Úvodní stránka

Publikováno:
2.5.2019
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II

Dne 26. 4. 2019 uspořádala v prostorách Petschkova paláce exportní agentura Ministerstva průmyslu a obchodu  CzechTrade seminář pod názvem „Exportní potenciál trhů Jihoafrické republiky a Nigérie“, který cílil především na potencionální české zájemce z řad podnikatelů do těchto zemí.


Hlavními body programu byly informace o možných formách podpory českých podnikatelů ze strany agentury CzechTrade v Jihoafrické republice a Nigérii. Své aktivity v rámci podpory exportu mělo možnost představit i Oddělení Afriky, Asie a Austrálie, pod které obě sledovaná teritoria spadají.

Seminář zahájili pracovníci Oddělení Afriky, Asie a Austrálie, kteří v rámci Odboru zahraničně ekonomických politik II zpracovávají obchodně politickou činnost vůči oběma zemím Subsaharské Afriky. Kromě jiného bylo zmíněno: „Ve vztahu k Jihoafrické republice i Nigérii spolupřipravujeme pozice pro společnou obchodní politiku EU a spolupracujeme s ostatními odbory MPO, při přípravě instrukcí, rámcových pozic a stanovisek pro jednání příslušných pracovních skupin Rady EU. Ekonomický potenciál Jihoafrické republiky i Nigérie a predikce jejich hospodářského růstu dává předpoklad pro intenzivní rozvoj vzájemně výhodné spolupráce, a to jak v oblasti zahraničního obchodu se zbožím a službami, tak i přímých investic oběma směry. Naše firmy mají možnost navázat na bohatou tradici dodávek českých strojů, průmyslových zařízení a vyspělých technologií, které našly v řadě afrických zemí dobré uplatnění.“ Jako další se ujal slova exportní konzultant CzechTrade Jiří Jílek, který přiblížil celkovou strategii agentury CzechTrade v souvislosti s jejími nabízenými službami. Následně vystoupili ředitelé zahraničních kanceláří Czech Trade v Johannesburgu a Lagosu. Nejprve Petr Haramul přiblížil exportní potenciál Jihoafrické republiky a poté Ctibor Štěpán Beneš uvedl tematiku podnikatelského prostředí a obchodu v Nigérii. Oba přednášející čerpali z vlastních bohatých zkušeností a přiblížili obchodní a kulturní zvyklosti z daných teritorií. Zajímavé byly nepochybně podněty ke strategii vstupu na trh Jihoafrické republiky i Nigérie spojené jak s překážkami, tak velkými příležitostmi v oblasti podnikání.  Po těchto vystoupeních proběhly individuální konzultace českých firem se zástupci zahraničních kanceláří agentury CzechTrade i pracovníky MPO.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má zájem a chce nadále podporovat akce tohoto typu zaměřené na zajímavé semináře s tematikou exportu.

 


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/afrika-a-blizky-vychod/proexportni-podp...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.