Úvodní stránka

Publikováno:
5.12.2014
Autor:
52530

Úvodní informace.


Zahraniční obchod s vojenským materiálem patří v České republice do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu. Oddělení vojenského materiálu vede správní řízení související s oblastí zahraničního obchodu s vojenským materiálem, tedy správní řízení při vstupu do podnikání, povolování realizace obchodních případů a sankce za porušení zákona. V souladu s legislativou a s cílem zajistit co nejefektivnější výkon kontroly zahraničního obchodu s vojenským materiálem MPO úzce spolupracuje a koordinuje svou činnost se všemi dotčenými složkami státní správy (tj. Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem vnitra, Ministerstvem obrany a zpravodajskými službami).

Kontrola zahraničního obchodu s vojenským materiálem je v České republice dvoustupňová:

  1. podnikatelský subjekt je oprávněn nabízet své výrobky a služby, vstupovat v jednání se zahraničními partnery atd. teprve poté, co obdrží příslušné povolení k obchodu s vojenským materiálem,
  2. pro realizaci konkrétních obchodních případů je dále nutné požádat o licenci.

 

V souvislosti s implementací směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2009/43/ES ze dne 6. května 2009 dochází od 30. 6. 2012 v zahraničním obchodu s vojenským materiálem ke změnám.

Bližší informace k jednotlivým změnám lze nalézt v jednotlivých podsekcích Zahraničního obchodu s vojenským materiálem a v příslušných právních předpisech. Dále jsou v podsekcích uveřejněny zákon č. 38/1994 Sb., vyhláška č. 210/2012 Sb. a vyhláška č. 153/2021 Sb., kterou se mění vyhláška č. 210/2012 Sb., Směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2009/43/ES aj. Platné eFormuláře žádostí jsou uvedeny v sekci Elektronické formuláře.

Dovoz vojenského materiálu z členského státu EU

Mezi nejpodstatnější změny v této oblasti obchodu patří to, že odpadá povinnost dovozce žádat pro dovoz vojenského materiálu z území členského státu EU o udělení licence. Jedinou povinností dovozce je, aby byl držitelem platného povolení k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem uděleného dle zákona č. 38/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a aby poskytnul dovozci součinnost nutnou pro vydání vývozního povolení (licence) v zemi vývozu.

 

Další novinkou zavedenou pro dovozce, kteří jsou současně výrobci vojenského materiálu, a kteří pro tyto výrobky používají komponenty dovážené z členského státu EU, je možnost nechat se certifikovat k přijímání komponentů z členských států EU. Proces certifikace a podmínky pro její držení je pro dovozce značně náročný jak po administrativní stránce, tak po stránce dodržování bezpečnostních standardů, neboť dovozce na sebe přebírá většinu zodpovědnosti za vývozce, ale dává možnost, aby dodavatel komponentů z jiného členského státu (vývozce) vyvážel zboží na základě zjednodušené, tzv. obecné licence. Úprava certifikace vychází plně ze Směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2009/43/ES a její hlavní výhodou je, že usnadňuje vývozci v jiném členském státu dodání zboží dovozci, ovšem při zvýšených nárocích na certifikovanou osobu. Podmínky a bližší informace k certifikaci lze nalézt v sekci Certifikace a v zákoně č. 38/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Vývoz vojenského materiálu z členského státu EU

Vývozu vojenského materiálu do jiné členské země EU je nově možný na základě jednoho z níže uvedených typů vývozních licencí (pro vývoz mimo členské země EU platí i nadále stejné typy vývozních licencí):

 

1.            Obecná licence

Jedná se o zjednodušený typ licence, která vzniká na základě registrace u Ministerstva průmyslu a obchodu — Licenční správy. Na základě tohoto typu lze vyvážet vojenský materiál na území jiného členského státu EU jestliže:

    1. příjemce je součástí ozbrojených sil členského státu nebo je veřejným zadavatelem, který provádí nákupy výlučně pro ozbrojené síly členského státu,
    2. příjemcem je právnická nebo fyzická osoba certifikovaná podle příslušného právního předpisu členského státu (země vývozu)
    3. je vývoz uskutečněn pro účely předvádění vzorků zboží, hodnocení nebo výstav
    4. je vývoz uskutečněn pro účely údržby nebo opravy vojenského materiálu

Mezi další povinnosti vývozce patří zejména nutnost vypracovat průvodní papíry pro každý vývoz, které budou jeho součástí a povinnost uchovávat zákonem stanovené doklady k vývozům a s tím spojená informační povinnost vůči Ministerstvu průmyslu a obchodu — Licenční správě.

