Úvodní stránka

Publikováno:
7.8.2019
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II

V Petschkově paláci, který je jednou z budov Ministerstva průmyslu a obchodu, jednal náměstek ministra pro řízení sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Vladimír Bärtl s delegací Ghany. Mluvilo se zejména o ghanské dopravní infrastruktuře.  


Nejdůležitějším bodem programu setkání bylo téma již druhé tranše 50 ks malých a středně velkých ocelových mostů z České republiky do Ghany.

Ve dnech 3. – 7. 8. 2019 navštívil Prahu ministr silnic a dálnic Ghany Kwasi Amoako Attah a ministr dopravy Ghany Ofori Asiamah a jejich delegace. Součástí delegace byl rovněž náměstek ministra cest a dálnic Kwabena Owusu Aduomi a vrchní ředitel ministerstva dopravy Mabel Sagoe. Samotný příjezd obou ghanských ministrů je důsledkem předchozích návštěv ghanských představitelů v ČR. Kwasi Amoako Attah navštívil Prahu již v červnu loňského roku, kdy na Ministerstvu průmyslu a obchodu proběhlo podnikatelské fórum předcházející první tranši ocelových mostů do Ghany. Příjezdu ministra dopravy Ghany předcházela letošní dubnová návštěva ghanského náměstka pro železniční rozvoj Appiah Kubi, kdy se jednalo o možnosti realizace dodání tramvajového systému do Kumasi. Nynější návštěva obou ministrů byla tedy follow up akcí k současným k česko-ghanským obchodním vztahům a otevírá možnosti pro další jednání českých společností s ghanskou administrativou. Bilaterálního setkání náměstka Vladimíra Bärtla s ghanskou delegací vedenou dne 7. srpna ministrem silnic a dálnic Ghany se účastnila i ghanská velvyslankyně v Praze, její excelence Virginia Hesse a její poradkyně Worwornyo Agyeman. Za českou stranu se účastnil rovněž nový obchodní rada ZÚ Accra Robert Hrubý. V rámci setkání s ghanským ministrem silnic a dálnic Vladimír Bärtl mimo jiné uvedl: „Ghana se postupně stává jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů České republiky v Africe. Význam obchodního partnerství České republiky s Ghanskou republikou je zcela zásadní pro další obchodní vztahy v rámci subsaharské Afriky. České společnosti mohou nabídnout Ghaně v oblasti infrastruktury výrobky nejvyšší kvality a to včetně technologie a know-how.“ Na náměstka Vladimíra Bärtla poté navázal ministr Kwasi Amoako Attah, kdy kromě jiného vyzdvihl potenciál ghanského ekonomického růstu pro budoucí česko-ghanské obchodní vztahy: Ghana dosáhla v posledních letech obrovského ekonomického pokroku, současný dynamický růst povede k nezbytným ekonomickým reformám a zvýší důvěru zahraničních investorů v její trh.“ Na přijetí byl dále přítomen ředitel firmy Knights a.s. v Praze, Karl Laryea. Program ghanské delegace zahrnoval kromě přéjetí na Ministerstvu průmyslu a obchodu také přijetí na Ministerstvu dopravy a Ministerstvu zahraničních věcí. Dále proběhla jednání na centrálách Komerční banky a Exportní a garanční pojišťovací společnosti.

V návaznosti na tuto i dřívější podobné akce má Ministerstvo průmyslu a obchodu nadále zájem a chce podporovat setkání s předními vládními africkými představiteli, která povedou k propagaci exportu a upevnění obchodních vazeb České republiky s Afrikou.  


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/afrika-a-blizky-vychod/vladimir-bartl-p...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.