Úvodní stránka

Publikováno:
16.5.2023
Autor:
Odbor komunikace


Sankční režimy vůči Rusku a Bělorusku | Exportní semináře MPO | LS: Sankce vůči Bělorusku | LS: Obchodní a finanční sankce vůči Rusku | Tržiště pracovních příležitostí pro zaměstnance z Ukrajiny | CzechTrade Ukrajina 2022

Linka 1212 - číselná volba 2 - Sankce pro Rusko byla operativně zřízena pro podnikatele a české firmy v souvislosti se sankčním režimem a implementací opatření zavedených proti Ruské federaci.

Účet pro okamžitou pomoc na obranu Ukrajiny: 304452700/0300.
Ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny nyní potřebují vojenský materiál pro obranu svých domovů, vlastní země a národní suverenity.
Zastupitelský úřad a Úřad přidělence obrany Ukrajiny v Praze má seznam konkrétních požadavků ukrajinské armády na materiál, který lze ihned pořídit od českých firem.


I. Aktivity v teritoriích

Aktivity CzechInvest v Ruské federaci

Agentura CzechInvest zrušila všechny akce plánované v teritoriu Ruské federace.

Zároveň došlo k uzavření zahraničního zastoupení CzechInvest v Moskvě, více informací na webu agentury CzechInvest.

Aktivity CzechTrade v Ruské federaci

V Ruské federaci byly provozovány dvě zahraniční kanceláře (Moskva, Jekatěrinburg), činnost obou kanceláří byla zastavena. Všechny akce byly zrušeny.

Aktivity CzechTrade na Ukrajině

Činnost zahraniční kanceláře v Kyjevě byla obnovena a z důvodu růstu atraktivity země pro české společnosti stran budoucí hospodářské obnovy Ukrajiny jsou otevírány další kanceláře, nejnověji ve Lvově během mise vládního zmocněnce pro obnovu Ukrajiny Tomáše Kopečného a výhledově v Dnipru.

Vedoucí zahraniční kanceláře v Kyjevě je Oksana Antonenko (oksana.antonenko@czechtrade.cz) a vedoucím zahraniční kanceláře ve Lvově je Vojtěch Vraspír (vojtech.vraspir@czechtrade.cz).

Business klub Ukrajina

Ministerstvo průmyslu a obchodu vytvořilo platformu pro pomoc s poválečnou obnovou Ukrajiny. Business klub Ukrajina slouží pro koordinaci zapojení českého businessu, hledání konkrétních sektorových synergií a řešení pro potřeby rekonstrukce. Členství v Klubu je otevřené jak jednotlivým firmám, tak i dalším partnerům z řad asociací, hospodářských komor a agentur.

Platforma je volně přístupná všem firmám, které o účast mají zájem.  Nabízí katalog poptávek ukrajinské strany a možnosti okamžitého zapojení do jednotlivých projektů. Velkým tématem této iniciativy je otevření přístupových fondů pro Ukrajinu jakožto kandidáta na členství v EU a pomoc českým firmám s financováním jejich aktivit na Ukrajině obecně.

Webová adresa Business klubu Ukrajina je www.businessklubukrajina.cz.

Evropská unie schválila dočasnou liberalizaci obchodu s Ukrajinou

Nařízení umožňuje dočasnou liberalizaci obchodu a další obchodní koncese ve vztahu k některým ukrajinským produktům. Veškerý ukrajinský vývoz do Evropské unie bude po dobu jednoho roku osvobozen od dovozních cel. Rozhodnutí bude platit po dobu jednoho roku.

Liberalizace se týká zejména dovozu průmyslových výrobků, které podléhaly postupnému odstranění cel do konce roku 2022, ovoce a zeleniny, na které se vztahoval systém vstupních cen, a zemědělských plodin a zpracovaných zemědělských produktů, na něž se vztahovaly celní kvóty. Nařízení dále pozastavuje výběr antidumpingových cel při dovozu pocházejícím z Ukrajiny, a uplatňování společných pravidel dovozu, pokud jde o dovozy pocházející z Ukrajiny.


II. Platební styk českých podnikatelů s Ruskem

V případě, že jste v rámci svého podnikání v platebním styku s Ruskou federací a obáváte se sankcí na tuto zemi uvalených, kontaktujte prosím banku, která Vám tento platební styk zajišťuje. Váš korporátní bankovní poradce má k dispozici aktuální informace od České národní banky týkající se konkrétních sankcí platných a účinných v České republice a může Vám ve věci platebního styku pomoci.

