Úvodní stránka

Publikováno:
24.10.2023
Autor:
Odbor evropských zemí

Ve dnech 16. – 17. října 2023 proběhlo v Praze 5. zasedání česko-moldavské Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci (Komise). Ve dnech 16. – 17. října 2023 proběhlo v Praze 5. zasedání česko-moldavské Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci (Komise).


Zasedání Komise proběhlo při příležitosti oficiální návštěvy prezidentky Moldavské republiky Maiy Sandu, která svým závěrečným slovem na česko-moldavském businessovém fóru podpořila společně s prezidentem České republiky, Petrem Pavlem, a ministrem průmyslu a obchodu, Jozefem Síkelou, který fórum hostil, obchodní spolupráci obou zemí.

Komise hraje významnou roli v koordinaci a rozvoji dvoustranných hospodářských vztahů mezi Českou a Moldavskou republikou, představuje tak jednu z nejdůležitějších platforem pro podporu českých podnikatelů, kteří mají zájem působit a rozvíjet své aktivity v Moldavsku. České straně Komise předsedal vrchní ředitel sekce EU a zahraničního obchodu Ministerstva průmyslu a obchodu David Müller. Předsedou moldavské části Komise a vedoucím moldavské delegace byl státní tajemník ministerstva hospodářského rozvoje a digitalizace Vadim Gumene, jehož do Prahy doprovázela početná delegace zástupců moldavských ministerstev, státních agentur a institucí. Početná oficiální delegace byla doprovázena zástupci významných moldavských institucí, včetně agentur a asociací podporujících navazování obchodních vazeb. V pořadí již páté zasedání Komise proběhlo po 5 letech, kdy komise nezasedala od roku 2018 z důvodu pandemie covid-19 a ruské agrese vůči Ukrajině, která silně dopadla i na Moldavsko, a to přílivem válečných uprchlíků, ztrátou exportních trhů a energetickou krizí.

Dne 16. října probíhala v dopoledních hodinách bilaterální a odborná jednání o oblastech energetiky, spolupráce v oblasti zemědělství, ochrany životního prostředí a turismu. Odpolední program byl vyplněn česko-moldavským business forem, kterého se zúčastnily desítky zástupců českých a moldavských společností a institucí. Organizátory fóra bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu společně se Svaz průmyslu a dopravy.  Za MPO vystoupil David Müller, vrchní ředitel sekce EU a zahraničního obchodu, který přítomné přivítal svým úvodním slovem a zdůraznil, že: „Ruská agrese [vůči Ukrajině] dopadla i na Moldavsko, které čelí dopadům ruského vydírání v oblasti energetiky, ruská agrese se dále odrazila na ztrátě exportních tras a trhů pro moldavský vývoz. Avšak společným úsilím se Moldavsku a jeho evropským partnerům podařilo tuto krizovou situaci zvládnout a dokázat tak, že, když je potřeba, nezůstane pouze u slov.“ Společně s výše uvedenými významnými hosty vystoupili se svými příspěvky zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR, Invest Moldova Agency a EGAP.

Programu 17. října dominovalo plenární zasedání Komise v dopoledních hodinách, které proběhlo tradičně v konstruktivní duchu a bylo zakončeno podpisem protokolu. Program dne byl doplněn bilaterálními jednáními zástupců české a moldavské strany, kteří společně diskutovali body další vzájemné spolupráce v oblastech dopravy, zemědělství a podpory podnikání a sdílení zkušeností spojených s přijímáním norem Evropské unie, což je téma pro moldavskou stranu aktuální vzhledem k jejímu statusu kandidátské země.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/vychodni-evropa-zapadni-balkan-a-stredn...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.