Úvodní stránka

Publikováno:
15.3.2022
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik I

Aktualizováno 21. června

V souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině organizuje MPO ve spolupráci s dalšími partnery sérii exportních seminářů zejména pro české podnikatele. Ty mají za cíl zpřehlednit vyvíjející se situaci v oblasti sankčních režimů, opatření, podmínek pro podnikání, alternativních trhů i makroekonomických a finančních perspektiv. Na seminářích vystupují experti z veřejné, akademické i soukromé sféry. Akce se konají hybridně v hlavní budově MPO a on-line.



Informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu | Sankční režimy vůči Rusku a Bělorusku | LS: Sankce vůči Bělorusku | LS: Obchodní a finanční sankce vůči Rusku | Tržiště pracovních příležitostí pro zaměstnance z Ukrajiny


První akce s názvem "Seminář k aktuálním podmínkám obchodu s Ruskou federací" se konal 2. března. Mezi řečníky byli zástupci Ministerstva zahraničních věcí (Vítězslav Pivoňka), Licenční správy MPO (Pavel Balihar), Finančního analytického úřadu (Petr Korbáš), GŘC MF (Lubomír Doskočil) a IES FSV UK, CERGE-EI (Vilém Semerák).

Možnosti zúčastnit se semináře využilo více než 180 účastníků a zástupců firem. Hlavním tématem semináře se stala aktuální situace ve východní Evropě a podpora podnikatelů v exportu do Ruské federace, Běloruska a na Ukrajinu. Zároveň se hosté věnovali sankčnímu režimu a jeho dopadům na české podnikatelské subjekty. Byl taktéž rozebírán sankční systém a možnosti udělení výjimek. Důležitým závěrem semináře bylo přijetí faktu, že RF bude pro český export z velké části uzavřeným teritoriem a aby se pro konzultace podnikatelé obrátili na CzechTrade, který může poskytnout monitoring situace a asistenci s náhradními exportními plány.

Vystupující: 

  • Vítězslav Pivoňka, velvyslanec ČR v RF, kontakt vitezslav_pivonka@mzv.cz; 
  • Pavel Balihar, ředitel Odboru licenční správy, kontakt balihar@mpo.cz; 
  • Petr Korbáš, Finanční analytický úřad;
  • Lubomír Doskočil, zástupce ředitelky odboru Celního a vedoucí oddělení Původu zboží, Generální ředitelství cel, Ministerstvo financí ČR;
  • Vilém Semerák, Senior Lecturer, Institut ekonomických studií FSV UK, CERGE-EI, kontakt vilem.semerak@fsv.cuni.cz.

Seminář pro firmy k finančním a makroekonomickém aspektům sankčních režimů vůči Rusku a Bělorusku se konal 10. března. Semináře se zúčastnilo více než 140 účastníků a zástupců firem. Hlavním tématem semináře se stala situace českých exportérů, kteří se setkávají s nečekanou novou realitou sankcí vůči Ruské federaci. Mimo jiné se probíralo téma garančního zajištění ze strany EGAPu, možnosti stažení financí z ruských bank, dopady odchodu Sberbank Europe CZ z českého trhu, stav a vývoj hřivny, a v neposlední řadě také možnosti vývozu na jiné trhy pro české exportéry.

Vystupující: 

  • Jan Procházka, předseda představenstva, EGAP, kontakt prochazka@egap.cz; 
  • Karel Bureš, Managing Partner, CORPIN;
  • Josef Němeček, ředitel, Patria.cz.

Další ze série seminářů na téma "možnosti ukončení podnikání v Ruské federaci a Bělorusku" se uskutečnil 17. března. Na seminář se zaregistrovalo více 120 účastníků a zástupců firem. Experti na semináři nastínili situaci, jaké kroky v současnosti Rusko podniká a které ztíží firmám obchodování. Lze předpokládat, že politika zůstane na stejném kurzu. Na druhou stranu odchod ze země je náročný a vyžaduje řádnou přípravu. Rusko může v právním smyslu vyhodnotit odchod z trhu jako „úmyslnou škodu ruské firmě.“ Toho se týkaly i některé dotazy. Exportérům může pomoci „klauzule o překážce,“ tj. důkaz, že zboží nelze do daných zemí vyvézt.

