Úvodní stránka

Publikováno:
31.5.2019
Autor:
sekce státní tajemnice 11000

Genderový mainstreaming je prioritní strategií EU na cestě ke konečnému cíli genderové rovnosti. Strategie zahrnuje integrování genderového hlediska do běžných a každodenních záležitostí na všech úrovních rozhodování a ve všech oblastech politiky. To znamená, že návrhy by měly být posouzeny dle daných možností, situací a potřeb žen a mužů na pozadí celkového cíle – dosažení genderové rovnosti. Genderová rovnost bude zajištěna změnou norem a přerozdělení moci a zdrojů v dané oblasti činnosti.


Co znamená genderový mainstreaming

 

Genderový mainstreaming je třeba využívat např. v průzkumech, jejichž cílem je zjistit, zda nemají ženy a muži rozdílná očekávání a potřeby, co se týká veřejné dopravy, rozpočtu ve zdravotnictví, ve školství, analyzovat potřeby žen a mužů v otázce místní výstavby a územního plánování? Nepřehlížet potřeby jednotlivých pohlaví… Dalším problémem je, že pozice žen na rozhodovacích pozicích je ve většině zemí slabá. Pokud má genderová rovnost zaujmout prominentnější pozici v rámci politické agendy, bude potřeba dosáhnout vyrovnanějšího zastoupení žen a mužů v rozhodovacích procesech.

O gender mainstreamingu se poprvé jednalo na ženském kongresu OSN v Nairobi v roce 1985, požadavek o zavedení gender mainstreamingu do praxe zazněl v roce 1995 na pekingské konferenci o ženách, kde byla založena Akční platforma, která vyhlásila potřebu šíření této strategie. O rok později formulovala stejný požadavek Evropská unie.

V roce 1997 Evropský parlament přímo vyzval členské státy Evropské unie, aby byl gender mainstreaming na lokální, regionální a národní úrovni. K prosazování rovnosti šancí zavazuje státy EU Amsterodamská  smlouva z roku 1999. Gender mainstreaming je nyní oficiální strategií Evropské unie a všechny projekty financované z evropských zdrojů musí prvek gender mainstreamingu zahrnout do svých aktivit. Česká vláda metodu gender mainstreamingu uznala jako legitimní nástroj pro výkon politiky rovných příležitostí mužů a žen v ČR a zařadila její aplikaci mezi prioritní úkoly v této oblasti (viz vládní usnesení č. 456 z 9. května 2001).



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/rovnost-zen-a-muzu/genderovy-mainstreaming/co-znamena-genderovy-mainstreaming--...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V