Úvodní stránka

Publikováno:
16.11.2023
Autor:
Odbor mimoevropských zemí

Ve dnech 4. – 9. listopadu 2023 uskutečnil náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník pracovní návštěvu Kuby, která proběhla při příležitosti 39. ročníku Mezinárodního havanského veletrhu (FIHAV). FIHAV byl opět jednou z Českých oficiálních účastí, které organizuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na oficiálním českém stánku se prezentovalo 7 firem ze sektoru energetiky, těžby, strojírenství a potravinářství. Letošního ročníku se účastnilo na 800 vystavovatelů z Kuby a 60 zemí světa. Veletrh zahájil nový ministr zahraničního obchodu Ricardo Cabrisas Ruiz za přítomnosti prezidenta Kubánské republiky Miguela Diaz-Canela.


Náměstek Kožušník společně s velvyslancem ČR na Kubě Petrem Kavánem a náměstkem Ministra potravinářské výroby Javierem Franciscem Aguiarou Rodríguezem slavnostně inauguroval český stánek a během svého pobytu v Havaně jednal s představiteli hlavních partnerských subjektů, konkrétně zástupci Ministerstva zahraničního obchodu a investic, Ministerstva energetiky a těžby, Ministerstva průmyslu, Ministerstva potravinářské výroby či Kubánskou obchodní komorou. Na jednání byli přizváni i zástupci relevantních firem, kteří tak měli možnost představit projekty či upozornit na existující problémy, které v rámci svých obchodních případů mají.  Zásadní otázkou, která byla diskutována, je financování projektů a zejména obnova refresh programu, a rovněž další plány Kuby a nové projekty, do kterých by se české subjekty mohly zapojit. České firmy mohou na kubánském trhu spoléhat na dlouhodobou tradici obchodních vztahů a dobré renomé svých výrobků a služeb. 

Na okraj veletrhu se náměstek Kožušník krátce sešel i s velvyslanci Španělska, Salvadoru, zástupkyní velvyslance Evropské unie a s delegací Mexika, konkrétně s náměstkem pro zahraniční obchod Alejandrem Encinasem Nájerou. I s nimi byly rovněž konzultovány možné formy spolupráce.

V rámci veletrhu FIHAV se konalo 6. Investiční fórum, na kterém byl představen nový přehled investičních příležitostí pro rok 2024. Záměrem investičních projektů není pouze pokrýt domácí poptávku, ale především produkty a služby vyvážet. Příležitosti lze nalézt v cukrovarnickém průmyslu, energetice, cestovním ruchu, farmaceutickém a biotechnologickém průmyslu, stavebnictví, telekomunikacích, službách, těžbě, bankovnictví a dalších. Ačkoliv se Kuba snaží prezentovat jako země vhodná pro investice zahraničního kapitálu, který pro svůj rozvoj naléhavě potřebuje, pro české zájemce o investice na Kubě je třeba zmínit fakt, že země se dlouhodobě potýká s ekonomickou krizí, a s ní souvisejícím nedostatkem pohonných hmot, častými několikahodinovými výpadky elektřiny a značně omezenými platebními schopnostmi. Bankovní převody jsou vzhledem k americkému embargu velmi problematické. Investice na Kubě jsou také koncipované tak, že kubánský stát zůstává vlastníkem půdy i nemovitosti a investorovi je vždy doporučováno případné zisky znovu investovat ve prospěch rozvoje daného projektu. Vyvádění zisků do zahraničí je složité, často nemožné.

 

Veletrh FIHAV se v kubánské Havaně koná od roku 1983 každoročně v listopadu a je tradičně nejvýznamnějším veletrhem v regionu. Jeho hlavní přednost spočívá v tom, že je jednou z mála možností přímého kontaktu s osobami rozhodujícími o obchodní spolupráci a podniky zahraničního obchodu. V letech 2013 a 2014 veletrh podpořila agentura CzechTrade a od roku 2015 ho MPO řadí mezi české oficiální účasti. V roce 2018 oficiální účast organizovalo Ministerstvo zemědělství a v roce 2019 žezlo převzalo opět MPO. Jedná se tak již o devátý ročník s českou účastí (s dvouletou pauzou v době pandemie covid-19).


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/severni-a-jizni-amerika-a-karibik/names...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.