Úvodní stránka

Publikováno:
28.11.2018
Autor:
Odbor zahraničně ekonomických politik I

Ve dnech 14. a 15. listopadu 2018 se uskutečnila česká podnikatelská mise do Dněpropetrovské oblasti vedená náměstkem ministryně průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem. Mise do regionu Ukrajiny byla organizována v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) za finanční podpory Ministerstva průmyslu a obchodu. Podnikatelskou delegaci, čítající 25 českých firem, organizovala Komora pro hospodářské styky se SNS. V delegaci byli rovněž zástupci agentury CzechTrade, CzechTourism, ČEB a EGAP.


Dne 14. listopadu 2018 měl náměstek Jiří Havlíček možnost zahájit Česko-ukrajinskou podnikatelskou konferenci, která probíhala na půdě Dněpropetrovské obchodní a průmyslové komory (DOPK). Konference se zúčastnilo více jak 80 českých a ukrajinských firem. Vysoká účast podnikatelské sféry potvrdila, že zájem o navazování nových kontaktů, ale i o upevňování stávajících, je na obou stranách významný.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má zájem rozvíjet spolupráci s Ukrajinou také na regionální úrovni. Věřím, že obzvlášť v Dněpropetrovské oblasti, která patří k nejvýznamnějším průmyslovým regionům Ukrajiny, existuje velké množství příležitostí pro vzájemnou spolupráci, investice a obchod. Máme zájem o dlouhodobou a stabilní spolupráci s ukrajinskými partnery,“ uvedl náměstek Jiří Havlíček během následné pracovní schůzky s prezidentem DOPK Vitalijem Žmurenkem. Podle slov prezidenta DOPK zaujímala Dněpropetrovská oblast v roce 2017 jednu z vedoucích rolí mezi regiony Ukrajiny z hlediska zahraničního obchodu s Českou republikou a realizovala téměř pětinu celkového obchodního obratu obou zemí.

V rámci mise se česká delegace dne 15. listopadu 2018 zúčastnila 2. ročníku Dněpropetrovského ekonomického fóra (DEF). Akce patří k největším regionálním fórům na Ukrajině a letos se jí zúčastnilo více jak 1000 účastníků nejenom z oblasti, ale také z celé Ukrajiny i ze zahraničí. Náměstek Havlíček vystoupil v rámci úvodního bloku fóra k tématu „Recept národního úspěchu pro Ukrajinu“: „Naše země mají mnoho společného, především geografickou blízkost, historické a kulturní vazby, ale i mnoho příkladů úspěšně realizované obchodně-ekonomické spolupráce. Z tohoto důvodů si troufnu říci, že transformační zkušenost České republiky může představovat inspiraci pro Ukrajinu při formování jejího receptu národního úspěchu.“

Náměstek Havlíček následně jednal s předsedou Dněpropetrovské oblastní státní administrace Valentinem Rezničenkem o možnostech rozvoje obchodní a ekonomické spolupráce české strany s Dněpropetrovskou oblastí. Česká strana mimo jiné předala své pozvání Dněpropetrovské oblasti na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně v říjnu 2019.

Dále česká oficiální delegace jednala se zástupci vedení města Dnipro v čele s tajemníkem Dněpropetrovské městské rady Oleksandrem Sanžarou. Dnipro má zájem o spolupráci s českou stranou v oblasti průmyslu, energetiky, nových technologií (včetně obnovitelných zdrojů energie), v oblasti životního prostředí a v komunálním hospodářství. Jednání se rovněž zúčastnil vedoucí Agentury pro rozvoj Dnipra Volodymyr Pančenko, který představil nový projekt města Dnipro – průmyslový park o rozloze 60 ha, v jehož rámci již zahájil činnost Aero-kosmický klastr, který by mohl rozvíjet spolupráci s leteckým průmyslem v České republice.

Na závěr mise zahájil náměstek Jiří Havlíček spolu s velvyslancem České republiky v Ukrajině Radkem Matulou českou výstavu „Za vaši a naši svobodu 1968-2018“, která bude umístěna v prostorách kulturního centra Menorah v Dnipru.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-obchod-dle-teritorii/zeme-sns-a-dalsi-zeme/ministerstvo-prum...
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.