Úvodní stránka

Publikováno:
29.4.2021
Autor:
Odbor obchodní politiky a mezinárodních ekonomických organizací 51200


Zahraniční investice vyžadující povolení

Pokud zahraniční investor plánuje provést zahraniční investici do cílové osoby nebo cílové věci, která je uvedena v § 7 zákona o prověřování zahraničních investic, nesmí tuto investici uskutečnit bez předchozího souhlasu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Jedná se o tyto cílové osoby/cílové věci:

a) cílové osoby, která provádí výrobu, výzkum, vývoj, inovace nebo zajišťování životního cyklu vojenského materiálu podle právního předpisu upravujícího zahraniční obchod s vojenským materiálem, nebo do cílové věci, jejímž prostřednictvím se uvedené činnosti provádí na základě  zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o podpoře výzkumu a vývoje), ve znění pozdějších předpisů;  zákona č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 210/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, ve znění pozdějších předpisů.

b) cílové osoby, která provozuje prvek kritické infrastruktury určený příslušným ústředním správním úřadem na základě zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů.)

c) cílové osoby, která je správcem informačního systému kritické informační infrastruktury, správcem komunikačního systému kritické informační infrastruktury, správcem informačního systému základní služby nebo provozovatelem základní služby definovaných § 3 zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a o změně souvisejících zákonů (zákon o kybernetické bezpečnosti), ve znění pozdějších předpisů.

d) cílové osoby, která vyvíjí nebo vyrábí zboží uvedené v příloze IV nařízení Rady (ES) 428/2009, kterým se zavádí režim Společenství pro kontrolu vývozu, přepravy, zprostředkování a tranzitu zboží dvojího užití, v platném znění, nebo do cílové věci, jejímž prostřednictvím se takové zboží vyvíjí nebo vyrábí.

Vzor žádosti o povolení investice je stanoven nařízením vlády č. 178/2021 Sb.

Lhůty prověření:

  • prověření investice, u které nebylo identifikováno bezpečnostní riziko: 90 dnů
  • prověření investice, u které bylo identifikováno bezpečnostní riziko, včetně projednání věci vládou České republiky: 135 dnů

Tyto lhůty lze v komplikovaných případech prodloužit o 30 dnů. V případech daných zákonem (např. jednání o podmínkách) lze řízení přerušit.

 

Prověření zahraniční investice z moci úřední

Zahraniční investice, které nevyžadují povolení nebo podmínečné povolení a které jsou způsobilé ohrozit bezpečnost, veřejný nebo vnitřní pořádek České republiky, mohou být Ministerstvem průmyslu a obchodu prověřeny, a to i zpětně, nejpozději však do pěti let od jejich uskutečnění. Zákon neobsahuje uzavřený seznam ekonomických činností cílových osob nebo povahy cílové věci. Při určování toho, zda je zahraniční investice způsobilá ohrozit bezpečnost České republiky nebo vnitřní či veřejný pořádek, se kromě jiného přihlíží k jejím potenciálním dopadům na:

  1. infrastrukturu, včetně infrastruktury energetické, dopravní, vodohospodářské, zdravotnické, infrastruktury v oblasti zpracovávání nebo uchovávání údajů, infrastruktury letecké a kosmické, obranné a další infrastruktury důležité z hlediska ochrany bezpečnosti České republiky nebo vnitřního či veřejného pořádku, jakož i na přístup k pozemkům a nemovitostem, jež jsou pro využívání takové infrastruktury zásadní,
  2. přístup ke kritickým technologiím a zboží dvojího užití ve smyslu čl. 2 bodu 1 nařízení (ES) č. 428/2009, které není uvedeno v příloze IV, včetně technologií v oblasti umělé inteligence, robotiky, polovodičů, kybernetické bezpečnosti, leteckých a kosmických technologií, obranných technologií, chemických technologií, technologií v oblasti skladování energie, kvantových a jaderných technologií, jakož i nanotechnologií a biotechnologií,
  3. přístup k dodávkám, které souvisí s energetickou, surovinovou nebo potravinovou bezpečností,
  4. zajištění přístupu k informacím, které jsou důležité z hlediska ochrany bezpečnosti České republiky nebo vnitřního či veřejného pořádku, včetně osobních údajů, nebo na schopnost kontrolovat tyto informace,
  5. možnost významného ovlivnění veřejného mínění prostřednictvím informací šířených sdělovacími prostředky,
  6. kritickou informační infrastrukturu, významné informační systémy a základní služby,
  7. nevojenské objekty důležité pro obranu státu,
  8. další technologie, jejichž zneužití by mohlo ohrozit bezpečnost České republiky nebo vnitřní či veřejný pořádek, nebo jiné skutečnosti, které jsou důležité z hlediska ochrany bezpečnosti České republiky nebo vnitřního či veřejného pořádku

 

Konzultace

V případě, že zahraniční investor má záměr provést zahraniční investici, která nevyžaduje povolení, může požádat Ministerstvo průmyslu a obchodu o konzultaci, zda tato investice může ohrozit bezpečnost, veřejný nebo vnitřní pořádek České republiky. V případě, že je výsledek konzultace negativní, nebude Ministerstvo průmyslu a obchodu tuto zahraniční investici prověřovat z moci úřední.

Konzultace je dobrovolná s výjimkou zahraniční investice do cílové osoby, která je držitelem licence pro celoplošné rozhlasové nebo televizní vysílání nebo vydavatelem periodického tisku, jehož souhrnný minimální průměrný tištěný náklad činí 100 000 výtisků za den za poslední kalendářní rok.

Lhůta konzultace: 45 dnů

Vzor návrhu na konzultaci je stanoven nařízením vlády č. 178/2021 Sb.

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/proverovani-zahranicnich-investic/provereni-zahranicni-investice-a-konzu...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V