Úvodní stránka

Publikováno:
29.6.2017
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II 51600

Dne 23. června Prahu navštívila delegace ministerstva udržitelného hospodářského rozvoje mexického státu Guanajuato.


V rámci této návštěvy se v prostorách MPO uskutečnila konzultace s institucemi na podporu zahraničního obchodu následovaná prezentací tohoto mexického státu určené podnikatelské veřejnosti. Pracovní setkání s delegací Guanajuata pak uzavřely individuální konzultace s českými firmami. Delegaci vedl ředitel pro zahraniční investice zmíněného ministerstva Alfredo Jesús Porras. Návštěva navázala na pracovní cestu ministra průmyslu a obchodu ČR v Mexiku v roce 2015, v jejímž rámci česká delegace navštívila kromě hlavního města právě tento stát.

Stát Guanajuato se rozkládá na ploše 30 607 km2. Spolu se státy Puebla, Tlaxcala, Ciudad de México, Estado de México, Querétaro, Aguascalientes a San Luis Potosí patří do ekonomicky nejrozvinutější oblasti Mexika, tzv. El Bajío. Jeho strategická poloha je doplněna rozvinutou infrastrukturou, která jej příhodně napojuje na ostatní části Mexika a významné logistické uzly země. Guanajuato je státem, jehož ekonomika je velmi provázaná s automobilovým průmyslem. Právě zde jsou umístěny továrny předních značek automobilů (Ford, GM, VW, Toyota, Mazda či Honda) či autodílů. Strategickými sektory Guanajuata jsou kromě automobilového průmyslu zemědělsko-potravinářský průmysl, chemický průmysl, kožedělný průmysl (výroba obuvi – ve státě se vyrábí 60 % celkové mexické produkce) a textilní průmysl. Vláda podporuje také rozvoj vědy a výzkumu, cestovního ruchu (na území státu jsou 2 památky světového dědictví UNESCO), lékařských přístrojů a nástrojů, farmaceutického průmyslu a kosmetických výrobků. Můžeme zde nalézt 28 průmyslových parků, 5 technologických parků a 12 inkubátorů. Důraz je kladen na vzdělávání pracovní síly.

Proběhlá návštěva potvrzuje důležitost rozvíjení vztahů s Mexikem, které je nejvýznamnějším partnerem ČR v Latinské Americe, na všech úrovních, tedy i úrovni jednotlivých federálních států. Se státem Guanajuato je to o to snazší, že je možné již navazovat na úspěšné projekty některých českých firem či slibně se rozvijící spolupráce v technologické oblasti. Důležitým bodem, který by měl dále napomoci spolupráci s touto zemí, je právě probíhající modernizace Dohody o volném obchodu mezi EU a Mexikem. Výzvou je pochopitelně také ohlášená aktualizace dohody NAFTA, guanajuatská delegace upozornila na provázanost mexické a americké ekonomiky. Důležitá je oboustranná výhodnost výsledné dohody. Kromě USA stát Guanajuato úzce spolupracuje s Japonskem a státy Evropské unie.

Důležitým aspektem spolupráce je také otázka financování. V této souvislosti je na místě připomenout memorandum o spolupráci uzavřené mezi EGAP a jeho mexickým protějškem Bancomext právě v rámci návštěvy české delegace v Mexiku před dvěma lety. Spolupráce se vztahuje nejen na operace v Mexiku, ale také na společné projekty českých a mexických společností na třetích trzích.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/severni-a-jizni-amerika-a-karibik/preze...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.