Úvodní stránka

Publikováno:
4.3.2022
Autor:
51700

Praktické informace pro podnikatele k rozšíření sankcí vůči Bělorusku v gesci Licenční správy v návaznosti na omezující opatření přijatá EU v reakci na zapojení Běloruska do invaze na Ukrajinu.



 


Informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu | Sankční režimy vůči Rusku a Bělorusku | Exportní semináře MPO | LS: Sankce vůči Bělorusku | jobs4ua.cz: Tržiště pracovních příležitostí | CzechTrade Ukrajina 2022 

 


V reakci na zapojení Běloruska do invaze ruských vojsk na území Ukrajiny byla v rámci Evropské unie přijata série nařízení Rady (EU), kterou se se aktualizovalo nařízení Rady (ES) č. 765/2006, o omezujících opatřeních vůči prezidentu Lukašenkovi a některým představitelům Běloruska. Toto nařízení z roku 2006 stanovilo zejména zmrazení finančních prostředků a hospodářských zdrojů osob, subjektů nebo orgánů, které jsou odpovědné za závažné porušování lidských práv či potlačování občanské společnosti a demokratické opozice nebo jejichž činnosti jiným způsobem závažně narušují demokracii nebo právní stát v Bělorusku nebo které mají prospěch z Lukašenkova režimu či jej podporují, nebo osob, subjektů nebo orgánů, které organizují činnosti Lukašenkova režimu nebo se na těchto činnostech podílejí a usnadňují nedovolené překračování vnějších hranic Unie nebo přepravu zakázaného zboží a nedovolenou přepravu zboží podléhajícího omezením, včetně nebezpečného zboží, na území členského státu, a zakazuje jim finanční prostředky nebo hospodářské zdroje zpřístupňovat.

Přijetím výše uvedené série nařízení Rady (Evropská unie publikovala v Úřením věstníku konsolidované znění nařízení Rady (ES) č. 765/2006 [pdf, 2202 kB] obsahující veškeré změny provedené k 20. červenci 2022došlo k rozšíření sankcí vůči Bělorusku v těchto oblastech:

  1. Zboží a technologie dvojího užití
  2. Další citlivé zboží a technologie, které by mohly přispět k rozvoji vojenského, technologického, obranného a bezpečnostního sektoru Běloruska
  3. Zboží používané k výrobě nebo zpracování tabákových výrobků
  4. Nerostné produkty
  5. Výrobky z chloridu draselného (potaše)
  6. Dřevěné výrobky
  7. Cementové výrobky
  8. Výrobků ze železa a oceli
  9. Kaučukové výrobky
  10. Další stroje

DŮLEŽITÉ:

Sankce v bodech 3. až 10. a finanční sankce vůči Bělorusku jsou v působnosti Finančního analytického úřadu a bližší informace naleznete na jejich internetových stránkách.  

SANKCE VŮČI BĚLORUSKU V GESCI LICENČNÍ SPRÁVY MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU

1) SANKCE SPOJENÉ SE ZBOŽÍM DVOJÍHO POUŽITÍ – čl. 1e nařízení

a) Zakazuje se přímo či nepřímo prodávat, dodávat, převádět nebo vyvážet zboží a technologie dvojího užití, bez ohledu na to, zda pocházejí z Unie či nikoli, jakékoli fyzické nebo právnické osobě, subjektu či orgánu v Bělorusku nebo pro použití v Bělorusku.

b) Zakazuje se poskytovat technickou pomoc, zprostředkovatelské služby nebo jiné služby související se zbožím a technologiemi dvojího použití a s poskytováním, výrobou, údržbou a používáním tohoto zboží a technologií, ať už přímo či nepřímo, jakékoli fyzické nebo právnické osobě, subjektu nebo orgánu v Rusku nebo pro použití v Rusku.

Poznámka:

Současně se zakazuje poskytování financování a finanční pomoci spojené se zbožím a technologiemi dvojího použití. Tyto finanční sankce jsou opět v gesci Finančního analytického úřadu (bližší informace k těmto sankcím na jejich stránkách).

