Úvodní stránka

Publikováno:
30.6.2023
Autor:
Odbor evropských záležitostí a vnitřního trhu

Od 1. července 2023 se Španělsko po třinácti letech opět ujme předsednictví v Radě EU jako první země nového předsednického tria Španělsko-Belgie-Maďarsko. Stane se tak v době velkých výzev, jimž jednotlivé členské státy i EU jako celek musí čelit, ať už jde o stále probíhající ruskou válku na Ukrajině, stejně jako rostoucí konkurenci a vývoj na globální scéně.


Španělsko si pro své předsednictví vytyčilo čtyři hlavní priority, mezi něž patří reindustrializace EU a zajištění její otevřené strategické autonomie. EU se díky své ekonomické otevřenosti podařilo v posledních dekádách dosáhnout významného ekonomického růstu a společenského blahobytu, v mnoha strategických oblastech, jako jsou energetika či digitální technologie, však EU eviduje výraznou závislost na třetích zemích. Současné geopolitické, technologické a environmentální změny přináší příležitost zvrátit tento trend a snížit tak nepřiměřenou vnější unijní zranitelnost. Španělské předsednictví (ES PRES) se proto zaměří na podporu rozvoje strategických průmyslových odvětví a technologií v EU, na rozšíření a diverzifikaci unijních obchodních vztahů a posilování dodavatelských řetězců se zvláštním důrazem na země Latinské Ameriky. K posílení této spolupráce má přispět i summit EU a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC), který se uskuteční ve dnech 17. a 18. července 2023. Zároveň pak ES PRES plánuje představit komplexní strategii k dosažení ekonomické bezpečnosti a globální vůdčí role EU do roku 2030 s cílem zajistit kontinuitu práce unijních institucí, tak jak se na ní dohodly členské státy na zasedání Evropské rady ve Versailles v březnu minulého roku.

V oblasti energetiky a ochrany klimatu si ES PRES uvědomuje, že změna klimatu a degradace životního prostředí nepředstavují pro EU pouze právní a morální závazek, ale jsou také příležitostí, jak významně snížit unijní závislosti v oblasti energetiky a nerostných surovin, snížit náklady na elektrickou energii, podpořit konkurenceschopnost unijních firem a vytvořit téměř 1 milion pracovních míst ještě v této dekádě. Jeho prioritou v této oblasti proto bude snaha pokročit v zelené transformaci a environmentální adaptaci a pracovat na dokončení reformy trhu s elektřinou s cílem urychlit výstavbu obnovitelných zdrojů energie, snížit ceny elektřiny a posílit stabilitu celého systému. Bude se také snažit urychlit přijetí návrhů v rámci legislativního balíčku Fit for 55, jako je tzv. plynárenský balíček či návrhy nařízení posilující energetickou účinnost. ES PRES se taktéž zaměří na podporu opatření na redukci odpadu a mikroplastů, design udržitelných výrobků a výrobu „zelených paliv“ či pokračování diskuse spojené s aktualizací národních klimaticko-energetických plánů.

ES PRES se dále plánuje zaměřit na podporu větší sociální a ekonomické spravedlnosti tak, aby bohatství vytvářené v EU přinášelo užitek všem občanům a sloužilo ke zlepšování jejich příležitostí a životních podmínek. Bude také pracovat na důkladné revizi Víceletého finančního rámce na roky 2021-2027 a zaměří se dále např. na rozšíření práv pracovníků v různých oblastech. V oblasti průmyslu a vnitřního trhu bude ES PRES pokračovat v práci na posilování vnitřního trhu a na úrovni Rady se bude snažit dokončit projednávání stěžejních legislativních návrhů zaměřených jak na návrh nařízení o klimaticky neutrálním průmyslu (NZIA), tak dokončení vyjednávání s Evropským parlamentem o konečné podobě návrhu nařízení o ekodesignu udržitelných výrobků a zahájení vyjednávání s Evropským parlamentem o návrhu nařízení o nástroji pro řešení krizí na vnitřním trhu (SMEI) a návrhu nařízení o kritických nerostných surovinách. V oblasti elektronických komunikací bude ES PRES mj. usilovat o dokončení vyjednávání s Evropským parlamentem o konečné podobě návrhu nařízení o umělé inteligenci a co nejvíce pokročit v projednávání návrhu nařízení o zavádění gigabitových sítí elektronických komunikací.

V kontextu všech výše zmíněných nejistot a rostoucího geopolitického napětí Španělsko zdůrazňuje, že EU musí zůstat jednotná. Posilování jednoty EU je proto poslední ze čtyř španělských předsednických priorit. Členské státy musí pokračovat v integraci a vytvářet nástroje, které jim umožní společně čelit velkým výzvám současnosti. Dále se zaměří na konsolidaci společných nástrojů, jako jsou např. fondy v rámci nástroje NextGenerationEU, na efektivnější řízení migrace a azylových procedur či koordinovanou podporu Ukrajiny a jejích sousedních států. Kromě toho se ES PRES bude věnovat také rozvoji společné unijní identity a hodnot.

Priority španělského předsednictví v Radě EU v agendách MPO - ilustrační obrázek



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/cr-v-eu/predsednictvi-v-rade-eu/priority-spanelskeho-predsednictvi-v-rad...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.