Úvodní stránka

Publikováno:
7.12.2023
Autor:
Odbor mimoevropských zemí

Máte inovativní řešení a zajímala by Vás spolupráce s Mexikem? Nebo už máte s mexickými partnery projekty a chtěli byste Vaše působení v Mexiku rozšířit? Potom využijte příležitost a zúčastněte se technologické mise do této 14. nejvyspělejší ekonomiky světa. 


V návaznosti na incomingovou misi představitelů státu Jalisco uskutečněnou v červnu 2022 připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s velvyslanectvím ČR v Mexiku

reciproční technologickou misi do Mexika,

a to v termínu 14. – 20. dubna 2024. Program bude probíhat v Mexico City a stěžejní část pak v hlavním městě státu Jalisco Guadalajaře. Mise bude vedena náměstkem ministra průmyslu a obchodu Edvardem Kožušníkem.

Cílem je navázat nové vztahy pro obchodní a vědeckotechnickou spolupráci nebo posílit rozvoj již existujících česko-mexických vazeb se zaměřením na inovativní sektory a vědecko-výzkumnou spolupráci. Hlavní důraz bude kladen na sektory ICT, pokročilé materiály, biotechnologie a další inovativní řešení.

Rádi bychom Vás pozvali k účasti v této misi. Program je nyní v řešení a bude koordinován v úzké spolupráci s Vámi v souladu s Vašimi potřebami. V jeho rámci proběhne fórum následované B2B jednáními a dále setkání s představiteli státu, vědecko-výzkumných institucí a podnikateli. Nabízí se Vám tak příležitost prezentovat možnosti spolupráce Vašeho pracoviště zástupcům ústředních orgánů, podnikatelských sdružení i místních institucí a navázat či prohloubit vaši spolupráci s mexickými partnery.

Svůj předběžný zájem, prosím, notifikujte Ing. Martině Jeníčkové: jenickovam@mpo.cz nejlépe do 15. ledna 2024.

 

Mexiko je hlavním obchodním partnerem České republiky v Latinské Americe a druhým nejvýznamnějším na americkém kontinentu. Mezi oběma našimi zeměmi je již rozvinuta robustní spolupráce. V obchodních tocích v obou směrech převažuje průmyslové zboží. Tradičními sektory jsou automotive, energetika, elektronika, těžba či ICT. Od těchto oblastí se postupně posouváme i ke spolupráci v high-tech oborech a ve výzkumu a vývoji. Krom toho nacházíme i příklady investiční spolupráce či kooperace univerzit. Rámec pro spolupráci poskytuje bohatá smluvní základna jak na národní úrovni, tak evropské – jedná se zejména o tzv. Globální dohodu EU – Mexiko, jejíž modernizace je aktuálně dokončována. Zapomínat nelze ani na silnou provázanost se severoamerickými trhy pomocí dohody NAFTA, resp. její modernizované verze označované jako USMCA. 

Jalisco je jedním ze tří ekonomicky, společensky i politicky nejvýznamnějších center Mexika. S rozsáhlou sítí univerzit, technologických oborů a výzkumných center, primátem v počtu patentů i dlouhodobou státní podporou inovacím a významnými soukromými investicemi do vědy, výzkumu a inovací je považován za „Silicon Valley“ Mexika. Jen Univerzita Guadalajara, druhá největší veřejná univerzita Mexika, má 12 kampusů a 320 institucí vyššího vzdělání jak v Jaliscu, tak např. i v Los Angeles. Jalisco má 30 průmyslových parků a 21 mikroparků, dalších sedm se aktuálně staví. Perspektivní obory jsou automobilový průmysl, letecký průmysl, pokročilé technologie, kreativní průmysl, biotechnologie a zdravotnická technika. Jalisco se v průběhu času rovněž stalo státem, na nějž zacílila řada českých firem a umístila zde své podnikání a kontakty byly navázány i na úrovni místní vlády, poslední aktivitou byla incomingová mise představitelů Jalisca, která proběhla v červnu 2022.

 



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/severni-a-jizni-amerika-a-karibik/zucas...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V