2) SANKCE SPOJENÉ S DALŠÍM CITLIVÝM ZBOŽÍM - čl. 1f nařízení

a) Zakazuje se přímo či nepřímo prodávat, dodávat, převádět nebo vyvážet zboží a technologie, které by mohly přispět k vojenskému nebo technologickému posílení Běloruska nebo k rozvoji jeho odvětví obrany a bezpečnosti, jak jsou uvedeny v příloze Va [pdf, 346 kB], bez ohledu na to, zda pocházejí z Unie či nikoli, jakékoli fyzické nebo právnické osobě, subjektu nebo orgánu v Bělorusku nebo pro použití v Bělorusku.

b) Zakazuje se poskytovat technickou pomoc, zprostředkovatelské služby nebo jiné služby související se zbožím a technologiemi uvedenými v příloze Va [pdf, 346 kB] a s poskytováním, výrobou, údržbou a používáním tohoto zboží a technologií, ať už přímo či nepřímo, jakékoli fyzické nebo právnické osobě, subjektu nebo orgánu v Bělorusku nebo pro použití v Bělorusku.

Poznámka:

Současně se zakazuje poskytování financování a finanční pomoci spojené s citlivým zbožím a technologiemi uvedeními v příloze Va. Tyto finanční sankce jsou opět v gesci Finančního analytického úřadu (bližší informace k těmto sankcím na jejich stránkách zde).


 


VÝJIMKY ZE ZÁKAZŮ U SANKCÍ V BODECH 1. A 2. 

A. Nařízení stanoví v čl. 1e odst. 3 a čl. 1f odst. 3 výjimky z úplných zákazů uvedených výše v bodech 1. a 2. udělit povolení pro nevojenské použití a pro nevojenské konečné uživatele, pokud jsou výrobky určeny pro:

(i) Humanitární účely, mimořádné situace v oblasti zdraví, naléhavé zabránění nebo zmírnění událostí s pravděpodobným závažným a významným dopadem na lidské zdraví a bezpečnost nebo na životní prostředí nebo pro reakci na přírodní katastrof;

(ii) lékařské nebo farmaceutické účely;

(iii) dočasný vývoz položek pro potřeby zpravodajských médií;

(iv) aktualizace softwaru;

(v) použití jako komunikační zařízení pro spotřebitele;

(vi) zajištění kybernetické bezpečnosti a bezpečnosti informací fyzických a právnických osob, subjektů a orgánů v Rusku s výjimkou jeho státní správy a podniků přímo či nepřímo ovládaných touto státní správou; nebo

(vii) osobní potřebu fyzických osob cestujících do Ruska nebo jejich nejbližších rodinných příslušníků, kteří cestují s nimi, a to pouze pokud jde o osobní věci, vybavení domácnosti, vozidla nebo pracovní nástroje, které jsou ve vlastnictví uvedených osob a nejsou určeny k prodeji.

Praktická poznámka k výjimkám ze zákazu:

Uplatnění některé z výjimek v bodě (i) až (v) je vývozce povinen uvést v celním prohlášení a do 30 dnů ode dne prvního vývozu toto oznámit Licenční správě Ministerstva průmyslu a obchodu (nebo Finančnímu analytickému úřadu v případě poskytování financování a finanční pomoci). V takovém případě se nevydává povolení podle tohoto nařízení, ale pouze u zboží dvojího použití povolení dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/821, kterým se zavádí režim Unie pro kontrolu vývozu, zprostředkování, technické pomoci, tranzitu a přepravy zboží dvojího užití.

