Úvodní stránka

Publikováno:
30.4.2019
Autor:
Oddělení východní Evropy a Střední Asie

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s dalšími subjekty zorganizovalo při příležitosti výročí 10 let ve dnech 16. a 17. dubna 2019 ekonomickou konferenci. Místo bylo vybráno symbolicky – právě 7. května 2009 byla během českého předsednictví Radě EU iniciativa v Praze založena.


Úvodní projev ministryně M. Novákové Konferenci zahájila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Ve svém projevu ocenila fakt, že „stávající politické vztahy mezi našimi zeměmi jsou na velmi dobré úrovni, což je důležitý předpoklad pro rozvoj vzájemně výhodné hospodářské spolupráce“. Ministryně také uvedla, že „klíčovou prioritou by měla být ekonomická konvergence s EU, posílení vlády práva a podnikatelského prostředí stejně jako zlepšení legislativy v celém regionu.“

Na ministryni navázal prezident Hospodářské komory ČR, hlavního spoluorganizátora konference, Vladimír Dlouhý, který zdůraznil potenciál států Východního partnerství, jakožto trhu pro 70 milionů obyvatel. Hospodářská komora dle něj byla po celou dekádu Východního partnerství aktivním orgánem pro rozvoj spolupráce mezi Českou republikou a členskými státy, jako klíčový nástroj Hospodářské komory ČR označil organizaci podnikatelských misí do zemí VP.

Následoval Rudolf Jindrák, který přečetl zdravici prezidenta ČR Miloše Zemana. Prezident v ní označil státy VP jako velmi významné partnery pro republiku s tím, že se osobně snaží rozvoj obchodně-ekonomických vztahů ČR se šesticí zemí VP, stejně tak jako prohloubení jejich vztahu s EU, aktivně podporovat.

Keynote Speech premiér A. Babiš Během hlavního projevu dne přednesl obecenstvu premiér Andrej Babiš koncept „Česko – země pro budoucnost“ a zhodnotil uplynulou dekádu iniciativy, uvedl také, že Česká republika je jedním z vlajkonošů VP. Zástupce DG NEAR Maciej Popowski se ve svém projevu zaměřil na spolupráci Evropské unie s členskými státy iniciativy a uvedl, že státy během předchozích 10 let ušly velký kus cesty směrem k bližší spolupráci s EU. Popowski také znovu připomněl fakt, že iniciativa je pozitivní agendou, jenž není namířena proti komukoliv.

Následně byl program prvního dne rozdělen do dvou panelových diskuzí. V první diskuzi vystoupili zástupci Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tj. států s ratifikovanou Asociační dohodou, spolu se zástupcem DG TRADE Petrosem Sourmelisem, NM Ivanem Pilným, zástupcem HK ČR Jiřím Hanslem a Jitkou Vyoralovou z Ministerstva financí ČR. Během diskuze panovala shoda na razantně zvýšeném obratu obchodu mezi EU a zeměmi DCFTA (Hluboká a komplexní zóna volného obchodu). Byla však akcentována nutnost zvýšení povědomí o příležitostech vytvořených DCFTA, a to jak v České republice a dalších členských zemích EU, tak i DCFTA státy.

V rámci druhé panelové diskuze vystoupili zástupci Arménie, Ázerbájdžánu a Běloruska, spolu s ředitelkou odboru Východního partnerství EEAS Audrone Perkauskiene a zvláštním zmocněncem MZV pro VP Jaroslavem Kurfürstem. Byla řešena budoucnost spolupráce s těmito partnery, rozdílnost požadavků EU a Eurasijské ekonomické unie, v případě Arménie a Běloruska, či potenciální spolupráce mezi těmito integračními celky.

Teritoriální exportní konference (2. den konference) Druhý den byl věnován dílčím exportním konferencím jednotlivých států VP, v rámci kterých měli čeští podnikatelé příležitost konzultovat možnosti obchodní spolupráce se zástupci jednotlivých států VP. Podle prvotních reakcí byla konference, zejména její druhý den s teritoriálními konferencemi, hodnocena velmi pozitivně. Prvního dne se účastnilo takřka 250 posluchačů a druhý den se dostavilo více než 100 zástupců firem. V současnosti víme, že došlo ke kontaktům na B2B i B2G úrovni. Během konference proběhla bilaterální jednání mezi zástupci ČR a členských států VP.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/vychodni-evropa-a-stredni-asie/v-praze-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.