Ruská invaze na Ukrajinu utnula obchodní styky České republiky s oběma zeměmi. Čeští exportéři aktuálně řeší problémy s dodávkami a hledají náhradní exportní odbytiště. CzechTrade je připraven pomoci zanalyzovat výchozí situaci vaší firmy a připravit náhradní exportní plán. 

Czechtrade - krizové poradenství

MPO pořádalo semináře k ruské agresi proti Ukrajině

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině zorganizovalo MPO ve spolupráci s dalšími partnery sérii exportních seminářů zejména pro české podnikatele. Ty měly za cíl zpřehlednit vyvíjející se situaci v oblasti sankčních režimů, opatření, podmínek pro podnikání, alternativních trhů i makroekonomických a finančních perspektiv. Na seminářích vystupovali experti z veřejné, akademické i soukromé sféry. Akce se konaly hybridně v hlavní budově MPO a on-line a jejich záznamy jsou volně dostupné.


III. Tiskové zprávy

Český průmysl a Ukrajina: MPO zakládá pracovní skupinu. A s CzechInvestem pomůže zprostředkovat práci ukrajinským uprchlíkům

Přenosové sítě Ukrajiny a Moldavska byly úspěšně synchronizovány se soustavami kontinentální Evropy

Informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Rozšíření sankčního režimu vůči Rusku a Bělorusku

Praktické informace k sankcím vůči Bělorusku v gesci Licenční správy

MPO zve na seminář k finančním a makroekonomickém aspektům sankčních režimů vůči Rusku a Bělorusku

CzechTrade spouští krizové poradenství pro firmy vyvážející na Ukrajinu a do Ruska. Pomůže i s přesunem na jiný trh

MPO zve na seminář k aktuálním podmínkám obchodu s Ruskou federací

EGAP od čtvrtka 24. 2. zastavila pojišťování vývozu do Ruska a Běloruska 

Česká republika je připravena na případné omezení ruských dodávek ropy a plynu do Evropy 

Ministr Jozef Síkela v Bruselu: Ruská invaze jasně ukázala, že posílení energetické soběstačnosti je nutné i do budoucna


IV. Občané Ukrajiny na území ČR

Ukrajina - Velvyslanectví Ukrajiny 

Migrace a migrační programy: 

Ubytování pro ukrajinské rodiny, které nemají v ČR žádné zázemí a prostředky na ubytování a potřebují tak bezprostřední pomoc a ubytování.

  • Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra - ubytování pro ukrajinské rodiny, které nemají v ČR žádné zájemí: Registrační místo

V. Migrace a migrační programy - Otázky a odpovědi

Mám obchodního partnera, pracovníky v RF nebo v Bělorusku – jak je dostanu do ČR? 

V současné situaci je to spíše nemožné, vláda  usnesením ze dne 30. března 2022 č. 254 o přijetí krizového opatření rozhodla s účinností k 1. dubnu 2022 o zastavení přijímání žádostí o víza státními příslušníky RF a Běloruska na zastupitelských úřadech ČR, včetně zastavení běžících řízení o již podaných žádostech (krizové opatření zrušilo stávající usnesení vlády č. 130 ze 25. února 2022 a č. 152 z 2. března 2022, kterými vláda již dříve rozhodla o zastavení příjmu žádostí pro občany RF a Běloruska) Stejně tak byly ve vztahu k RF a Bělorusku pozastaveny všechny vládní programy ekonomické migrace.  Výše uvedený postup se neuplatní v případě žádosti, na jejímž základě již bylo vyznačeno vízum za účelem převzetí povolení k pobytu (tzv. D/VR vízum), a dále v případě žádostí rodinných příslušníků. Dále je možné ve zcela výjimečných případech podání žádosti v zájmu České republiky, přičemž zájem osvědčuje ministr zahraničních věcí.  Vstup by měl být dále umožněn občanům RF a Běloruska, kteří mají platné pobytové oprávnění v ČR a splní podmínky ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ohledně vstupu na území ČR.

Bližší informace: Pozastavení příjmu žádostí do programů ekonomické migrace ve vztahu k Ukrajině, Rusku a Bělorusku a žádostí o výjimky pro vstup na území ČR

Mám obchodního partnera, pracovníky na Ukrajině, jak je dostanu do ČR? 

