Úvodní stránka

Publikováno:
22.11.2022
Autor:
Odbor mimoevropských zemí

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela během návštěvy Alžírska jednal s alžírským premiérem a čtyřmi ministry o prohloubení hospodářské spolupráce a konkrétních partnerství v oblasti energetiky a těžby a podpoře vzájemného obchodu. Cílem jeho cesty byla také propagace české zkušenosti z technických oborů a technologických řešení. Alžírská rychle rostoucí ekonomika je třetí největší v Africe a země je významným exportérem energetických surovin do EU, přičemž zároveň poptává množství technologií a průmyslových produktů a služeb.


„Jedním z hlavních cílů mé návštěvy v Alžírsku bylo posílení spolupráce v oblasti energetiky a nerostných surovin, které povede k povýšení vzájemných vztahů až k úrovni strategického partnerství a zároveň, jak doufám, dojde k rozšíření spolupráce nad rámec energetiky do oblastí posílení obchodu, investic, inovací, technologií a mnoha dalších,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: Alžírsko vnímám jako jednu z hospodářsky a průmyslově nejvyspělejších zemí ve Středomoří a v Africe, která je právem považována za tradičního obchodního partnera České republiky a která nabízí pro české společnosti mnoho příležitostí. 

S alžírským ministrem energetiky a dolů Arkabem ministr Síkela podepsal Deklaraci o spolupráci zaměřenou na oblast energetiky a těžby – zejména plynu. Dále se sešel s ministrem průmyslu Zeghdarem, se kterým zahájil podnikatelské fórum za účasti více než stovky zástupců českých i alžírských firem. S mininistrem obchodu a podpory exportu Rezigem se shodl na roli Alžírska coby významného a perspektivního obchodního partnera České republiky ve Středomoří a vstupní brány do Afriky a arabských zemí. Ministr Síkela jednal také s ministrem pro znalostní ekonomiku, start-upy a mikropodniky Oualidem o výměně zkušeností a sdílení českého know-how v oblasti znalostní ekonomiky.  Součástí cesty bylo i jednání s předsedou alžírské vlády Benabderrahmanem, soustředěné na posílení vzájemných obchodních a energetických vztahů.  

Česká republika má zájem o spolupráci s nejvýznamnějšími společnostmi, včetně partnerů v oblasti těžby a zpracování ropy a plynu. Ministra Síkelu na jeho cestě doprovázela podnikatelská mise, vedená viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Františkem Chaloupeckým.

Ministři se shodli na prohloubení hospodářských vztahů a jejich zintenzivnění na všech úrovních – v praktické formě navazující na Dohodu o hospodářské a průmyslové spolupráci mezi vládou České republiky a vládou Alžírské demokratické a lidové republiky, a to na úrovni rezortní, firemní, expertní i technické.

Alžírsko platí za světovou energetickou velmoc. Na světovém trhu je čtvrtým největším vývozcem zemního plynu a je jedním z hlavních dodavatelů plynu do Evropy.  Těžba, zpracování a vývoz nerostných surovin, které jsou kontrolované státem prostřednictvím státních podniků, tvoří páteř alžírského hospodářství.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/afrika-a-blizky-vychod/energetika-i-ner...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.