Sankce vůči Bělorusku jsou méně přísné, jelikož země není přímo zapojena do konfliktu. Problém ale může nastat u bank s ruskými vlastníky. Omezen je také import do ČR. Zároveň moderátor akce a ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I. MPO Martin Pospíšil důrazně varoval před obcházením sankcí jakýmkoli způsobem, například tranzitem přes třetí zemi. FAÚ stále uplatňuje politiku nulové tolerance. Na Polsko-Běloruské hranici ani ve Střední Asii překážky evidované nejsou, ale je nutné sledovat aktuální informace.

Vystupující:

24. března se konal v pořadí již čtvrtý exportní seminář, tentokrát na téma "Alternativní trhy v kontextu ruské agrese proti Ukrajině - Jižní Kavkaz a Střední Asie" Na seminář se zaregistrovalo více 100 účastníků a zástupců firem. Teritoriální pohled na přesun obchodních aktivit představili hosté, kteří působí v teritoriích Jižního Kavkazu a Střední Asie. Řečníci se se shodovali, že trhy Jižního Kavkazu a Střední Asie jsou zajímavé a nabízí velké příležitosti. Trh nemůže zcela nahradit ztrátu Ruského trhu, ale rozhodně je to přijatelná alternativa. Řečnící zmiňují závislost států na vývozech surovin a remitencích, a nepříliš diverzifikované trhy. Mimo Gruzii je ve státech hlavním jazykem byznysu ruština. Státy jsou orientovány na ruský trh, Rusko je pro většinu států důležitým obchodním partnerem. Řečníci upozornili také další specifika jednotlivých trhů. Pro navázaní obchodních vztahů jsou klíčové osobní vztahy. Důležité pro úspěšný obchod je navázání osobních vztahů a vedení jednání osobní formou. Většina řečníků zmiňuje dobré jméno ČR a dobrou pověst českých výrobků na místních trzích.

Vystupující: 

  • František Masopust, předseda představenstva a generální manažer, Komora pro hospodářské styky se SNS, kontakt masopust@komorasns.cz;
  • Klára Zeldová, obchodní radová, Velvyslanectví České republiky v Ázerbájdžánu, kontakt klara_zeldova@mzv.cz;
  • Levan Bokeria, vedoucí zahraniční kanceláře, CzechTrade Ázerbájdžán a Gruzie, kontakt levan.bokeria@czechtrade.cz;
  • Olga Kalinová, obchodní radová, Velvyslanectví České republiky v Kazachstánu, kontakt olga_kalinova@mzv.cz;
  • Petr Jurčík, vedoucí zahraniční kanceláře, CzechTrade Kazachstán a Kyrgyzstán, kontakt petr.jurcik@czechtrade.cz;
  • Nikola Hrušková, obchodní radová, Velvyslanectví České republiky v Uzbekistánu, kontakt nikola_hruskova@mzv.cz;
  • Štěpán Kolanda, zástupce ředitele Odboru pojištění vývozních úvěrů a investic, EGAP, kontakt kolanda@egap.cz.

31. března se konal pátý seminář, v tomto případě s tématem "Alternativní trhy v kontextu ruské agrese proti Ukrajině - západní Balkán a Turecko". Vystupující se shodli, že silnými stránkami zemí západního Balkánu a Turecka jsou dobrá dostupnost, síť českých specialistů (obchodní radové, CzechTrade, HK), která pokrývá teritoria, dobré jméno ČR a dobrou pověst českých výrobků na místních trzích. Řečníci upozornili také další specifika jednotlivých trhů, jako jsou hospodářský růst, zasažení pandemií Covid-19 a dopad sankcí EU proti Ruské federaci a Bělorusku. Dále vystupující představili probyznysová opatření jednotlivých zemí jako investiční pobídky a zóny volného obchodu a nejbližší plánované akce na podporu českých podniků.

Vystupující: 

  • Radek Jakubský, viceprezident, Hospodářská komora ČR, kontakt jakubsky@komora.cz;
  • Pavel Daněk, předseda představenstva a generální manažer, Komora pro hospodářské styky se SNS, kontakt pavel_danek@mzv.cz;
  • René Daněk, vedoucí obchodně-ekonomického oddělení, Generální konzulát Istanbul, kontakt rene_danek@mzv.cz;
  • Miroslav Čančík, Obchodní rada, ZÚ Bělehrad, kontakt miroslav_cancik@mzv.cz;
  • David Černohorský, Obchodní rada, ZÚ Skopje, kontakt david_cernohorsky@mzv.cz;
  • Ondřej Picka, Obchodní rada, ZÚ Sarajevo, kontakt ondrej_picka@mzv.cz;
  • Izudin Gušmirovic, regionální ředitel, CzechTrade Podgorica, kontakt izudin.gusmirovic@czechtrade.cz;
  • Štěpán Kolanda, zástupce ředitele Odboru pojištění vývozních úvěrů a investic, EGAP, kontakt kolanda@egap.cz.

