Úvodní stránka

Publikováno:
6.4.2018
Autor:
Odbor 51200

Nizozemská iniciativa zastřešující 24 zemí za účelem podpory volného obchodu ve spojení s inkluzí, fungující od roku 2017.


Co je Network for Open Economies and Inclusive Societies a jaké jsou cíle:

Network for Open Economies and Inclusive Societies (NOEIS) je iniciativou Nizozemska, která byla zahájena u příležitosti ministerského zasedání Rady OECD dne 8. června 2017. Zakládajícími členy bylo 19 zemí (včetně ČR), během následujících dvou let přistoupilo 5 dalších zemí.[1] Jedná se především o země s vysoce otevřenou ekonomikou, nicméně přístup je umožněn všem zemím, které sdílejí představu o potřebě podporovat kombinaci otevřenosti ekonomik s inkluzivními politikami.

Založení platformy otevřených ekonomik je reakcí na současné antiglobalistické nálady ve společnosti a tendenci některých zemí k protekcionismu. NOEIS má sloužit především jako diskusní fórum pro výměnu informaci a sdílení zkušeností zejména v otázkách podpory otevřeného mezinárodního obchodu a investic, boje proti protekcionismu, prosazování rovných podmínek, podpory odpovědného jednání podniků a řešení dalších výzev, které souvisí s globalizací, s cílem snižovat nerovnost (v příjmech, bohatství, pracovních příležitostech, vzdělání…) a podporovat inkluzivní růst.

NOEIS se od ustavujícího zasedání v červnu 2017 sešla již několikrát, většinou u příležitosti jiných významných aktivit OECD nebo např. v prosinci 2017 na okraj XI. Ministerské konference Světové obchodní organizace v Buenos Aires. NOEIS chce využívat analýzy OECD a dávat do souvislosti různé aspekty inkluzivního rozvoje s liberalizací mezinárodního obchodu. Připravuje se první iniciativa, tzv. Openness report cards, které by na případových studiích konkrétních zemí s využitím existujících dat OECD ukázaly vztah volného obchodu a inkluzivního růstu.

Poslední významnou událostí bylo společné prohlášení členů NOEIS, o kterém informovala nizozemská ministryně obchodu S. Kaag u příležitosti ministerského zasedání členů OECD v Paříži v květnu roku 2019. Prohlášení je dostupné zde.

Cíle a priority ČR v NOEIS:

ČR jakožto otevřená ekonomika oceňuje vytvoření sítě NOEIS jako včasného a vhodného nástroje k řešení současné situace antiglobalistických tendencí či zvýšeného protekcionismu. Dle ČR by činnost sítě měla být zaměřena především na výměnu informací, sdílení a propagaci zkušeností o hospodářských a sociálních výhodách otevřených ekonomik a volného obchodu.

Mezi konkrétní priority, které bude ČR v rámci NOEIS prosazovat, patří další liberalizace a vytvoření rovných podmínek v oblasti mezinárodního obchodu a investic. ČR podporuje zlepšení komunikace s veřejností, zejména pokud jde o informování o přínosech či výzvách, které dohody o volném obchodu přinesou. Jde o to, aby se české firmy mohly přizpůsobit novým podmínkám. Dohody o volném obchodu by proto měly být konzultovány během celého procesu jejich sjednávání a také při jejich implementaci.

Dalším tématem, které ČR zajímá, jsou odpovídající inkluzivní vnitrostátní politiky, které by měly být samozřejmým doplňkem otevřených ekonomik. Jedná se zejména o politiky zaměřené na podporu inovací, které jsou nezbytné pro vytváření kvalitních pracovních míst, minimalizaci regulačního zatížení podniků, podporu celoživotního vzdělávání a technického vzdělávání s cílem připravit zaměstnance na nové technologické změny (v kontextu iniciativy Průmysl 4.0) či investování do infrastruktury, zejména s cílem podpory zaostávajících regionů.

Praktické využití témat NOEIS v ČR:

Česká republika se v současné době v souladu s cíli NOEIS snaží zlepšit zapojení veřejnosti do diskuse o výhodách a výzvách otevřené ekonomiky. Ministerstvo průmyslu a obchodu ustavilo tým odborníků složený ze zástupců podnikatelů, odborů a nevládních organizací, který se věnuje diskusi o dohodách o volném obchodu. Zúčastněné strany tak získávají možnost se navzájem setkat a porozumět přínosům obchodu, ale i možným obavám odborné veřejnosti z otevřenosti. Ministerstvo přitom získává důležitou zpětnou vazbu, pokud jde o postoje zúčastněných stran.

V současné době také Ministerstvo průmyslu a obchodu pořádá sérii seminářů pro české firmy, které se věnují možným problémům při spolupráci se zahraničními investory (např. otázky kybernetické bezpečnosti či porušování práv duševního vlastnictví).


[1] Zakládajícími členy NOEIS jsou: Argentina, Belgie, Kanada, Chile, Kolumbie, Kostarika, Česká republika, Finsko, Německo, Maďarsko, Japonsko, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Peru, Polsko, Španělsko a Švédsko. Do května 2019 přistoupili ještě tyto státy: Rakousko, Irsko, Mexiko, Nový Zéland a Turecko.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-organizace-a-obchod/oecd/network-for-open-economies-and-incl...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.