Úvodní stránka

Publikováno:
21.11.2022
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik II

Ve dnech 14. – 18. listopadu 2022 se po dvouleté pauze způsobené pandemií covid-19 uskutečnil 38. ročník Mezinárodního havanského veletrhu – FIHAV. České firmy v rámci veletrhu podpořil náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.


Veletrh FIHAV byl letos opět zařazen mezi české oficiální účasti, které organizuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Na oficiálním stánku se prezentovalo 6 firem ze sektoru energetiky, strojírenství a potravinářských technologií, další se připojily bez vystavování v rámci oficiálního stánku. Česká republika se tak zařadila mezi 62 zemí, které se veletrhu zúčastnily. České výrobky jsou kubánským partnerům dobře známy a s ohledem na nutnost modernizace tamní ekonomiky je o ně a další české technologie zájem. Hlavním problémem kubánského trhu, s nímž nejen ČR bojuje, je však nedostatek deviz. 

V rámci své třídenní návštěvy firmy na Kubě podpořil náměstek ministra Eduard Muřický, který zde jednal se svými protějšky. Proběhlo jednání s představiteli pěti ministerstev, která reprezentují hlavní obory česko-kubánské spolupráce – 1. náměstkyní ministra zahraničního obchodu a investic Anou Teresitou González Fraga, náměstkem ministra energetiky a těžby Juanem Torresem Naranjo, náměstkem ministra průmyslu Ernestem Cedeño Rodríguezem, náměstkem ministra zemědělství Maury Echeverríou Bermúdezem a náměstkem ministra potravinářské výroby Javierem Franciscem Aguiar Rodríguezem a dále prezidentem Kubánské obchodní komory Antoniem Luisem Carricarte Coronou. Na jednání byli přiznáni i zástupci relevantních firem, kteří tak měli možnost představit nové projekty či upozornit na existující problémy, které v rámci svých obchodních případů mají.  

Návštěva posloužila mimo jiné jako impuls pro restart ekonomických vztahů stagnujících po zmíněné pandemii a potvrdila přetrvávající zájem české i kubánské strany o další spolupráci a její prohloubení. České firmy mají již nyní připravenu celou škálu projektů pro kubánský trh, avšak největší brzdou je zmíněnáotázka financování. „Věřím, že jednání přispějí k odblokování situace a nalezení možnosti, jak financování pro Kubu obnovit“, řekl náměstek Muřický, „z jednání s kubánskými partnery byla vidět snaha hledat řešení“. Významným faktorem je i to, že do jednání je zapojen EGAP. Kubánská ekonomika se potýká s celou řadou problémů prohloubeným pandemií, která způsobila dvouleté zastavení cestovního ruchu, který je jedním z hlavních sektorů kubánské ekonomiky, dále přetrvávajícího zostření sankcí ze strany USA, celkové situace ve světové ekonomice či živelními katastrofami, které Kubu v letošním roce zasáhly.

Kubánská ekonomika v posledních dvou letech prošla celou řadou změn. Vedle nové ústavy byla např. provedena měnová reforma, která sjednotila původní dvě měny, byla zrušena daň na americký dolar, došlo k rozšíření seznamu činností povolených pro soukromé podnikání či schválen zákon o mikro, malých a středních podnicích, kterým bylo navíc v omezené míře dovoleno exportovat a importovat (stále přes kubánské státní podniky). V rámci veletrhu byl rovněž tradičně představen nový přehled investičních příležitostí. 

 

Veletrh v kubánské Havaně se koná od roku 1983 každoročně v listopadu a je tradičně nejvýznamnějším veletrhem v regionu. Jeho hlavní přednost spočívá v tom, že je jednou z mála možností přímého kontaktu s osobami rozhodujícími o obchodní spolupráci a podniky zahraničního obchodu. V letech 2013 a 2014 veletrh podpořila agentura CzechTrade a od roku 2015 ho MPO řadí mezi české oficiální účasti. V roce 2018 oficiální účast organizovalo Ministerstvo zemědělství a v roce 2019 žezlo převzalo opět MPO. Jedná se tak již o osmý ročník s českou účastí.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/severni-a-jizni-amerika-a-karibik/uspes...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.