Úvodní stránka

Publikováno:
29.5.2018
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II 51600

Ve dnech 14. – 18. 5. 2018 se v rámci programu „Projektů na podporu ekonomické diplomacie“ uskutečnila podnikatelská mise do Etiopie a Somalilandu vedená náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Vladimírem Bärtlem.


Hlavními body programu této podnikatelské mise bylo vytvoření a posílení ekonomických a obchodní vazeb mezi soukromým i státním sektorem České republiky s Etiopií a Somalilandem.

Náměstek Vladimír Bärtl vedl jednání delegace českých podnikatelů v Etiopii a v Somalilandu. Podnikatelská část mise byla organizována Hospodářskou komorou ČR a cesty se zúčastnil předseda zahraniční sekce HK ČR Ilja Mazánek. Za MPO doprovázel náměstka ministra vedoucí oddělení Afriky, Asie a Austrálie Petr Kulovaný.  Do spoluorganizace mise byl zapojen Zahraniční úřad ČR v Addis Abebě a účastnil se jí zástupce Odboru subsaharské Afriky MZV ČR Radek Nedvěd. Vladimír Bärtl jednal v Etiopii především s etiopským náměstkem ministra obchodu Mebrahtu Melesem, kdy náměstek Bärtl mimo jiné zdůraznil: „Vzájemná výměna zboží neodpovídá potenciálu obou zemí, a to především díky nízkému povědomí o vývozních možnostech. Proto je cílem mise zvýšit informovanost etiopských podnikatelských kruhů o nabídce českého zboží. Neméně významným momentem pro rozvoj vzájemné spolupráce, zvláště v oblasti případných českých investic do Etiopie, bude jistě dokončení Dvoustranné dohody o podpoře a ochraně investic mezi ČR a Etiopií.“ Dále Vladimír Bärtl jednal s etiopským náměstkem ministra zemědělství Eyasu Abrahou, náměstkem ministra zahraničních věcí pro ekonomické otázky Zelalem Berhan Alemou, prezidentem addisabebské obchodní komory Eliasem Genetim a se zástupcem ředitele Etiopské investiční komise Tekou Gebreyesusem. Při jednáních náměstek Bärtl informoval: Mezi perspektivní položky českého vývozu patří energetika, dopravní infrastruktura, automobilový a letecký průmysl, obranný průmysl, potravinářský průmysl a zpracování zemědělských produktů.“ Současně opakovaně zdůrazňoval nutnost dokončit jednání o Dvoustranné dohodě o podpoře a ochraně investic mezi Českou republikou a Etiopií a vyzdvihl zájem na znovuotevření etiopského velvyslanectví v Praze. V somalilandské Hargeise se Vladimír Bärtl setkal s ministrem zahraničních věcí Saadem Alim Shirem, proběhlo rovněž setkání s ministrem obchodu, průmyslu a turistiky Mohmoudem Hasanem Sacadem Idlem a přijetí prezidentem Muse Bidi Abdi/m. Náměstek Bärtl při rozhovoru s prezidentem  Muse Bidi Abdi/m kromě jiného podotkl: Mezi možné obory obchodní a ekonomické spolupráce se somalilandskými partnery patří dodávky zemědělských a potravinářských, kožedělných a sklářských technologií, zařízení pro letiště, dopravní letadla aj. dopravní prostředky a zdravotnická zařízení.“ Na jednáních byl partnery náměstka Bärtla také zmiňován zájem o spolupráci při budování infrastrukturních projektů v Somalilandu.

Za účasti zhruba padesáti místních společností proběhla v Addis Abebě i v somalilandské Hargeise smíšená podnikatelská fóra a firemní jednání, která upoutala i pozornost tamních médií. Česká podnikatelská delegace byla reprezentována čtyřmi českými firmami pokrývající obory řídicích systémů pro různá průmyslová odvětví a energetiku, průmyslové a technologické stavby, protipožární ochranu a elektronické a elektrické vybavení pro letiště a heliporty.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má zájem a chce nadále podporovat podnikatelské mise tohoto typu zaměřené na propagaci exportu a upevnění obchodních vazeb České republiky v zahraničí.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/afrika-a-blizky-vychod/podnikatelska-mi...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.