Šestý seminář proběhl 14. dubna a zaměřil se na některé perspektivní trhy jihovýchodní Asie – Filipíny, Indonésii, Malajsii a Thajsko. Z důvodu značného časového posunu se seminář uskutečnil již od 10 hodin dopoledne. I do budoucna se budeme snažit slaďovat časové možnosti účastníků v ČR a vystupujících ze zahraničí. Čtyři vybrané země obývá dohromady bezmála půlmiliarda lidí. Jsou zakládajícími členy nové zóny volného obchodu RCEP, která čítá celkem 2,2 miliardy obyvatel a 28 % světového HDP i obchodu. Jedná se tedy o velmi perspektivní trhy, které před pandemií dlouhodobě rostly relativně vysokým tempem a obdobný růst se čeká i po ní. Zároveň se jedná o země s velmi nízkou mírou exportních rizik. Mezi regionální specifika patří geografie (tisíce obydlených ostrovů), která přináší příležitosti např. v infrastruktuře pro leteckou dopravu, nebo velmi mladá populace. Ve všech 4 zemích působí ekonomičtí diplomaté, z nich většina na semináři vystoupila, a v Indonésii a Thajsku také zástupci agentury CzechTrade.

Vystupující:

  • Lukáš Martin, ředitel sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR, kontakt lmartin@spcr.cz
  • Marek Libřický, velvyslanec, ZÚ Bangkok, kontakt marek_libricky@mzv.cz
  • Alena Štojdlová, zástupkyně velvyslance, ZÚ Jakarta, kontakt alena_stojdlova@mzv.cz
  • Michal Sontodinomo, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade v Jakartě, kontakt michal.sontodinomo@czechtrade.cz
  • Milan Dostál, 3. tajemník, ZÚ Kuala Lumpur, kontakt: milan_dostal@mzv.cz
  • Maroš Martin Guoth, 3. tajemník, ZÚ Manila, kontakt maros-martin_guoth@mzv.cz
  • Štěpán Kolanda, zástupce ředitele odboru pojištění vývozních úvěrů a investic, EGAP, kontakt kolanda@egap.cz

Sedmý seminář proběhl dne 21. dubna 2022 a zaměřil se na region Blízkého východu, konkrétně na Jordánsko a Irák. Přestože se nejedná o největší ekonomiky v teritoriu, obě země hrají důležité role v rámci rozmanité mozaiky regionálních ekonomických a politických vztahů. Na jedné straně máme dlouhodobě stabilní desetimilionové Jordánsko, které sice neoplývá nerostnými zdroji, ale díky vztahům se svými sousedy, zeměmi GCC, USA a EU dokáže těžit ze své strategické polohy a být jakousi obchodní křižovatkou celého regionu. Na druhé straně je zde 4krát větší Irák, jež se těší 5. největším zásobám ropy na světě, ale na jehož ekonomiku dlouhodobě doléhají dopady minulých vojenských konfliktů. Význam obou zemí pro český export dlouhodobě stoupá a Jordánsko a Irák jsou ve strategickém hledáčku Ministerstva průmyslu a obchodu. V Jordánsku a Iráku české firmy participovaly na prestižních projektech v energetice, petrochemii, obranném průmyslu či zdravotnictví a české technologie mají v obou zemích velice dobré renomé.

Vystupující:

  • Richard Hlavatý, ředitel Odboru zahraničně ekonomických politik II MPO, kontakt hlavatyr@mpo.cz
  • Zuzana Benešová, vedoucí obchodně-ekonomického oddělení, ZÚ Ammán, kontakt Zuzana_Benesova@mzv.cz
  • Vojtěch Jirásek, vedoucí obchodně-ekonomického oddělení, ZÚ Bagdád, kontakt Vojtech_Jirasek@mzv.cz
  • Majid Shamas Toma, výkonný ředitel Česko-irácké podnikatelské rady při Svazu průmyslu a dopravy ČR, kontakt toma@newoilgeneration.com
  • Michal Janků, zástupce ředitele odboru pojištění vývozních úvěrů a investic EGAP, kontakt jankumi@egap.cz

 