B. Nařízení v čl. 1e odst. 4 a čl. 1f odst. 4 stanoví, kdy může být povolen prodej, dodávka, převod nebo vývoz zboží a technologií uvedených v bodech 1) a 2) i poskytnutí související technické. Může se tak stát, pokud jsou určeny pro nevojenské použití a pro nevojenské konečné uživatele a současně jsou:

(i) určeny pro spolupráci mezi Unií, státními správami členských států a státní správou Ruska v čistě civilních záležitostech;

(ii) určeny pro mezivládní spolupráci v oblasti kosmických programů;

(iii) určeny pro provoz, údržbu, přepracování paliva a bezpečnost civilních jaderných kapacit, jakož i pro civilní jadernou spolupráci, zejména v oblasti výzkumu a vývoje;

(iv) určeny pro námořní bezpečnost;

(v) určeny pro civilní telekomunikační sítě, včetně poskytování internetových služeb;

(vi) určeny k výhradnímu použití subjekty vlastněnými nebo výhradně či společně ovládanými právnickou osobou, subjektem nebo orgánem založeným nebo zřízeným podle práva členského státu nebo partnerské země;

(vii) určeny pro diplomatická zastoupení Unie, členských států a partnerských zemí, včetně delegací, velvyslanectví a misí.

Praktická poznámka k možnosti udělení povolení:

Vývozce je povinen v žádosti o udělení povolení podané Licenční správě Ministerstva průmyslu a obchodu (zboží, technologie a technická pomoc) uvést na přílohovém listě, z jakého z důvodu v bodech (i) až (vii) žádá o udělení povolení a tento důvod náležitě doložit.

C. Nařízení v čl. 1e odst. 5 a čl. 1f odst. 5 stanoví další důvod, kdy může být povolen prodej, dodávka, převod nebo vývoz zboží a technologií uvedených v bodech 1) a 2) i poskytnutí související technické pomoci. Může se tak stát, pokud jsou určeny pro nevojenské použití a pro nevojenské konečné uživatele a současně mají být dodány nebo poskytnuty na základě smlouvy uzavřené před 3. březnem 2022 nebo doplňkových smluv, které jsou k plnění takové smlouvy nezbytné, pokud je o povolení požádáno před 1. květnem 2022.

Praktická poznámka k možnosti udělení povolení:

Vývozce je povinen v žádosti o udělení povolení podané Licenční správě Ministerstva průmyslu a obchodu (zboží, technologie a technická pomoc) doložit příslušnou smlouvu, na základě které je možné aplikovat výjimku.

D. Nařízení v čl. 1fa stanoví poslední důvod, kdy může být povolen prodej, dodávka, převod nebo vývoz zboží a technologií uvedených v bodech 1) a 2) i poskytnutí související technické pomoci. Může se tak stát, pokud jsou určeny pro subjekty uvedené v příloze V (v současné době pouze Ministerstvo obrany Běloruska) a současně:

a) takové zboží nebo technologie nebo související technická nebo finanční pomoc jsou nezbytné k naléhavému zabránění nebo zmírnění události s pravděpodobným závažným a významným dopadem na lidské zdraví a bezpečnost nebo na životní prostředí, nebo

b) takové zboží nebo technologie nebo související technická či finanční pomoc mají být dodány podle smlouvy uzavřené před 3. březnem 2022 nebo doplňkových smluv, které jsou pro plnění takové smlouvy nezbytné, pokud je o povolení požádáno před 1. květnem 2022

Praktická poznámka k možnosti udělení povolení:

Vývozce je povinen v žádosti o udělení povolení podané Licenční správě Ministerstva průmyslu a obchodu (zboží, technologie a technická pomoc) prokázat důvod uvedený v písm. a) nebo doložit příslušnou smlouvu, na základě které je možné aplikovat výjimku.


 


PROCES OZNAMOVÁNÍ A POVOLOVÁNÍ V PŘÍPADĚ VÝJIMEK ZE SANKCÍ V GESCI LICENČNÍ SPRÁVY MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU

I) OZNÁMENÍ VÝJIMKY V PÍSMENU A. U SANKCÍ V BODĚ 1. A 2. (s výjimkou poskytování financování a finanční pomoci, které jsou v gesci Finančního analytického úřadu)

Vývozci v případě, že se jedná o výjimku ze zákazu dle písmena A. k bodům 1. a 2., učiní oznámení ke zboží a technologiím dvojího použití nebo zboží a technologiím v příloze Va [pdf, 346 kB] nebo s tím spojenému poskytování technické pomoci a zprostředkování na formuláři pro oznámení týkající se vývozu zboží a technologií [docx, 104 kB] nebo na formuláři pro oznámení týkající se technické pomoci a zprostředkování [docx, 78 kB] kompetentnímu orgánu, kterým je Licenční správa Ministerstva průmyslu a obchodu.

