Úvodní stránka

Publikováno:
8.6.2018
Autor:
51320

Letos 10. června si připomínáme 60. výročí sjednání Úmluvy o uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů, tedy tzv. Newyorské úmluvy, která představuje zásadní nástroj pro usnadňování mezinárodního obchodu.


Letos 10. června si připomínáme 60. výročí sjednání Úmluvy o uznání a výkonu cizích rozhodčích nálezů, tedy tzv. Newyorské úmluvy (http://newyorkconvention1958.org/), která představuje zásadní nástroj pro usnadňování mezinárodního obchodu.

Obchodníci své spory často řeší prostřednictvím tzv. obchodní arbitráže, kde si strany sporu zvolí rozhodce nebo více rozhodců, kteří mají jejich spor posoudit. Využití obchodní arbitráže jako mimosoudního řešení sporu je v rámci mezinárodního obchodu relativně běžnou praxí, která reaguje na různost právních řádů a snaží se poskytnout nestranné, odborné a především rychlé rozřešení sporné situace.

Pro bezproblémové využití obchodní arbitráže na mezinárodní úrovni má Newyorská úmluva nezastupitelnou roli. Umožňuje po splnění předem daných podmínek, aby rozhodčí nálezy z jednoho smluvního státu Newyorské úmluvy byly uznány a vykonány v jiném smluvním státě a bylo jim poskytnuto stejné zacházení jako s domácími rozhodčími nálezy. Vzhledem k tomu, že Newyorská úmluva má v současnosti 172 smluvních států, vytváří z mezinárodní obchodní arbitráže univerzálně využitelný prostředek pro řešení sporů mezi obchodníky.

Výhod Newyorské úmluvy jsou si vědomy i české společnosti, které ji využívají, čehož důkazem je i judikatura českých soudů.

Newyorská úmluva představuje zásadní nástroj, který napomáhá rozvoji mezinárodního obchodu. Jistota ohledně vykonatelnosti rozhodčího nálezu, kterou úmluva obchodníkům poskytuje, je důležitým faktorem při jejich rozhodování, zda obchodovat s partnery ze zemí, jejichž právní řád je pro ně neznámý. Přínos Newyorské úmluvy je potvrzován v každodenní praxi, kdy jsou na jejím základě řešeny spory mezi obchodníky z různých částí světa,říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-organizace-a-obchod/pred-sedesati-lety-byla-podepsana-newyor...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.