Úvodní stránka

Publikováno:
27.2.2019
Autor:
Odbor evropského a mezinárodního práva 51300

V zájmu zjednodušení přístupu zahraničním pracovníků přinášejícím vysokou přidanou hodnotu na český trh práce, jsme pro Vás připravili stručný souhrn informací týkajících se pobytu vědeckých a výzkumných pracovníků ze třetích zemí na území ČR.



Krátkodobý pobyt do 90 dnů

V případě zájmu pobývat v ČR po dobu kratší než 90 dnů, může vědecký a výzkumný pracovník využít právo bezvízového pobytu, je-li k němu na území EU oprávněn, nebo musí požádat o krátkodobé vízum.

Fakt, že někteří cizinci jsou oprávněni pobývat na území ČR v rámci bezvízového styku, ale neznamená, že jsou v ČR za všech okolností oprávněni k vykonávání výdělečné nebo výzkumné činnosti. Výkon činnosti vědeckého nebo výzkumného pracovníka, který je účastníkem vědeckého setkání, není předmětem povolování a může být realizován i v rámci bezvízového pobytu, pokud nepřesáhne 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů nebo celkem 30 dnů v kalendářním roce. V jiném případě musí cizinec požádat o udělení krátkodobého víza a doložit účel plánovaného pobytu v ČR.

Uzavírá-li vědecký či výzkumný pracovník v ČR krátkodobý pracovněprávní vztah, je účelem jeho pobytu zaměstnání.

Žádost o udělení krátkodobého víza překládá žadatel vždy osobně na zastupitelském úřadu. Navštěvuje-li během svého 90 denního pobytu více států Schengenského prostoru, žádá na zastupitelském úřadu toho státu, jež je hlavním a konečným cílem jeho cesty.

Více informací o tomto typu pobytu a náležitostech žádosti naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Cizinci, kteří hodlají pobývat na území ČR déle než 3 měsíce, musí požádat o povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu.


Povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu

S cílem zjednodušení procesu přijímání vědeckých pracovníků z tzv. třetích států byl zaveden institut povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu. Tento pobytový titul se však týká pouze vědeckých a výzkumných pracovníků ve vědeckých institucích (vysoké školy a výzkumné instituce). Jejich seznam je uveden na webových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

V souladu se zákonem č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů (dále jen „zákon o pobytu cizinců“) je žádost o povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu oprávněn podat na zastupitelském úřadu výzkumný pracovník, který uzavřel s výzkumnou organizací dohodu o hostování a hodlá na území přechodně pobývat po dobu delší než 3 měsíce.

Dohodou o hostování se podle zákona č. 341/2005 Sb. o veřejných výzkumných institucích (dále jen „zákon č. 341/2005“) rozumí dohoda, kterou se veřejná výzkumná instituce zavazuje přijmout výzkumného pracovníka ze třetí země za účelem jeho účasti na řešení výzkumného projektu a výzkumný pracovník se zavazuje výzkumný projekt provést. Dohoda o hostování stanoví právní vztah a pracovní podmínky výzkumného pracovníka.

Výzkumnou organizací se rozumí veřejná výzkumná instituce, vysoká škola nebo jiná výzkumná organizace zapsaná do seznamu výzkumných organizací schválených pro přijímání výzkumných pracovníků ze třetích zemí vedeného podle zákona č. 341/2005.

Výzkumnou činností se rozumí též činnost akademického pracovníka nebo hostujícího profesora u veřejné výzkumné instituce nebo jiné výzkumné organizace zapsané do seznamu výzkumných organizací schválených pro přijímání výzkumných pracovníků ze třetích zemí podle zákona č. 341/2005.

Náležitosti k žádosti:

  • žádost o povolení k dlouhodobému pobytu (vyplněnou úplně a čitelně latinkou)
  • platný cestovní pas,
  • fotografie pasového formátu
  • dohoda o hostování,
  • písemný závazek výzkumné organizace, že uhradí případné náklady spojené s pobytem výzkumného pracovníka na území po skončení platnosti oprávnění k pobytu na území, včetně nákladů spojených s jeho vycestováním z území, pokud tyto náklady vznikly do 6 měsíců ode dne skončení platnosti dohody o hostování a byly hrazeny z veřejných prostředků.
  • doklad obdobný výpisu z evidence Rejstříku trestů jako podklad k posouzení trestní zachovalosti. Je třeba doložit doklad státu, jehož je žadatel státním občanem nebo v němž má trvalé bydliště, jakož i doklady států, v nichž žadatel v posledních 3 letech pobýval nepřetržitě po dobu delší než 6 měsíců.

Náležitosti žádosti nesmí být starší 180 dnů, s výjimkou cestovního dokladu a fotografie cizince, pokud odpovídá jeho skutečné podobě.

Výše uvedené doklady je třeba předložit v originále nebo v úředně ověřené kopii.

