Úvodní stránka

Publikováno:
25.8.2020
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II

Dne 6. srpna se uskutečnil virtuální kulatý stůl s názvem „Fighting the Pandemic with Innovation: Responses and Policies in Mexico and the Czech Republic“, který uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím Mexika v České republice, Red Global MX – Kapitola Česká republika a Středočeským inovačním Centrem (SIC).


Vystupující z Mexika a České republiky se v jeho rámci podělili o své zkušenosti v oblasti inovací, které nabyli právě v době pandemie COVID-19. Vážíme si zájmu o toto téma dokumentovaného na 250-ti registrovanými účastníky; akce vzbudila velký zájem zejména mezi mexickými univerzitami. Podrobnosti můžete vidět v přiložených prezentacích níže, či záznamu celé akce zde. 

Akce byla rozdělena do čtyř částí. Zahájily ji J. E. Leonora Rueda, velvyslankyně Mexika v České republice, a paní Martina Tauberová, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR. V prvním panelu představili Alonso Huerta Cruz (prezident Národní sítě státních rad a technologických organizací a generální koordinátor hubů Red Global MX) a Jakub Hájek (ředitel odboru inovací, CzechInvest) reakci a podporu inovací během krize na úrovni vlád obou zemí. Oba řečnící se shodli na tom, že s ohledem na to, že výzva, kterou COVID-19 představuje, je zcela nová, byla rychlá reakce právě z oblasti inovací zásadní. Zároveň je to týmové úsilí napříč společností (ať už se jedná o občanskou společnost, akademickou obec, podnikatele i vlády), které v konečném účtu vede k výsledkům. Klíčové je rovněž vyhodnocování všech kroků a navržených opatření, aby bylo možné sdílet ta nejefektivnější.

Je zřejmé, že současná pandemie COVID-19 přinesla mnoho výzev pro celý svět, a to od otázek veřejného zdraví až po nutnost řešení propadů ekonomik. Ačkoli v některých ohledech se zkušenosti ČR a Mexika liší, webinář potvrdil, že je možné v reakcích a přístupech obou zemí identifikovat řadu společných jmenovatelů. Za prvé, pandemie mobilizovala inovační ekosystém v obou zemích. S cílem co nejúčinnějšího boje s krizí byly na jeho podporu implementovány různé programy a politiky. Desítky projektů (od různých infolinek po tzv. inteligentní karanténu) byly vyvinuty a zaváděny na obou stranách Pacifiku. Webinář byl také jedinečnou příležitostí porovnat činnost anti-COVID hackathonů v České republice a jedním z mexických států – Jaliscu. Tomuto tématu byl věnován druhý panel. V Jaliscu se hackathony věnovaly zejména oblasti zdravotnických prostředků, jako jsou mechanická plicní ventilace či metody odhalování nemoci (příkladem je zapojení Technologické Univerzity Monterrey, UNIMA, TECA2E či University v Guadalajaře) nebo navrhování ochranných prostředků (CIATEQ Institute) a vývoj aplikací např. pro sledování nemoci, virtuální trénink pro zdravotnické pracovníky či podpora místního podnikání. V České republice bylo podpořeno 108 projektů z celé řady oblastí. K příkladům těch úspěšných patří DIANA Biotechnologies (řešení pro zvýšení kapacity ultra-citlivých testů), COROVENT (speciální plicní ventilátor vyrobený ze snadno dostupných komponent), Kaleido (program virtuálního cestování pro izolované seniory), Grey Cortex (zařízení proti kybernetickým útokům) nebo Oxygenerator (zařízení pro výrobu kyslíkem obohaceného vzduchu s cílem předcházet nutnosti užití ventilátorů). Poslední panel byl pak věnován dopadům pandemie na jednotlivé sektory, konkrétně nanotechnologie a IT. V jeho rámci předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs deklaroval připravenost české strany s Mexikem úzce spolupracovat.

Potřeba spolupráce na všech úrovních byla jedním z hlavních poselství všech účastníků webináře. Mexiko a Česká republika jsou již nyní úspěšnými partnery, kteří spolupracují v mnoha oblastech. Mexiko je navíc největším obchodním partnerem ČR v regionu Latinské Ameriky. Analýza opatření, kterými obě země reagovaly na pandemii, ukázala mnohé synergie a značný potenciál pro další spolupráci zejména v oblastech, jako jsou nanotechnologie, biotechnologie, oblast zdravotnických zařízení či IT. Záměrem webináře bylo na tato nová témata pro spolupráci upozornit. Věříme, že přinesl inspiraci pro nové nápady a projekty spolupráce, které se budou rozvíjet v blízké budoucnosti.


Galerie


Video



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/severni-a-jizni-amerika-a-karibik/mnohe...

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.