Úvodní stránka

Publikováno:
13.4.2017
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II 51600

Na základě Dohody o hospodářské spolupráci mezi vládou České republiky a vládou Jihoafrické republiky z roku 2006 se ve dnech 3. - 4. dubna 2017 uskutečnilo v Pretorii 3. zasedání Smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci mezi ČR a JAR.


Jednání Smíšeného výboru vedl na české straně náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný, na jihoafrické straně generální ředitel ministerstva obchodu a průmyslu Lionel October.

Součástí české delegaci byla podnikatelská mise spoluorganizovaná Hospodářskou komorou ČR. Tvořili ji zástupci českých podniků z oblasti strojírenství, dopravy, energetiky, technologií a dalších oborů.

Důležitou část doprovodného programu představovala podnikatelská fóra pořádaná v Pretorii a Johannesburgu.  Česká delegace se setkala s jihoafrickými firmami i zástupci akademické a vědecké sféry (IntoSA, InvestSA, DTI, JCCI, Univerzita Pretoria, Technologické a inovační centrum).

Na seminářích náměstek Tomáš Novotný zhodnotil současnou úroveň vzájemných ekonomických vztahů, vývoj obchodní spolupráce mezi ČR a JAR a informoval přítomné podnikatele o výstupech jednání Smíšeného výboru. Jihoafričtí zástupci seznámili účastníky delegace o obchodních a investičních příležitostech v JAR s přesahem do subsaharské Afriky a vyzdvihli politiku podpory zaměstnávání místních pracovníků, tzv. program BBBEE.

Oceněna byla aktivita jihoafrických a českých investorů; k těm největším patří SABMiller,  Mondi Group, Panopa Logistik, Zoom International, Padersen&Partners, Pegas Nonwovens aj. Obě delegace se shodly na dalším rozvoji spolupráce v perspektivních oborech, mezi které patří energetika, těžební průmysl, infrastruktura, doprava, zemědělství i zpracování potravin a v neposlední řadě spolupráce ve vědě, výzkumu, inovacích a moderních technologiích, kde se obě strany vyjádřily pozitivně k jejímu prohlubování implementací projednávané Dohody o vědeckotechnické spolupráci.

Jihoafrická republika je naším hlavním obchodním partnerem v Africe s třicetiprocentním podílem na vývozu na tento kontinent. Od roku 2000 vzrostl obrat zahraničního obchodu mezi ČR a JAR dvacetkrát. V roce 2016 dosáhl hodnoty 775 mil. USD, přičemž český export představoval 472 mil. USD.  Ve srovnání s rokem 2015 vzrostl celkový obrat o 11 % a náš export o 9 %.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/afrika-a-blizky-vychod/treti-zasedani-c...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.