K podání žádosti o dlouhodobý pobyt je nutná osobní přítomnost žadatele. Získání termínu k podání na zastupitelském úřadu je relativně jednoduchá záležitost. Vědci mají své pořadí, v rámci kterého, jakmile projeví zájem o podání žádosti o dlouhodobé vízum za účelem vědeckého výzkumu, toto podání je umožněno zpravidla do 2 týdnů.

Lhůta pro vyřízení žádosti o povolení dlouhodobého pobytu za účelem vědeckého výzkumu činí 60 dnů od podání žádosti o vydání povolení.

Při podání žádosti o dlouhodobý pobyt za účelem vědeckého výzkumu je nutné uhradit správní poplatek.

Po kladném vyřízení žádosti, která byla podána na zastupitelském úřadě, je cizinec před vyznačením tzv. vstupního víza - víza k pobytu nad 90 dnů za účelem převzetí povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu povinen předložit doklad o cestovním zdravotním pojištění, a to ode dne vstupu na území České republiky do doby, než se na něj bude vztahovat veřejné zdravotní pojištění. Současně je nutné na požádání předložit doklad o zaplacení pojistného uvedeného na dokladu o cestovním zdravotním pojištění.

Povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu Ministerstvo vnitra vydává s dobou platnosti až 2 roky s možností opětovného prodloužení.

Po dobu platnosti povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu se držitel tohoto povolení pro účely úhrady poskytování zdravotní péče považuje za cizince s povoleným trvalým pobytem, tedy je účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění.

Novela zákona o pobytu cizinců s účinností k 31. červenci 2019 zavedla mimo jiné i příznivější pobytový režim pro cizince, kteří do ČR přijeli kvůli vědeckému výzkumu. Vědečtí pracovníci mají nově možnost po dokončení vědeckého výzkumu pobývat na území ČR až 9 měsíců za účelem hledání zaměstnání nebo zahájení podnikatelské činnosti. Žádost o povolení k dlouhodobému pobytu je dále v takovémto případě možné podat na území ČR a cizinci tak nejsou nuceni pro účely podání žádosti vycestovat do země původu. Novela přinesla zvýhodnění také pro rodinné příslušníky cizinců, kteří podali žádost o vydání povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu, a to tím, že rodinní příslušníci těchto cizinců mají možnost požádat o povolení k dlouhodobému pobytu za účelem sloučení rodiny, a to bez podmínky předchozího pobytu na území ČR.

Více informací týkajících se povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu naleznete na stránkách Ministerstva vnitra.


Zaměstnanecká karta, modrá karta, karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance (povolení k dlouhodobému pobytu za účelem zaměstnání)

Vědečtí a výzkumní pracovníci, kteří mají zájem pracovat a podílet se na výzkumných projektech podporujících rozvoj technologií v ČR, mají možnost požádat o zaměstnaneckou nebo modrou kartu nebo kartu vnitropodnikově převedeného zaměstnance, což jsou typy povolení k dlouhodobému pobytu opravňující cizince ze třetích států jak k pobytu na území ČR, tak k zaměstnání.

Zaměstnanecká a modrá karta jsou určeny pro ty cizince, kteří budou na území ČR uzavírat běžný pracovněprávní vztah a žádat o pobyt na základě uzavřené pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti, nikoli na základě dohody o hostování. Tento postup se týká jak vědeckých a výzkumných pracovníků v průmyslových a výrobních podnicích, tak také vědeckých a výzkumných pracovníků ve vědeckých institucích (vysoké školy, výzkumná centra). Ti, kteří budou v ČR vykonávat soustavnou vědeckou činnost jako vědečtí, výzkumní nebo vývojoví pracovníci ve veřejné výzkumné instituci nebo jiné výzkumné organizaci podle zákona č. 341/2005, mají volný přístup na trh práce; v tomto případě budou žádat o zaměstnaneckou kartu.

Pro získání zaměstnanecké nebo modré karty musí zahraniční pracovníci ze třetích států osobně podat žádost na příslušném zastupitelském úřadu ČR. Lhůta pro vyřízení žádosti o zaměstnaneckou kartu činí 60 dnů od podání žádosti. V odůvodněných individuálních případech může však lhůta činit až 90 dnů. Lhůta pro vyřízení žádosti o modrou kartu činí 90 dnů od podání žádosti.

Zaměstnaneckou i modrou kartu Ministerstvo vnitra vydává s dobou platnosti až 2 roky s možností opětovného prodloužení.

Držitel zaměstnanecké nebo modré karty zaměstnaný v ČR je účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění.

Karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance je druh povolení k dlouhodobému pobytu na území ČR, kdy účelem pobytu cizince (delšího než 3 měsíce) je výkon práce na pracovní pozici manažera, specialisty nebo zaměstnaného stážisty, na kterou byl cizinec převeden v rámci nadnárodního koncernu.

Karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance se vydává na dobu převedení na území členských států EU, avšak maximálně na 3 roky pro manažera a specialistu a 1 rok pro zaměstnaného stážistu. Platnost karty lze opakovaně prodloužit.

Lhůta pro rozhodnutí o žádosti o kartu vnitropodnikově převedeného zaměstnance je 90 dnů.

Více informací o těchto typech pobytů naleznete na webu Ministerstvo vnitra.

S cílem zefektivnit, usnadnit a urychlit proces vyřizování a získávání výše uvedených pobytových oprávnění v ČR nabízí státní správa možnosti, díky nimž mohou vědečtí a výzkumní pracovníci získat tato pobytová oprávnění v přednostním režimu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu s cílem podpořit přístup kvalifikovaných zahraničních pracovníků na český trh práce od roku 2012 postupně realizovalo ve spolupráci s resorty vnitra, zahraničních věcí a práce a sociálních věcí a sociálními partnery několik projektů ekonomické migrace usnadňujících podávání žádostí o příslušná pobytová oprávnění v ČR. V návaznosti na novelu zákona o pobytu cizinců byly všechny původní projekty ekonomické migrace s účinností od 1. září 2019 nahrazeny novými vládními programy. Pro vědecké a výzkumné pracovníky je určen zejména PROGRAM KLÍČOVÝ A VĚDECKÝ PERSONÁL.

Program klíčový a vědecký personál vznikl transformací některých stávajících projektů ekonomické migrace – zejména projektů Fast-Track a Welcome Package pro investory, které byly určeny pro zahraniční investory a start-upy a jejich vysoce kvalifikovaný personál. V souladu s novou Inovační strategií ČR a s Národní strategií umělé inteligence v ČR se Ministerstvo průmyslu a obchodu snažilo při tvorbě tohoto nového vládního programu o jeho úpravu ve smyslu zmírnění kritérií pro zařazení a rozšíření okruhu subjektů, pro které je určen. V návaznosti na to byly do Programu zařazeny nové kategorie účastníků - výzkumná organizace (organizace zapsaná v Seznamu výzkumných organizací vedeným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy), a technologická společnost (společnost, která má uzavřenou smlouvu o spolupráci v oblasti vědy a výzkumu s výzkumnou organizací zapsanou ve výše uvedeném seznamu výzkumných organizací). Kromě výše uvedených kategorií účastníků se Program dále na straně zaměstnavatelů vztahuje na zahraniční a české investory, nově založené obchodní společnosti a start-upy. Na straně zaměstnanců je Program určen pro vnitropodnikově převedené specialisty, manažery, pracovníky v pozici statutární orgánů a nově najaté zaměstnance, kteří dle platného znění aktualizované Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO vykonávají činnosti v hlavních třídách 1 – 3 (tj. řídící pracovníci, specialisté a techničtí a odborní pracovníci).

Program klíčový a vědecký personál přináší ze všech vládních programů nejvíce výhod. Jeho účastníci mají možnost nahradit některé povinné náležitosti žádosti o některá pobytová oprávnění (pracovní smlouvu, doklad o kvalifikaci, vysílací dopis a doklad o zajištěném ubytování v ČR) písemným potvrzením vydaným jejich budoucím zaměstnavatelem. Spolu s těmito pracovníky mohou být relokováni i jejich rodinní příslušníci. Žádosti o pobytová oprávnění jsou v rámci Programu klíčový a vědecký personál vyřizovány do 30 dnů od jejich podání na příslušném zastupitelském úřadu (přičemž standardní lhůta pro vyřízení žádosti o zaměstnaneckou nebo modrou kartu či kartu vnitropodnikově převedeného zaměstnance je 60 až 90 dnů).

V případě, že by zaměstnavatel nebo jeho budoucí vysoce kvalifikovaní zahraniční pracovníci nesplňovali kritéria pro zařazení do Programu klíčový a vědecký personál, mohou využít také Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec. Tento program je určen zaměstnavatelům působícím alespoň 2 roky v ČR, s vypořádanými závazky vůči státu (platba zdravotního a sociálního pojištění, daně), kteří zaměstnali či zaměstnávají alespoň 3 osoby v období 2 let před podáním žádosti, a kteří mají zájem o zahraniční pracovníky vykonávající činnosti v hlavních třídách 1 – 3 platného znění aktualizované Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO. Lhůta pro vyřízení žádosti o modrou nebo zaměstnaneckou kartu je sice v rámci tohoto programu ve srovnání s Programem klíčový a vědecký personál delší, avšak výhody v procesu vyřizování žádosti jako možnost podání žádosti o pobytové oprávnění společně s rodinnými příslušníky a zjednodušení administrativy jsou také garantovány.

Pro více informací o Programu Klíčový a vědecký personál či ostatních vládních programech navštivte webové stránky Ministerstva průmyslu a obchodu.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/moznosti-pobytu-vedeckych-a-vyzkumnych-pracovniku-v-c...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.