Podmínky registrace k obecné licenci a podmínky spojené s jejím užíváním stanoví zákon č. 38/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Vzor žádosti o registraci lze nalézt v sekci Udělování licence k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem.

2.            Souhrnná licence

Jedná se o druhý typ vývozní licence v rámci členských států EU, na základě které lze vyvážet vojenský materiál více příjemcům v jednom nebo více členských státech.

3.            Individuální licence

Prostřednictvím tohoto typu licence je oprávněn vývozce provádět vývoz vojenského materiálu k jednomu určitému příjemci v jiném členském státě EU.

 

Povolení k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem

V oblasti vydávání povolení k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem dochází k zásadní změně, neboť tato povolení jsou nově v rámci správních řízení zahájených od 30. 6. 2012 udělována bez omezení doby platnosti, přičemž je však i nadále ponechána správnímu úřadu možnost v zákonem stanovených případech povolení jeho držiteli zrušit.

Čerpání licencí k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem

S účinností od 30. 6. 2012 správní úřad v případě, že je to z důvodů zahraničně politických zájmů České republiky nebo ochrany veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany obyvatelstva nezbytné, může čerpání licence na dobu nezbytně nutnou pozastavit. Tato možnost platí pro všechny typy licencí udělovaných pro zahraniční obchod s vojenským materiálem v rámci EU i mimo ni.

 

Seznam vojenského materiálu

V souladu s § 5 odst. 3 zákona č. 38/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů, je seznam vojenského materiálu stanoven prováděcím předpisem. S účinností od 22. 9. 2021 je tento seznam stanoven ve vyhlášce č. 153/2021 Sb., kterou se mění vyhláška č. 210/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem.

 

Formuláře všech typů žádostí platných od 30. 6. 2012 na základě úplné účinnosti novely zákona č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem a o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, ke dni 30. 6. 2012 a zároveň účinnosti vyhlášky č. 210/2012 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s vojenským materiálem a o doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, v souvislosti s implementací Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/43/ES ze dne 6. května 2009 o zjednodušení podmínek transferů produktů pro obranné účely uvnitř Společenství)

 

  1. žádost o vydání povolení k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem právnickou osobou (§ 9 zákona č. 38/1994 Sb.)
  2. žádost o vydání povolení k provádění zahraničního obchodu s vojenským materiálem fyzickou osobou (§ 9 zákona č. 38/1994 Sb.)
  3. žádost o udělení licence právnické osobě pro vývoz a dovoz vojenského materiálu mimo území Evropské unie (§ 2, odst. 1 písm. a) — c), odst. 2, písm. a) a příloha č. 5 vyhlášky č. 210/2012 Sb.)
  4. žádost o udělení licence k nákupu vojenského materiálu a jeho následného prodeje do jiného než členského státu EU (§ 2, odst. 2 písm. b a příloha č. 6 vyhlášky č. 210/2012 Sb.)
  5. žádost o registraci podle § 2 odst. 1 písm. a) a § 22b zákona č. 38/1994 Sb. k transferu vojenského materiálu na základě obecné licence
  6. žádost o udělení licence podle § 2 odst. 1 písm. a) a § 22c zákona č. 38/1994 Sb. — souhrnná licence k transferu v rámci EU
  7. žádost o udělení licence podle § 2 odst. 1 písm. a) a § 22d zákona č. 38/1994 Sb. — individuální licence k transferu v rámci EU
  8. žádost o vydání certifikátu podle § 22g zákona č. 38/1994 Sb. (§ 7 a příloha č. 8 vyhlášky č. 210/2012 Sb.)
  9. žádost o vydání licenčního potvrzení podle § 12a zákona č. 38/1994 Sb. — nákup/dovoz vojenského materiálu prováděný MO ČR nebo MV ČR

 

Základní informace a postupy jsou uvedeny v novele uvedeného zákona a jeho prováděcí vyhlášce.


 

Žádosti o povolení a o udělení licence vyřizuje Licenční správa MPO, oddělení vojenského materiálu, Washingtonova 13, Praha 1.

 

Adresa pro osobní podání žádosti o udělení licence a konzultace:

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Licenční správa

Washingtonova 13

PRAHA 1

 

Adresa pro písemné podání žádosti o udělení licence:

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Licenční správa

Na Františku 32

110 15 PRAHA 1


Kontakt:

Ing. Roman Samiec, vedoucí oddělení vojenského materiálu

tel.: 224 855 676, e—mail: samiec@mpo.cz

 

 

 

 

 

 

 

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/licencni-sprava/zahranicni-obchod-s-vojenskym-materialem/zakladni-inform...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.