Úvodní stránka

Publikováno:
1.12.2021, (archivovaná zpráva)
Autor:
51320

Koordinační orgán pro řízení ochrany státních hranic a migraci schválil další úpravy v programech ekonomické migrace s účinností k 1. prosinci 2021.


Cílem úprav bylo tentokrát sjednocení a zpřesnění některých podmínek pro účast v programech. Uvedené úpravy se týkají následujících ustanovení:

Program klíčový a vědecký personál - vyslání

• Do Programu klíčový a vědecký personál je nově výslovně možno zařazovat vyslané zahraniční pracovníky pouze v případech, kdy bude zahraniční vysílající subjekt s přijímajícím subjektem v ČR kapitálově propojen nebo bude přijímající subjekt v ČR jeho organizační složkou.

Pro vysílání cizinců mezi subjekty takto nepropojenými nadále slouží Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec.

V praxi to znamená, že zaměstnavatel při podání žádosti do Programu klíčový a vědecký personál doloží potvrzení o tom, že zahraniční vysílající subjekt je s příjímacím subjektem na území ČR kapitálově propojen nebo že se jedná o jeho organizační složku. Zároveň připomínáme, že v případě Programu vysoce kvalifikovaný zaměstnanec musí být zaměstnanec v zahraničí před vysláním zaměstnán alespoň 6 měsíců. Splnění této podmínky je rovněž nutné doložit potvrzením zaměstnavatele.

Program klíčový a vědecký personál a Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec – rodinní příslušníci

Nejbližší rodinní příslušníci zahraničních pracovníků budou moci být zařazováni do Programu klíčový a vědecký personál a Programu vysoce kvalifikovaný zaměstnanec, jen pokud budou podávat žádosti o pobytová oprávnění společně s nimi. Dodatečné samostatné zařazování rodinných příslušníků do programů již není možné.

Pro připomenutí uvádíme, že do kategorie „rodinný příslušník“ i nadále patří: manžel/ka vysoce kvalifikovaného uchazeče (manažera, specialisty či statutárního orgánu) nebo nezletilé nebo zletilé nezaopatřené dítě tohoto cizince nebo jeho manžela/ky.

Rovněž i nadále platí, že rodinný příslušník žadatele o zaměstnaneckou kartu nebo dlouhodobé vízum za účelem podnikání bude žádat o vízum nad 90 dnů za účelem rodinným. Rodinný příslušník žadatele o modrou kartu nebo o kartu vnitropodnikově převedeného zaměstnance může žádat o povolení k dlouhodobému pobytu za účelem společného soužití rodiny s držitelem modré karty. Rodinným příslušníkům není umožněno nahradit některou z náležitostí žádosti potvrzením zaměstnavatele, a to ani v případě, že budou žádat společně s účastníkem Programu. Rodinní příslušníci musí doložit všechny náležitosti k žádosti o vízum nad 90 dnů za účelem rodinným nebo k žádosti o povolení k dlouhodobému pobytu za účelem společného soužití rodiny s držitelem modré karty.

Program klíčový a vědecký personál a Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec - pokuty

• Překážkou pro zařazení zaměstnavatele bude ve všech programech shodně to, že mu byla uložena pravomocná pokuta za zastřené zprostředkování zaměstnání v jakékoli výši. Tato podmínka dosud platila jen v Programu kvalifikovaný zaměstnanec.

Všechny programy ekonomické migrace – překážky pro zařazení zaměstnavatele do programu

• Do všech programů bylo explicitně doplněno ustanovení, že překážky pro zařazení zaměstnavatele do programu se vztahují také na posuzování žádosti zaměstnavatele o pozdější zařazení jeho dalšího zahraničního pracovníka nebo pracovníků do programu.

Jako pomocný nástroj pro lepší orientaci v jednotlivých bodech programů slouží příručka „Postupy programy krok za krokem“, kde jsou detailně vysvětleny jednotlivé kroky od zařazení volného pracovního místa do centrální evidence až po příchod zahraničního zaměstnance do ČR. Najdete tam také upozornění na některé problematické situace. V průběhu migračního procesu se setkáte s různými typy formulářů. Příručka proto slouží také jako základní návod, jak postupovat nebo vyplnit některé důležité formuláře a jakých chyb se vyvarovat.

Bližší informace k programům ekonomické migrace spolu se všemi potřebnými dokumenty, jako je formulář žádosti nebo formuláře čestných prohlášení, naleznete jako přílohy u jednotlivých programů.

Vaše dotazy k problematice ekonomické migrace rádi zodpovíme na emailové adrese migraceinfo@mpo.cz



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/ekonomicka-migrace/upozorneni-dalsi-zmeny-v-programech-ekonomicke-migrac...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V