Úvodní stránka

Publikováno:
19.6.2023
Autor:
Odbor mimoevropských zemí

Dne 13. června se na Ministerstvu průmyslu a obchodu konalo Czech-Libyan Business Forum, na kterém se setkali zástupci MPO, Svazu průmyslu a dopravy České republiky a Svazu obchodních komor Libye. Tématem byly příležitosti v sektorech hospodářství jako je těžební, ocelářský a zdravotnický průmysl.


Fórum za MPO vedl Petr Kulovaný, zástupce ředitele odboru mimoevropských zemí a vystoupil na něm František Chaloupecký, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Lybijskou delegaci vedl Mohamed Raied, předseda představenstva Svazu obchodních komor Libye.

Fórum bylo součástí programu incomingové mise zástupců Svazu obchodních komor Libye (General Union of Chambers of Commerce), Tripolské obchodní komory, státních podniků National Oil Corporation, Sirte Oil Company, Libyan Iron and Steel Company a soukromých společností  Master Oil and Gas Services, Almajal Alalmy for Oil and Gas Services, New Energy LLC, Eagles Co. Import of Medicines and medical supplies, Almustaqbl Alhdyth Co. Vedení Svazu obchodních komor Libye a zástupci klíčových státních i soukromých firem ze zmíněných sektorů představily současné příležitosti, podmínky i výzvy pro posílení obchodní výměny mezi Libyí a ČR.

LIBYE: Relativní bezpečnostní stabilita v zemi od podepsání dohody o příměří v roce 2020 a ustavení vlády národní jednoty (GNU) v roce 2021 navrátila dynamiku do rozvoje ekonomické aktivity a zahraničního obchodu Libye. Ropný a plynový průmysl, který je pilířem libyjské ekonomiky, představuje příležitosti pro české firmy v rámci libyjské strategie na obnovu a rozšíření těžební a zpracovatelské kapacity uhlovodíků. Po častých výkyvech a blokádách vykazuje těžba ropy od srpna 2022 stabilních 1,2 mil. b/d, a Národní ropná korporace cílí její navýšení na 1,3 mil. b/d do konce roku 2023, a na 2 mil. b/d do pěti let. Vláda pro tyto účely alokovala mimořádné investice ve výši 7 mld. USD. V rámci snah diverzifikovat libyjský export, usiluje státní podnik Libyan Iron and Steel Company (LISCO) o rozšíření a modernizaci produkce ocelových výrobků. V oblasti zdravotnictví je to další rozvoj více než 750 soukromých klinik s ambulantní a lůžkovou péčí, který představuje v Libyi zásadní potenciál pro české výrobce zdravotní techniky, vzhledem k vysoké poptávce ze strany Libyjců.

V přílohách naleznete prezentaci Libyan Iron and Steel Company.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/afrika-a-blizky-vychod/czech-libyan-bus...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.