat fakt, že různé evropské země mají rozdílnou startovací pozici a geografické podmínky. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček zároveň připomíná, že samotné Finsko, kde Rada jednala, je pro Českou republiku velkou inspirací. A to jak v oblasti vzdělávání, tak inovací. Co se týče vnitřního trhu, pro ČR i pro Finsko jde o strategickou globální výhodu, 85 % českého exportu míří právě na vnitřní trh. „Česká republika patří mezi nejotevřenější ekonomiky na světě a v Evropské unii patříme v této oblasti mezi nejvýraznější vyjednavače,“ zdůrazňuje Karel Havlíček.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/udrzeni-prumyslu-ci-uvolneni-sluzeb--jen-tak-lze-posil...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.