Úvodní stránka

Publikováno:
17.12.2020
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II

Ve dnech 8. a 9. prosince proběhlo virtuální podnikatelské fórum Kuba 2020 jako náhrada za letošní ročník všeobecného havanského veletrhu FIHAV, který se letos kvůli pandemii covid-19 nemohl uskutečnit. V rámci fóra byly jednak představeny novinky a příležitosti z oblasti zahraničního obchodu a investic a jednak si účastníci mohli sjednávat bilaterální virtuální schůzky s partnery. Na fórum bylo zaregistrováno na 2 tisíce účastníků až z 93 zemí.


Fórum jako tradičně zahájil ministr zahraničního obchodu a investic Rodrigo Malmierca Díaz, který zmínil výzvy, kterým Kuba čelila (ať už se jedná o pandemii, která poškozuje cestovní ruch, či zpřísněné sankce ze strany USA včetně embarga či aktivace tzv. Helms-Burtonova zákona) a které jsou hlavními důvody, proč se dle jeho vyjádření Kuba dostává do těžkostí s likviditou. Kuba přesto pokračuje v aktualizaci systému, ať už se jedná o novou ústavu, hospodářsko-sociální strategii na oživení ekonomiky v důsledku pandemie covid-19 či Národní plán hospodářského a sociálního rozvoje do roku 2030.

V rámci fóra byla, jak tomu tradičně bývá v rámci FIHAV, představena „Cartera de oportunidades de inverción extranjera 2020-2021“, tedy přehled nových investičních projektů. Nová „Cartera“ obsahuje 503 projektů v hodnotě 12,07 mld. USD rozdělených dle sektorů. Nejvíce je zastoupen sektor cestovního ruchu (131 projektů), energetiky (129 projektů) a potravinářství (98 projektů). 44 projektů je umístěno do zvláštní rozvojové zóny Mariel. Kromě těžby surovin a poskytování veřejných služeb již není vyžadován nadpoloviční podíl kubánského subjektu v investičním projektu. Investice mohou rovněž využívat nový Vědecko-technologický park v Havaně. Dále se pracuje např. s navyšováním záruk apod. Přilákání investorů je pro Kubu, která se již dlouhodobě potýká s nedostatkem likvidity, klíčovou záležitostí. 

Další novinkou letošního roku je zřizování tzv. jednotného okénka zahraničního obchodu (VUCE), které by umožnilo elektronicky předkládat všechny potřebné dokumenty a provádět všechny potřebné úkony na jednom místě. Jednotné okénko vzniká s podporou UNCTAD a Evropské Unie a jeho zavádění probíhá ve třech fázích. 1. etapa byla spuštěna již 6. srpna 2020. V současnosti jsou v běhu zbylé dvě etapy, mělo by tak dojít k dalšímu zjednodušení dokumentace a dalších služeb, celý informační systém je nyní ve zkušební fázi. Veškeré procesy by se ve výsledku měly zkrátit a zjednodušit včetně snížení množství dokumentace. V neposlední řadě pak byla v rámci fóra představena zvláštní rozvojová zóna Mariel.

Kuba v tomto roce prošla několika změnami; byla zrušena 10% dolarová daň či bylo otevřeno 72 maloobchodních prodejen určených pro bezhotovostní prodej prostřednictvím magnetických karet vázaných na účty ve volně směnitelné měně (zejména USD). 11. prosince t.r. pak prezident Miguel Díaz-Canel oznámil zahájení kroků ke sjednocení měny.

Pokud vezmeme bilaterální vztahy a podporu obchodu, v červnu byla dojednána nová dohoda mezi EGAP a bankou BICSA, tzv. refresh 2. Pokud se týká samotného FIHAV, veletrh byl přesunut mezi české oficiální účasti MPO 2021, budeme se tedy těšit na viděnou s Vámi v rámci oficiálního stánku ČR.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/severni-a-jizni-amerika-a-karibik/kuban...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.