Úvodní stránka

Publikováno:
27.12.2018
Autor:
51320

Úmluva o mezinárodních nárocích na mobilní zařízení, také známá jako Kapská úmluva, je nástrojem, který vytváří mezinárodní právní systém pro registraci a zajištění vysoce cenných a identifikovatelných mobilních zařízení.


Kapská úmluva upravuje vznik, účinky a převod mezinárodního nároku, který vyplývá ze zástavní smlouvy, smlouvy o výhradě vlastnického práva a leasingové smlouvy. Cílem vytvořeného právního rámce je usnadnit financování zařízení vysoké hodnoty vytvořením dostatečně velké mezinárodní záruky pro věřitele, díky níž získávají absolutní přednost, pokud jde o majetek v mezinárodním elektronickém registru. Tento jednotný mezinárodní registrační systém, se zápisy dostupnými online, následně chrání práva vyplývající z navrhovaného smluvního rámce před nároky třetích stran. Registrovaný nárok tak má přednost před jinými nároky, které byly registrovány později a před neregistrovanými nároky. Uvedený systém tímto způsobem posiluje právní jistotu pro investory, kteří se budou podstatně méně obávat toho, že by jejich kapitál vložený do pořízení daného zařízení mohl být ztracen v případě insolvence.

Ke Kapské úmluvě byly postupně připojeny tři protokoly – letecký, železniční a kosmický, pojmenované podle objektů, na které se zvláštní pravidla zaměřují. Nově připravovaný protokol, jehož práce by měly být dokončeny v příštím roce, bude upravovat zemědělská, stavební a důlní zařízením. O jaká zařízení se bude jednat, se bude odvozovat od harmonizovaného systému popisu a číselného označování zboží Světové celní organizace. Půjde tak např. o traktory, kombajny, pluhy, rádla, secí stroje, nákladní vozy, ale také provzdušňovače, sekačky nebo kultivátory. Podle současného návrhu by do protokolu byly zařazeny objekty, u nichž hodnota obchodní výměny nyní dosahuje 117 miliard dolarů.

Hlavní přínos systému Kapské úmluvy v obchodování se zemědělskými zařízeními je ve finanční rovině, kdy lze očekávat nižší náklady ze strany věřitelů při zajištěném dluhu a současně více dostupného kapitálu na trhu. To bude mít dva praktické dopady. Zaprvé, umožní podnikům v zemědělském sektoru přístup k nákladnému vybavení, na které by jinak nemusely získat financování, nebo by bylo dostupné za méně výhodných podmínek. Pro výrobce takového vybavení se otevírají nové exportní možnosti na zahraniční trhy a zákazníky, kteří by si jinak jejich výrobky nemohly dovolit. Připravovaný protokol tak představuje zajímavou příležitost pro české zemědělce i výrobce a exportéry zemědělského zařízení.



Zdroj datwww.mpo.cz
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/mezinarodni-organizace-a-obchod/unidroit/kapska-umluva/umluva-o-mezinaro...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.