Úvodní stránka

Publikováno:
27.7.2017
Autor:
51320

Na 50. zasedání Komise OSN pro mezinárodní obchodní právo ve Vídni byl schválen Modelový zákon k elektronickým převoditelným instrumentům.


Ve dnech 3. – 21. července 2017 proběhlo ve Vídni výroční 50. zasedání Komise OSN pro mezinárodní obchodní právo (UNCITRAL). V rámci tohoto zasedání byl krom jiného projednán také návrh Modelového zákona k elektronickým převoditelným instrumentům (dále jen "Modelový zákon"). Na Modelovém zákonu pracovala několik let pracovní skupina IV. Jeho konečná verze spolu s vysvětlujícími poznámkami byla schválena 13. července 2017.

Modelový zákon se věnuje elektronickým převoditelným instrumentů, které jsou funkčně rovnocenné k převoditelným dokumentům a instrumentům, jako jsou např. náložní listy, skladištní listy a další.

Modelový zákon stanovuje základní pravidla pro používání elektronických instrumentů v přeshraničním obchodě, kdy mezi jeho základní principy patří funkční rovnocennost, technická neutralita a nediskriminace na základě původu. Princip funkční rovnocennosti zajišťuje používání elektronických převoditelných dokumentů rovnocenným způsobem vůči papírovým dokumentům. Princip technické neutrality umožňuje pro elektronické převoditelné instrumenty využití velké škály technologií, jako je např. blockchain. Princip nediskriminace na zákaldě původu umožňuje používání elektronických převoditelných instrumentů v rámci přeshraničního obchodu, kdy dochází k přepravě zboží z jednoho státu do druhého. Princip nediskriminace se v rámci Modelového zákona projevuje dále zákazem diskriminace převoditelného instrumentu pouze na základě toho, že se jedná o elektronický dokument. V tomto případě je princip nediskriminace provázán s principem funkční rovnocennosti.

Úprava elektronických převoditelných instrumentů má velký význam pro usnadnění a podporu elektronického obchodu. Modelový zákon představuje důležitou právní úpravu především pro určitá podnikatelská odvětví, jako je např. přeprava zboží.

Téma Modelového zákona a jeho souvislosti s problematikou blockchain a distributed ledgers bude jedním z témat konference Cyberspace 2017, která se bude konat ve dnech 24. – 25. listopadu 2017 v Brně.

 

Více informací na:

http://www.uncitral.org/uncitral/en/uncitral_texts/electronic_commerce.html.

http://cyberspace.muni.cz/



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-organizace-a-obchod/uncitral/uncitral-e-commerce/komise-osn-...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.