Úvodní stránka

Publikováno:
26.4.2019
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II

Dne 24. 4. 2019 se v rámci návštěvy ghanského náměstka pro železniční rozvoj dálnic Andy Appiah Kubi a jeho delegace v České republice uskutečnilo v prostorách Petschkova paláce budovy Ministerstva průmyslu a obchodu jejich přijetí náměstkem Vladimírem Bärtlem zaměřené na dopravní infrastrukturu Ghany.  


Nejdůležitějšími body programu tohoto přijetí bylo posílení ekonomických a obchodní vazeb soukromého sektoru České republiky s Ghanou v možnosti realizování dodání tramvajového systému do Kumasi (hlavní město ghanské oblasti Ašantska) a hlavního města Ghany, Accry.

Ve dnech 23. – 27. 4. 2019 navštívil Prahu náměstek ministra pro železniční rozvoj Ghany Andy Appiah Kubi. Součástí delegace byly rovněž zástupci zodpovědní za město Akkra a Kumasi (hlavní město ghanské oblasti Ašantska). Samotný příjezd náměstka Kubi do České republiky je důsledkem nedávné návštěvy představitelů českých firem Novako EU a Knights a.s. v Ghaně, jež projevili zájem o možnost realizace dodání tramvajového systému právě do Kumasi a Accry. Bilaterálního setkání náměstka Vladimíra Bärtla s ghanskou delegací náměstka ministra Andy Appiah Kubi se za českou stranou účastnila i velvyslankyně České republiky v Akkře Margitta Fuchsová a obchodní rada Tomáš Zázvorka. V rámci setkání s ghanským náměstkem Vladimír Bärtl mimo jiné uvedl: „Ghana patří mezi pět nejdůležitějších obchodních partnerů České republiky v subsaharské Africe, s níž má Česká republika bohatou historii politických a ekonomických vazeb a význam obchodního partnerství České republiky s Ghanskou republikou je zcela zásadní. České společnosti mohou nabídnout v oblasti infrastruktury Ghaně vysoce kvalitní výrobky, technologie i know-how.“ Na náměstka Vladimíra Bärtla navázal ghanský náměstek Andy Appiah Kubi, kdy kromě jiného vyzdvihl význam česko-ghanských obchodních vztahů: „Česká republika představuje pro Ghanu strategické místo pro budoucí obchod a investice. Ghana patří mezi stabilní země Afriky a dosáhla v posledních letech obrovského ekonomického pokroku, v současné době prochází dynamickým růstem, což povede k nezbytným ekonomickým reformám a zvýší důvěru zahraničních investorů v její trh.“ Přijetí se dále účastnili i představitelé českých firem Novako EU a Knights a.s. Za firmu Novako EU se jednání v Petschkově paláci účastnili ředitel společnosti Jan Kořínek a technický ředitel Zdeněk Richter. Ze Společnosti Knights a.s. byli přítomni ředitel firmy Knights a.s. v Praze, Karl Laryea a projektový manažeři zastoupení v Ghaně, George Dowuona Hammond, Hope Ellis Eric a James Osei Owusu. Myšlenka dodání tramvajového sytému do Ghany vznikla již v roce 2011, leč vzhledem k nedostatku financí nedošlo zatím k její realizaci. Teprve nástup nové vlády v Ghaně a loňská návštěva ministra cest a dálnic Kwasi Amoako-Atty v Praze znovu otevřela možnost dodání tramvajového systému do Ghany. Program ghanské delegace zahrnoval také přijetí na Ministerstvu dopravy a Ministerstvu zahraničních věcí. V dalších dnech delegace spolu s představiteli firem Novako EU a Knights a.s. a zástupců MPO ČR uskutečnila exkurzi tramvajových systémů v závodech v ČR včetně Pragoimexu v Praze a v centrále Plzeňských městských dopravních podniků v Plzni, jejíž historie sahá až do 19. století. Hlavní náplní činnosti Plzeňských dopravních podniků je provoz městské veřejné dopravy, je ale doprovázená i řadou obchodních aktivit, ať už servisem a mytím vozidel, provozem autoškoly, nebo například výrobou elektrické energie.

V návaznosti na tuto i dřívější podobné akce má Ministerstvo průmyslu a obchodu nadále zájem a chce podporovat setkání s předními vládními zahraničními představiteli, která povedou k propagaci exportu a upevnění obchodních vazeb České republiky v zahraničí.  


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/afrika-a-blizky-vychod/namestek-bartl-s...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.