Úvodní stránka

Publikováno:
20.10.2023
Autor:
51320

Dne 19. října 2023 se v budově Okresní správy sociálního zabezpečení ve Zlíně konal další seminář k aktuální situaci v oblasti zaměstnávání cizinců v ČR. Seminář pořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem práce a sociálních věcí a krajskou pobočkou Úřadu práce ve Zlíně. Cílem semináře bylo poskytnout užitečné informace o aktuální situaci v oblasti ekonomické migrace.


V rámci série osvětových seminářů z oblasti ekonomické migrace proběhl 19. října 2023 ve Zlíně další seminář k aktuální situaci v oblasti zaměstnávání cizinců v ČR. Účastníky akce přivítal zástupce vrchního ředitele sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Ministerstva průmyslu a obchodu Lukáš Prokeš. Ve svém příspěvku zaměřeném zejména na fungování vládních programů ekonomické migrace představil nový program určený pro vysoce kvalifikované a špičkové pracovníky z oblasti IT – tzv. digitální nomády. Účastníky dále seznámil s návrhem opatření na další posílení ekonomické migrace a informoval o také o probíhajících jednáních a již schválených změnách týkajících se především navýšení kvót pro ekonomickou migraci.

Ředitelka oboru integrace na trh práce z Ministerstva práce a sociálních věcí poskytla aktuální informace ohledně situace na českém trhu práce i v kontextu pokračujícího konfliktu na Ukrajině.  Soustředila se na pracovněprávní záležitosti. Přiblížila změny v sociální oblasti v rámci souboru zákonů Lex Ukrajina a další legislativní změny s dopadem do zahraniční zaměstnanosti. Problematické aspekty zaměstnávání cizinců z pohledu kontrolní činnosti byly tématem příspěvku zástupkyně Státního úřadu inspekce práce.

Odpolední blok odstartovala prezentace Ministerstva vnitra, která se věnovala aktuální situaci v oblasti dlouhodobé pracovní migrace a praktickým otázkám spojeným se zaměstnáváním cizinců. Detailněji byla probrána problematika dočasné ochrany. Byly představeny i nejdůležitější změny zákona o pobytu cizinců účinné k 1. červenci 2023 a zároveň byl nastíněn legislativní výhled do budoucna. Zástupci Vízového odboru Ministerstva zahraničních věcí účastníkům přiblížili fungování zastupitelských úřadů v zahraničí a problematiku příjmu žádostí a vydávání víz v rámci ekonomické migrace. Poskytli informace k aktuální situaci na zastupitelských úřadech na Ukrajině a k lhůtám v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec. Upozornili také na nejčastější chyby při podávání žádosti.

Dle reakcí publika a množství diskutovaných otázek lze říci, že seminář splnil svůj účel. V následující době bude obdobný seminář probíhat v Ústí nad Labem (14. listopadu 2023) a Olomouci (7. prosince 2023). Více informací k plánovaným akcím najdete zde.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/seminar-k-aktualni-situaci-v-oblasti-zamestnavani-ciz...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.