Úvodní stránka

Publikováno:
10.5.2019
Autor:
51320

Ve dnech 6. a 7. května 2019 proběhl v Římě společný workshop UNCITRAL a UNIDROIT k digitální problematice.


Ve dnech 6. a 7. května 2019 proběhl v Římě workshop se zaměřením na právní otázky související s využíváním umělé inteligence (AI), chytrých smluv (smart contracts) a technologie distribuovaných záznamů (DLT). Workshop byl společně organizovaný Komisí OSN pro mezinárodní obchodní právo (UNCITRAL) a Mezinárodním ústavem pro sjednocení mezinárodního práva soukromého (UNIDROIT) s cílem analyzovat možnosti společné práce těchto organizací na problematice digitálního obchodu a digitální ekonomiky. Tento seminář je výsledkem návrhů, které Česká Republika v posledních třech letech předložila těmto organizacím s cílem napomoci rozvoji globálního právního rámce pro využití těchto technologií v digitální ekonomice. Aktivním zapojováním do dění na mezinárodní úrovni ČR napomáhá formovat jednotná a srozumitelná pravidla pro celosvětový byznys v oblasti digitální ekonomiky.

Workshop v sídle UNIDROIT zahájil generální tajemník této organizace profesor Ignacio Tirado a Anna Joubin-Brett, ředitelka divize pro mezinárodní obchodní právo Úřadu pro právní otázky OSN a tajemnice UNCITRAL, která mj. poděkovala za aktivitu a návrhy České republiky v této oblasti.

Česká republika v roce 2017 zaslala UNIDROIT návrh na zařazení problematiky umělé inteligence do budoucího pracovního programu této organizace. Návrh byl předložen na jednání Řídící rady UNIDROIT v roce 2018 (dokument C.D. (97) 17) a na nadcházejícím zasedání Valného shromáždění se o něm bude hlasovat. V souladu se zvyšující se elektronizací mezinárodního obchodu ČR také předložila na 51. zasedání UNCITRAL v červenci 2018 v New Yorku návrh v oblasti digitální ekonomiky (dokument A/CN.9/ 960). Česká republika v něm prosazovala, aby byla do pracovního programu UNCITRAL zahrnuta tématika tzv. „chytrých smluv“ a umělé inteligence. Jelikož se práce UNIDROIT a UNCITRAL částečně překrývá, obě organizace souhlasily s koordinací prací na workshopu.

Právní otázky spojené s odpovědností umělé inteligence a možnosti jejich mezinárodního řešení představila na workshopu Alžběta Krausová, Vedoucí Centra pro výzkum inovací a kyberpráva (CICeRo) Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky a spoluautorka studie „Výzkum potenciálu rozvoje umělé inteligence v ČR“. V souvislosti s mezinárodním obchodem diskutoval s účastníky workshopu otázku digitálních aktiv (digital assets), chytrých smluv a řešení sporů Alex Ivančo, vedoucí oddělení mezinárodního práva z Ministerstvu průmyslu a obchodu.

S cílem podpořit návrhy České republiky předložené UNCITAL a UNIDROIT uspořádalo velvyslanectví České republiky v Římě recepci. Účastníky workshopu přivítala velvyslankyně České republiky v Itálii, Hana Hubáčková, která zdůraznila důležitost digitální ekonomiky a otázek s ním spojených pro Českou republiku. Přítomné také informovala o schválení Národní strategie umělé inteligence v České republice, kterou ten den předložil vládě ke schválení místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu, Doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA.

Samotný workshop proběhl úspěšně a debaty k digitální problematice na něm zahájené budou pokračovat na konferenci SOLAIR, jejíž druhý ročník proběhne 12. – 13. září 2019 v Praze.


Galerie



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-organizace-a-obchod/uncitral/uncitral-e-commerce/workshop-un...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.