Úvodní stránka

Publikováno:
23.3.2018
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II 51600

V rámci zvyšování povědomí o perspektivních mimoevropských trzích Ministerstvo průmyslu a obchodu uspořádalo dne 22. března 2018 exportní seminář zaměřený na podnikatelské prostředí a ekonomické příležitosti v současném Jordánsku.


Jordánsko - vlajka Seminář, který vzal pod osobní záštitu náměstek ministra, pan Vladimír Bärtl, doprovázela vysoká účast českých firem a institucí. Tato akce byla organizována společně se Svazem průmyslu a dopravy ČR a aktivně podpořena ze strany Zastupitelského úřadu ČR v Ammánu a Zastupitelského úřadu Jordánska ve Vídni. Mezi vystupujícími byl např. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, pan Stanislav Kázecký, velvyslanec Jordánska akreditovaný pro ČR, pan Hussam Abdullah Hasan Al Husseini, velvyslanec ČR v Jordánsku, pan Petr Hladík, či obchodní ředitel společnosti Transcon Electronic Systems a předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory, pan Ilja Mazánek.

Jordánsko je pro ČR zajímavým mimoevropským obchodním partnerem s vysokým hospodářským potenciálem do budoucna. V posledních třech letech ČR a Jordánsko zaznamenaly dynamický vývoj ve vzájemných politických vztazích, které doprovázel raketový vzestup obchodní výměny. Např. obrat zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi vzrostl v roce 2016 o více než 62,8 % a dosáhl úrovně 1,42 miliardy CZK (58 milionů USD). I tento rok byla zaznamenána další expanze ekonomických vztahů. Velice výrazným impulzem pro posílení česko-jordánských bilaterálních hospodářských styků bylo podepsání mezivládní Dohody o hospodářské spolupráci v dubnu 2017. To umožnilo založení Společné česko-jordánské komise, která bude aktivně koordinovat konkrétní projekty na rozvoj vzájemné ekonomické relace. 1. zasedání této komise, do něhož se intenzivně zapojí také zástupci podnikatelské sféry, je plánováno na polovinu roku 2018.

Během semináře vystupující poukázali na jednotlivé aspekty česko-jordánské spolupráce. Náměstek ministra Bärtl konkrétně vyzdvihl schopnost Jordánska úspěšně využít svůj „obrovský lidský potenciál a strategickou polohu k vybudování stabilní země, která je mnoha mezinárodními investory vnímána jako brána na Blízký východ”. Velvyslanec Husseini charakterizoval Jordánsko jako výjimečného obchodního partnera, který má přístup nejenom na všechny trhy v regionu Blízkého východu, ale i do mnoha zemí v Asii a v severní Americe. Viceprezident Kázecký se zaměřil zejména na perspektivní obory, jakými jsou např. energetika, obnovitelné zdroje, vodohospodářství, dopravní infrastruktura, zdravotnictví či turistika, které spolupráce s Jordánskem nabízí pro české firmy. Velvyslanec P. Hladík vysvětlil specifika nadstandartních česko-jordánských bilaterálních vztahů s poukazem mj. na významnou roli humanitární pomoci, jež je poskytována ze strany ČR mnoha válečným uprchlíkům na území Jordánska v rámci programu MEDEVAC. Kulturní a náboženské aspekty Jordánska stejně jako místní zvyklosti v businessu přiblížil ředitel I. Mazánek.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/afrika-a-blizky-vychod/exportni-seminar...


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.