Osmý seminář se uskutečnil dne 5. května 2022 a zaměřil se na region Latinské Ameriky, konkrétně na Mexiko, Kolumbii a Chile.  Latinská Amerika patřila k nejpostiženějším oblastem, pokud se týká pandemie covid-19. Po často masivních propadech v HDP však tamní trhy již nabírají dech a už od loňského roku se vrací k růstu. Pandemie navíc často vedla k rozvoji některých do té doby spíše upozaděných oborů, např. digitalizace, v níž region zažil mílový skok. Mexiko, Kolumbie a Chile jsou jedinými členy OECD z latinskoamerického regionu. Patří k otevřeným ekonomikám, zastáncům uvolňování obchodu, a zemím, v nichž se lze uplatnit jak v tradičních oborech, tak těch pokročilejších. Zajímavými oblastmi mohou být energetika se zaměřením na obnovitelné zdroje energie, infrastruktura, těžba, ICT včetně kyberbezbečnosti, a v neposlední řadě technologie pro celou řadu oblastí průmyslu i zemědělsko-potravinářského komplexu. Příležitosti lze najít i v pokročilých oborech jako je průmysl 4.0, smart cities či nanotechnologie. Mexiko a Chile mají navíc např. poměrně rozvinutou podporu startupů. Všechny tři země (společně s Peru) tvoří tzv. Tichomořskou alianci, regionální uskupení, které představuje trh s 230 mil. obyvatel, reprezentuje 41 % HDP latinskoamerického regionu, 52 % jeho obchodu, přitáhlo 38 % PZI směřujících do regionu a má liberalizováno 92 % vnitřního obchodu. ČR je navíc pozorovatelským státem tohoto uskupení.

Vystupující:

  • Richard Hlavatý, ředitel Odboru zahraničně ekonomických politik II, MPO, kontakt hlavatyr@mpo.cz
  • František Chaloupecký, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, kontakt chaloupecky@dostav.cz
  • Martina Jeníčková, teritoriální referentka pro region Latinské Ameriky, MPO, kontakt jenickovam@mpo.cz
  • Zuzana Stiborová, vedoucí ekonomického úseku, ZÚ Mexiko, kontakt Zuzana_Stiborova@mzv.cz
  • Bohdan Malaniuk, vedoucí ekonomického úseku, ZÚ Bogota, kontakt Bohdan_Malaniuk@mzv.cz
  • Jan Janda, vedoucí ekonomického úseku, ZÚ Santiago de Chile, kontakt Jan_Janda@mzv.cz

Devátý seminář alternativních trhů se zaměřil na Indii.

 

Desátý seminář se uskutečnil dne 26. května a zaměřil se na region zemí severní Afriky, který patří mezi významné, perspektivní a tradiční obchodní partnery České republiky. Jsou nejdůležitější exportní destinací v Africe. Na africký kontinent směřuje zhruba 1 % vývozu ČR (53 mld. Kč, severní Afrika 17 mld. Kč). Význam Afriky pro český export bezpochyby narůstá (v roce 2021 jsme zaznamenali 20 % ní nárůst a u severní Afriky dokonce 40 % ní). Jakkoliv je obchod s africkými zeměmi s ohledem na potenciál ČR a africké země malý, je nepochybně zajímavým příspěvkem k diversifikaci našich vývozů.

Perspektivní odvětví na africkém kontinentě jsou: energetický sektor, důlní a těžební sektor, infrastruktura, strojírenský průmysl (technologie, automobily), zdravotnický a farmaceutický průmysl, obranný a  bezpečnostní sektor (moderní technologie, ICT, inovativní řešení včetně kybernetické ochrany), potravinářství a zemědělství (zpracování potravin, zemědělská technika), vodohospodářský a odpadní průmysl (dodávky zařízení a technologií na zadržování vody, čištění vody, odsolování) a v neposlední řadě služby; spolupráce je možná i ve vzdělávání, vědě a výzkumu.

Vystupující:

  • Petr Kulovaný, zástupce ředitele Odboru zahraničně ekonomických politik II, MPO, kontakt: kulovany@mpo.cz
  • Jan Vyčítal, velvyslanec České republiky v Tunisku, kontakt: tunis@embassy.mzv.cz
  • Klára Bednářová, ekonomický diplomat ZÚ Tunis, kontakt: Klara_Bednarova@mzv.cz
  • Neklan Coufal, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade v Káhiře, kontakt: neklan.coufal@czechtrade.cz
  • Tamer El-Sibai, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade v Rabatu, kontakt: tamer.elsibai@czechtrade.cz 
  • Štěpán Kolanda, zástupce ředitele Odboru pojištění vývozních úvěrů a investic, EGAP, kontakt: kolanda@egap.cz


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/vychodni-evropa-zapadni-balkan-a-stredn...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V