Úvodní stránka

Publikováno:
7.1.2022
Autor:
51100

Od 1. ledna se Francie po třinácti letech opět ujímá předsednictví v Radě EU jako první země nového předsednického tria Francie – Česká republika – Švédsko. Mottem francouzského předsednictví (FR PRES) je „Relance, puissance, appartenence“, tedy „Obnova, síla, sounáležitost“.


EU již třetím rokem čelí pandemii COVID-19 a výzvám, které z ní vyplývají. Kromě toho bojuje proti změně klimatu, potýká se s migračními tlaky, rostoucím geopolitickým napětím či potřebou vyvažovat technologický pokrok. Podle Francie však musí EU právě v těchto krizích zůstat jednotná a nezávislá. Prvním z pilířů francouzských priorit v Radě proto bude zvýšení obranné autonomie EU tak, aby byla Unie schopna lépe bránit své vnější hranice a mohla reagovat např. na aktuální kritickou situaci na polských hranicích. FR PRES také hodlá posílit partnerství EU s Afrikou a západním Balkánem, který považuje za strategický z hlediska odolávání vlivům ze třetích zemí. V rámci dalšího z pilířů se FR PRES zaměří také na prosazování unijních hodnot, které jsou z francouzského pohledu existenciálně důležité pro fungování EU. FR PRES také přichází s „novým evropským modelem růstu“, tedy plánem na posílení unijního ekonomického modelu v kontextu zelené a digitální transformace. Právě investicemi do dvojí transformace by Unie měla obnovit základ dlouhodobě udržitelného růstu a zároveň posílit soudržnost členských států a vzájemnou konvergenci jejich ekonomik.

Z hlediska sektorových priorit spadajících do působnosti MPO bude FR PRES v rámci Rady pro konkurenceschopnost prosazovat prohloubení vnitřního trhu s tím, že se zaměří na odstranění všech bezdůvodně přetrvávajících překážek v oblasti zboží, kapitálu a služeb, aniž by explicitně zmiňovala volný pohyb osob. Zároveň chce Francie přispět k účinnému vymáhání pravidel fungování vnitřního trhu. Pro Francii bude jednou z významných priorit také další pokrok směrem k dokončení jednotného digitálního trhu. FR PRES tak naváže na práci slovinského předsednictví, jemuž se po intenzivním projednávání na půdě Rady podařilo přijmout obecný přístup k návrhu nařízení/aktu o digitálních službách (Digital Services Act – DSA) a návrhu nařízení/aktu o digitálních trzích (Digital Markets Act – DMA). Oba návrhy ve vývoji vnitřního trhu představují zásadní milník a ČR zvýšení úrovně harmonizace v digitální oblasti plně podporuje za podmínky, že přijatá regulace bude přiměřená a nebude brzdit rozvoj nových technologií a obchodních modelů. V oblasti telekomunikací a digitalizace pak FR PRES mj. naváže na sdělení Komise s názvem „Digitální kompas 2030: evropské pojetí digitální dekády“ a bude pokračovat v práci na regulačním rámci EU v této oblasti, zejména s důrazem na aktuálně projednávané návrhy nařízení ePrivacy (o respektování soukromého života a ochraně osobních údajů v elektronických komunikacích) a revizi regulačního rámce u mezinárodního roamingu, u nichž lze očekávat dokončení legislativního procesu za českého předsednictví.

Pozornost bude FR PRES věnovat také průmyslové politice, která by měla ve světle zelené a digitální transformace a post-pandemické obnovy učinit unijní ekonomiku udržitelnější, digitálnější, odolnější a konkurenceschopnější. Nástroj k dosažení tohoto cíle představuje aktualizovaná průmyslová strategie EU, kterou Evropská komise představila v květnu 2021. V probíhající diskusi členské státy opakovaně kladou důraz na propojování diskuse o potřebách průmyslu a ekonomiky jako takové s problematikou ochrany klimatu, FR PRES proto i v této oblasti naváže na slovinské předsednictví a bude pracovat na pokroku v projednávání balíčku legislativních návrhů v oblasti energetiky a klimatu označovaného jako Fit for 55. FR PRES klade zvláštní důraz na projednání návrhu nařízení o mechanismu uhlíkového zdanění na hranicích (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), úkolem tria však bude také práce na revizi systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) či další integrace vnitřního trhu s elektřinou a zemním plynem. FR PRES hodlá na půdě Rady zahájit projednání návrhů nařízení, jež Komise představila v prosinci 2021. Konkrétně se jedná o ambiciózní návrh na revizi směrnice o energetické náročnosti budov a revizi třetího energetického balíčku týkajícího se trhu s plynem.

Z hlediska obchodní politiky se FR PRES podobně jako v ostatních oblastech, zaměří na podporu dvojí transformace a prosazování environmentálních závazků do nových obchodních dohod uzavíraných EU se třetími zeměmi. Zároveň i pro FR PRES zůstává prioritou reforma Světové obchodní organizace (WTO) a posílení souladu s mnohostrannými obchodními pravidly. Vedle toho bude FR PRES usilovat i o zajištění účinného plnění a aktivního provádění obchodních dohod, které již EU s jednotlivými partnery uzavřela.

Předsednictví v Radě EU s sebou tradičně přináší i řadu akcí společenského a vzdělávacího charakteru, které s ohledem na dubnové prezidentské volby ve Francii proběhnou ponejvíce v první polovině francouzského předsednictví. Lze také předpokládat, že s ohledem na nejasný vývoj pandemie nemoci COVID-19 se pořádání jednotlivých akcí bude odvíjet od aktuální epidemiologické situace. I přes tato omezení mezi stěžejní akce francouzského předsednictví bude patřit (z důvodu nepříznivé epidemiologické situace již několikrát odložený) summit Evropské unie – Africké unie, který by měl proběhnout v Bruselu ve dnech 17. – 18. února 2022 a jehož součástí bude i doprovodné obchodní fórum. Summit by měl potvrdit vůli obou stran k posilování partnerství (partnerství v oblasti ekologické transformace a přístupu k energii; partnerství v oblasti digitální transformace; partnerství pro udržitelný růst a zaměstnanost; partnerství pro mír a správu věcí veřejných; partnerství v oblasti migrace a mobility), shodu na prioritních oblastech zájmu EU a Africké unie (bezpečnost, stabilní ekonomika a podnikatelské prostředí, věda a výzkum včetně nových technologií a inovací, a zároveň najít cesty ke zlepšení obchodní spolupráce mezi EU a Afrikou a k posílení politicko-hospodářského dialogu. Francie také pod hlavičkou svého předsednictví plánuje ve dnech 10. – 11. března 2022 uspořádat summit k novému modelu ekonomického růstu a investic, který by měl proběhnout na prezidentské i premiérské úrovni. Přestože Francie ve svém programu také stále počítá s ukončením Konference o budoucnosti Evropy, která by měla rozhodnout o dalším vývoji Evropské unie, lze oproti původnímu harmonogramu vzhledem ke zpoždění, jež konference ve své činnosti nabírá kvůli nepříznivé epidemiologické situaci způsobené šířením nemoci COVID-19 v EU, očekávat posunutí termínu za horizont FR PRES.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/cr-v-eu/predsednictvi-v-rade-eu/priority-francouzskeho-predsednictvi-v-r...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.