Úvodní stránka

Publikováno:
22.1.2021
Autor:
51100

Od 1. ledna 2021 převzalo štafetu v předsedání Radě Evropské unie Portugalsko, a to již počtvrté za dobu svého pětatřicetiletého členství v Unii.


Portugalci se ujímají „kormidla“ v době, kdy Evropská unie (EU) i nadále čelí zdravotní a hospodářské krizi vyvolané pandemií nemoci COVID-19. Portugalské předsednictví (PT PRES) tak bude muset stejně jako obě předešlá (chorvatské a německé) v mnoha oblastech reagovat nejen na dopady pandemie koronaviru, ale také na řadu dalších aktuálních otázek, např. na definitivní odchod Velké Británie z vnitřního trhu a celní unie EU nebo na probíhající diskusi o reformě Světové obchodní organizace. Ve světle stávající situace se PT PRES hlásí k podpoře odolné, sociální, zelené, digitální a globální Evropě a přichází s mottem "Čas jednat: spravedlivá, zelená a digitální obnova".

Pandemie zasáhla nejen do života Evropanů nebývalým způsobem, ale také výrazným způsobem ovlivnila fungování institucí jak na úrovni národních států, tak na úrovni Evropské unie. Jakkoliv je současná Evropská komise (EK) ve své funkci již déle než rok, v důsledku pandemie bylo zveřejnění celé řady legislativních i nelegislativních návrhů odloženo na pozdější dobu. PT PRES tak bude v podstatě prvním „klasickým“ předsednictvím nového volebního cyklu.

Jednou z hlavních priorit portugalského předsednictví je zahájení implementace Víceletého finančního rámce na roky 2021 – 2027 a nástroje Příští generace EU v návaznosti na finalizaci národních plánů obnovy. Ty PT PRES vnímá jako klíčové pro hospodářskou obnovu Evropy. Neméně pozornosti bude portugalské předsednictví věnovat také naplňování cílů fiskální a hospodářské politiky v rámci tzv. evropského semestru, primárně s důrazem na sociální politiku a implementaci Evropského pilíře sociálních práv.

Priority předsednictví jsou rámovány pěti oblastmi: 1.  Ochrana občanů a svobod; 2. Rozvoj ekonomické základny: Evropský model pro budoucnost; 3. Budování zelené, uhlíkově-neutrální Evropy; 4. Budování spravedlivé a sociální Evropy; a 5. Prosazování evropských zájmů a hodnot ve světě.

Z hlediska sektorových priorit spadajících do oblasti působnosti MPO se PT PRES zaměří na otázky spojené se zajištěním efektivního fungování a prohlubování vnitřního trhu, který vnímá jako klíčový nástroj nejen pro ekonomickou obnovu EU a jejích členských států, ale společně s aktualizovanou průmyslovou strategií i pro posílení konkurenceschopnosti EU. V souvislosti s volným pohybem pracovníků PT PRES naváže na jednání o směrnici o minimální mzdě, již Portugalsko vnímá jako prostředek k posílení sociálního dialogu v rámci EU. V popředí zájmu rovněž stojí podpora malých a středních podniků a sektorů, které byly pandemií zasaženy nejvíce, např. cestovní ruch a kreativní průmysl. 

PT PRES hodlá podporovat iniciativy zaměřené na další akceleraci digitální transformace, a to včetně otázek spojených s bezpečností sítí 5G a datové infrastruktury jako celku, rozvojem digitálních dovedností pracujících apod. Portugalci budou rovněž hledat možnosti rozvoje digitalizace na úrovni místních samospráv, jejichž aktivní zapojení považují pro úspěšné zvládnutí digitální transformace za klíčové.

V oblasti klimaticko-energetické politiky je pro PT PRES prioritou implementace Zelené dohody pro Evropu. Portugalci se netají vidinou Evropy jako prvního klimaticko-neutrálního kontinentu do roku 2050 a podporují návrh Evropské komise na zvýšení cíle EU v oblasti snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 na úrovni 55 % ve srovnání s rokem 1990. V rámci diskuse o zvyšování podílu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů energie se do popředí dostává mj. vodík, který Portugalci vnímají jako ekonomickou, technologickou a vědeckou příležitost pro naplňování cílů energetické transformace. PT PRES je také připraveno navázat na německé úsilí dosáhnout ambiciózního pokroku při projednávání tzv. klimatického zákona EU.  Pozornost hodlá PT PRES věnovat i plnění opatření stanovených v Akčním plánu Evropské komise k oběhovému hospodářství. V tomto ohledu se Portugalci zaměří na udržitelnost hodnotového řetězce pro baterie, a to vzhledem k jeho dopadům pro průmysl a strategickou autonomii EU.

PT PRES se bude rovněž věnovat revizi společné obchodní politiky, jejímž hlavním cílem bude vytvoření podmínek pro diversifikaci globálních hodnotových řetězců a zajištění větší strategické autonomie EU. PT PRES hodlá v tomto ohledu pokračovat v prosazování ochrany multilaterálního obchodního systému založeného na pravidlech, věcně se pak chystá zaměřit na iniciativy v oblasti digitálního obchodu, zdraví a klimatu. Ve vnějších obchodních vztazích věří v oživení transatlantické vazby, v posun ve vyjednávání o obchodních a investičních vztazích s Indií a je připraveno dynamicky přispět k rozvoji obchodních vztahů EU s Afrikou. Jako svou politickou prioritu Portugalci deklarují prohloubení a modernizaci stávající dohody o volném obchodu se zeměmi Jižního sousedství.

Předsednictví v Radě EU s sebou tradičně přináší i řadu akcí společenského a vzdělávacího charakteru. Lze předpokládat, že s ohledem na nejasný další vývoj pandemie koronaviru v Evropě se budou plánované akce konat v závislosti na aktuální situaci. Na počátku května je plánován summit v Portu, v rámci kterého proběhne konference na vysoké úrovni a neformální jednání Evropské rady k Akčnímu plánu k implementaci Evropského pilíře sociálních práv. Pro PT PRES se jedná o důležitý politický signál s ohledem na dlouhodobý důraz Portugalska na to, že sociální dimenze musí být součástí probíhající zelené a digitální transformace a bez adekvátního zapojení občanské společnosti nebude možné stanovených cílů dosáhnout. Za zmínku také dále stojí připravovaná konference „Single Market Forum“ zaměřená na zhodnocení fungování vnitřního trhu a jeho mechanismů v době současné pandemické krize. PT PRES plánuje tuto konferenci uspořádat ve dnech 14. – 15. června v Lisabonu.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/cr-v-eu/predsednictvi-v-rade-eu/portugalsko-od-1--ledna-2021-predseda-ra...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.