Úvodní stránka

Publikováno:
6.2.2013
Autor:
51700

Informace k "Elektronické platbě správních poplatků".


Logo IOP

Novinkou spojenou se zavedením Elektronické licenční správy — ELIS je rozšíření možnosti bezhotovostní úhrady správních poplatků v rámci správních řízení vedených Licenční správou za kladné vyřízení žádostí, tj. za vydání povolení nebo licence.

Proces úhrady správních poplatků:

  • Dospěje—li správní řízení do stádia, kdy je možné žádosti vyhovět a povolení nebo licenci vydat (tzn. jsou splněny veškeré zákonem stanovené předpoklady), systém ELIS vygeneruje "Výzvu k úhradě správního poplatku", která je odeslána žadateli do datové schránky (pokud je žadatel fyzická podnikající osoba, která nevlastní datovou schránku, je výzva odeslána doporučeným dopisem).
  • "Výzva k úhradě správního poplatky" obsahuje informaci, že žadateli vzniká povinnost úhrady správního poplatku spolu s možností jeho úhrady — prostřednictvím kolků, poštovní poukázkou nebo bankovním převodem.
  • Pro bezhotovostní platbu je vygenerován jedinečný konstantní symbol uvedený ve "Výzvě k úhradě správního poplatku", pomocí kterého dojde po připsání platby na účet MPO v systému ELIS ke spárování se žádostí.
  • Systém ELIS upozorní na úhradu správního poplatku a Licenční správa vydá rozhodnutí o udělení požadovaného povolení nebo licenci.

S ohledem na skutečnost, že v souladu se zákonem č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podléhá zpoplatnění až samotný úkon vydání povolení nebo licence, jsou údaje pro bezhotovostní platbu sdělovány žadateli až ve stádiu správního řízení před vydáním povolení nebo licence. Současně se tímto eliminuje možnost bezdůvodných plateb v případech, kdy žádosti není vyhověno a nevzniká tedy povinnost úhrady správního poplatku, a s tím spojená nutnost vracení takovýchto úhrad.

 

Hlavním účelem rozšíření bezhotovostních úhrad je snaha o odstranění administrativní zátěže na straně žadatele spojené s nakládáním s kolky jako s ceninami pro úhradu správního poplatku (nutnost jejich evidence na straně žadatele i Licenční správy, možnost jejich ztráty, administrativa spojená s jejich vracením apod.).

 

Rozšířením možnosti bezhotovostní úhrady správních poplatků dochází k urychlení a usnadnění procesů s tím spojených, může však z počátku pro žadatele přinést určité nesnáze spojené s přechodem na tento nový systém úhrad. Pro tyto případy je Licenční správa plně k dispozici pro řešení případných nedostatků a zodpovězení dotazům, které lze zasílat na adresu: elis@mpo.cz

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/licencni-sprava/elektronicka-licencni-sprava/elektronicka-platba-spravni...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.