Vzhledem k vyhlášené mobilizaci na Ukrajině mají aktuálně zákaz opustit Ukrajinu muži ve věku 18-60 let. Jinak do ČR je možné přijet s biometrickým pasem na základě bezvízového styku, s tím, že další formality budou vyřešeny v ČR. Stejně tak mohou přijet držitelé pobytových oprávnění v ČR, nicméně je třeba respektovat aktuální pravidla na Ukrajině, která mohou znemožňovat vycestování do ČR.

Bližší informace:

Chybí mi pracovníci z Ukrajiny, odkud mohou přijet jiní zahraniční pracovníci, kde to zjistím?

MPO implementuje 3 vládní programy ekonomické migrace. Dva programy určené pro vysoce kvalifikované cizince pro pozice CZ-ISCO 1-3 fungují celosvětově (nově pozastaveno vůči Rusku a Bělorusku) a dále program kvalifikovaný zaměstnanec s kapacitou 40 000 ukrajinských pracovníků ročně. Tento program však umožňuje získat i pracovníky z jiných zemí – Mongolsko, Filipíny, Indie, Kazachstán, Moldavsko, Srbsko a Černá Hora (program pozastaven vůči Bělorusku) v souladu s nařízením vlády 220/2019 Sb. o maximálním počtu žádostí, které lze přijmout na zastupitelských úřadech.

Bližší informace:

Občan Ukrajiny, který do ČR přicestuje na biometrický pas, nemůže v ČR legálně pracovat. Jak si může zařídit pracovní povolení?

Ministerstvo vnitra uděluje od 22. března 2022 na základě tzv. „Lex Ukrajina“ státním příslušníkům Ukrajiny hledajícím v ČR útočiště před válkou vízum za účelem dočasné ochrany. Všichni držitelé víza za účelem dočasné ochrany získávají volný přístup na trh práce bez nutnosti žádat o pracovní povolení. Občané Ukrajiny, kteří po 24. únoru 2022 získali speciální dlouhodobé vízum (tzv. vízum za účelem strpění s kódem D/VS/u) budou automaticky převedeni do systému dočasné ochrany.

Bližší informace:

Chybí mi pracovníci z Ukrajiny, odkud mohou přijet jiní zahraniční pracovníci, kde to zjistím?

MPO implementuje 3 vládní programy ekonomické migrace. Dva programy určené pro vysoce kvalifikované cizince pro pozice CZ-ISCO 1-3 fungují celosvětově (nově pozastaveno vůči Rusku a Bělorusku) a dále program kvalifikovaný zaměstnanec s kapacitou 40 000 ukrajinských pracovníků ročně. Tento program však umožňuje získat i pracovníky z jiných zemí – Mongolsko, Filipíny, Indie, Kazachstán, Moldavsko, Srbsko a Černá Hora (program pozastaven vůči Bělorusku) v souladu s nařízením vlády 220/2019 Sb. o maximálním počtu žádostí, které lze přijmout na zastupitelských úřadech.

Bližší informace:

Občan Ukrajiny, který do ČR přicestuje na biometrický pas, nemůže v ČR legálně pracovat. Jak si může zařídit pracovní povolení?

Občan Ukrajiny se dostaví na pracoviště Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ve stanovených mimořádných hodinách a požádá o speciální dlouhodobé vízum. Poté je nutné domluvit se se zaměstnavatelem a vyřídit si na Úřadu práce povolení k zaměstnání.

Bližší informace:

Užitečné informace pro zaměstnavatele:

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR: Informace pro zaměstnavatele

Platforma vytvořená agenturou CzechInvest pro prověřené české zaměstnavatele hledající zaměstnance a uprchlíky z Ukrajiny hledající nabídky práce: https://jobs4ua.cz/.


VI. Kontakty a odkazy

Ministerstvo vnitra ČR provozuje také infolinku pro cizince: +420 974 801 802


VII. Jak aktuálně pomoci?

Přispět můžete například u těchto organizací:

Polské ministerstvo zahraničních věcí žádá, aby veškerá humanitární pomoc Ukrajině, která proudí přes Polsko, byla dopředu oznamována na: internationalaidUA@msz.gov.pl. Cílem je koordinace veškerých pomocných prací.

Pokyny, které zboží lze považovat za humanitární pomoc ZDE (ke stažení v angličtině a polštině).



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/informace-v-souvislosti-s-invazi-ruska-na-ukrajinu/informace-v-souvislos...



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V