Poznámka: V případě, že se jedná o zboží a technologie dvojího použití musí vývozce požádat o povolení dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/821, kterým se zavádí režim Unie pro kontrolu vývozu, zprostředkování, technické pomoci, tranzitu a přepravy zboží dvojího užití.

II) POVOLOVÁNÍ VÝJIMEK V PÍSMENECH B. AŽ D. U SANKCÍ V BODĚ 1. A 2. (s výjimkou poskytování financování a finanční pomoci, které jsou v gesci Finančního analytického úřadu)

Vývozci v případě, že se jedná o některý z případů uvedených v písmenech B. až D. k bodům 1. a 2., podávají žádosti o povolení pro zboží a technologie dvojího použití nebo pro zboží a technologie v příloze Va [pdf, 346 kB] na eFormuláři žádosti o udělení individuálního nebo souhrnného povolení podle zákona č. 594/2004 Sb. [fo, 1135 kB] kompetentnímu orgánu, kterým je Licenční správa Ministerstva průmyslu a obchodu.  Povinnými přílohami této žádosti jsou:

I. Přílohový list k žádosti o povolení [docx, 25 kB], ve kterém žadatel uvede, pro jaký z důvodů v písm. A. až D. žádá o udělení povolení.

II. Doklad prokazující důvod pro udělení povolení uvedený v přílohovém listě.

III. Dovozní certifikát příslušného orgánu státu dovozu nebo prohlášením zahraničního konečného uživatele.

IV. Návrh na uzavření smlouvy anebo uzavřenou smlouvou mezi vývozcem a jeho zahraničním partnerem, nebo zprostředkovatelem a jeho zahraničními partnery, s přesnou specifikací zboží dvojího použití včetně uvedení jeho množství.

Poznámka: Licenční správa Ministerstva průmyslu a obchodu si může v souladu se správním právem v rámci řízení o žádosti o povolení vyžádat i další podklady, je-li to nezbytné pro řádné posouzení žádosti.


 


DŮLEŽITÉ INFORMACE NA ZÁVĚR:

Porušení některého ze stanovených omezujících opatření je v České republice postižitelné podle zákona č. 69/2006 Sb., o provádění mezinárodních sankcí, v závažnějších případech pak dokonce prostředky trestního práva (trestný čin porušení mezinárodních sankcí podle § 410 trestního zákoníku). V případě porušení omezení spojených s vývozem zboží dvojího užití a s tím spojené technické pomoci a zprostředkovatelských služeb se sankce řídí zákonem č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití (trestný čin porušení povinností při vývozu zboží a technologií dvojího užití) a při porušení zákazu vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu a s tím spojených služeb se sankce řídí zákonem č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, a zákonem č. 228/2005 Sb., o kontrole obchodu s výrobky, jejichž držení se v České republice omezuje z bezpečnostních důvodů, a o změně některých zákonů. V závažnějších případech se může jednat o trestný čin podle § 261 až 267 trestního zákoníku)

 

Kontaktní údaje:

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ústředna: +420 224 851 111

Linka 1212 (v pracovní dny od 8 do 16 hodin)

Email: export@mpo.cz

Kontaktní údaje Licenční správy najdete v sekci Informace o Licenční správě

 

Finanční analytický úřad

Korespondenční adresa: P.O. BOX 675, Jindřišská 14, 111 21 Praha 1

Datová schránka: egi8zyh

Telefon: +420 257 044 501

Email: fau@mfcr.cz

Kontaktní údaje Finančního analytického úřadu zde.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/licencni-sprava/sankce-vuci-rusku-a-belorusku/prakticke-informace-k-sank...



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V